Shear Wave Elastography for Assessing Interstitial Fluid Pressure in Tumours

Vrije Universiteit Brussel
2023
Ariana
Cihan
Deze scriptie heeft tot doel de basis te leggen voor de ontwikkeling van een niet-invasieve meetmethode voor de verhoogde interstitiële vloeistofdruk in tumoren. Dit is verwezenlijkt met behulp van een computationeel model die toelaat te bestuderen hoe de vloeistofdruk de resultaten van ‘shear-wave’ elastografie beïnvloedt.
Meer lezen

Large-scale genomic characterization of Bacteroides fragilis reveals multiple lineages associated with functional distinct traits

KU Leuven
2021
Joon
Klaps
Deze script heeft tot doel de genomische diversiteit van B. fragilis te karakteriseren om de tegengestelde eigenschappen ervan beter te begrijpen door middel van een grootschalige studie die de populatiestructuur van meer dan 1.000 openbaar beschikbare B. fragilis-genomen analyseert. We identificeren welke afstammingslijnen aanwezig in de populatie van B. fragilis geassocieerd zijn met specifieke functionele eigenschappen of mobiele elementen. De detectie van samenvallende genen, evenals recombinante regio's, zijn nodig om mobiele elementen te identificeren, maar ook de invloed van mobiele elementen en recombinatie op de evolutie van B. fragilis.

Meer lezen

Metagenomic study of lettuce potting soil microbiome under chitin treatment and functional genomic analysis of Mortierella hyalina

Universiteit Gent
2020
Floris
Voorthuijzen
Metabarcoding studie naar de invloed van chitine op het microbioom van slaplanten, gevolgd door een genoomonderzoek van de schimmel Mortierella hyalina.
Meer lezen

The iGEM-project 2020: biotechnical solutions to water scarcity

Universiteit Gent
2020
Marvi
van Tongeren
  • Luca
    Deroma
  • Shauny
    Van Hoye
  • Brent
    Vanvyaene
Biotechnologische oplossing voor waterschaarste met behulp van synthetische biologie. Een projectvoorstel om deel te nemen aan iGEM, een internationale competitie. Ons uiteindelijk doel is de creatie van een alternatief middel voor cloud seeding.
Meer lezen

Studie naar het meten van voedselintegriteit en fraudegevoeligheid van voedingsbedrijven

Universiteit Gent
2020
Pauline
Spagnoli
Deze thesis is een studie naar voedselintegriteit en fraudegevoeligheid en is opgebouwd uit 2 delen: een pilootstudie en een semi-kwantitatieve bedrijvenstudie. In de pilootstudie wordt de validiteit van het VIK-instrument nagegaan. In de bedrijvenstudie wordt een opmeting gemaakt van de huidige situatie betreffende voedselintegriteit in de Belgische Voedingsindustrie.
Meer lezen

Zoete immuniteit: kunnen suikers zorgen voor een betere bescherming van appelbladeren tegen appelschurft ?

KU Leuven
2018
Evelien
Deleye
Drie verschillende fructaansuikers (graminanen, inulinen en levanen) werden getest als primingcomponenten op appelbladeren om verdedigingsmechanismen van de plant te activeren tegen appelschurft.
Levanen kunnen als potentiële sweet immunity primers hand in hand gaan met fungiciden tegen het bestrijden van appelschurft op appelbladeren in de toekomst.
Meer lezen

The effect of cold atmospheric plasma on biofilms developed by L. monocytogenes and S. Typhimurium

KU Leuven
2018
Laurens
Vergauwen
Het doel van dit onderzoek was het bestuderen van het effect van koud atmosferisch plasma op biofilms ontwikkeld door S. Typhimurium en L. monocytogenes. Om dit effect te onderzoeken, werden twee verschillende elektrodes getest, nl. de ‘dielectric-barrier discharge’ (DBD) en de ‘surface dielectric-barrier discharge’ elektrode (SBD), elk in combinatie met drie verschillende samenstellingen van het gebruikte voedingsgas, nl. puur heliumgas, heliumgas met 0,5% (v/v) zuurstofgas en heliumgas met 1,0% (v/v) zuurstofgas. Elk van deze combinaties werd getest voor inactivatie van biofilms ontwikkeld door S. Typhimurium en L. monocytogenes op een abiotisch oppervlak (in een petrischaal). Voor elke test werd het koud atmosferisch plasma (KAP) gegenereerd bij een inputvoltage van 13,88 V en een frequentie van 15 kHz. De biofilms werden behandeld tot 30 minuten lang, gedurende vastgelegde intervallen. Na de behandeling met KAP werden de cellen van de overblijvende biofilm teruggewonnen en werd een ‘viable plate counting’ (tellen van levensvatbare kolonies) uitgevoerd op zowel het algemene als het selectieve medium. Door op beide media uit te platen, was het mogelijk het percentage subletaal letsel (sublethal injury, SI) in functie van de KAP-behandelingstijd te bestuderen. De resultaten van de ‘viable plate counting’ werden gefit volgens het predictieve model dat door Geeraerd et al. (2000) ontwikkeld werd. De resulterende inactivatiecurves toonden geen schouderfase, maar de staartfase was altijd aanwezig. De optimale combinatie van elektrode en type voedingsgas was de DBD-elektrode in combinatie met puur heliumgas. Bij deze combinatie werden log-reducties van 2,4 ± 0,2 en 2,3 ± 0,2 (op algemeen medium) bekomen, en dit binnen 5 minuten KAP-behandelingstijd voor respectievelijk S. Typhimurium en L. monocytogenes. Bij het bepalen van het subletaal letsel werd een algemeen verloop van het percentage SI in functie van de behandelingstijd waargenomen, nl. een stijging in SI in het begin van de behandeling, gevolgd door een maximum, waarna de SI weer daalt naar een bepaalde waarde.
Meer lezen

Ionizing radiation: a road to a senescent cardiovascular system?

Universiteit Antwerpen
2017
Liese
De Ridder
Onderzoek naar de effecten van ioniserende straling op de inductie van senescentie bij endotheelcellen en mogelijke beschermende geneesmiddelen.
Meer lezen

Effectieve organische-stofaanbreng door gewasresten

KU Leuven
2017
Tom
Vossen
onderzoeken hoeveel effectieve organische stof een bepaalde teelt aanbrengt in de bodem en de daarbij horende humificatiecoëficiënten onderzoeken in een zand- en een leembodem
Meer lezen

Dip, a novel and inspiring bacteriophage-based mechanism for transcript protection in the host cell.

KU Leuven
2016
Tom
Dendooven
Hoe kunnen we antibioticumresistente bacteriën opnieuw doden? In dit eindwerk werd gekeken naar virussen die gevaarlijke pathogene bacteriën zoals Pseudomonas aeruginosa afdoden. Door een moleculaire studie ontdekten we een nieuwe manier om de groei van deze bacteriecellen te blokkeren.
Meer lezen