Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

HOE KUNNEN WE TAALSTIMULATIE BEVORDEREN BIJ MINDERJARIGE VIB’S, MET OOG VOOR EEN HOGE OUDERLIJKE BETROKKENHEID, IN HET ASIELOPVANGCENTRUM IN HOUTHALEN-HELCHTEREN? ONTWIKKELING VAN THEMATISCHE TAALBOXEN VOOR HET GEZIN

Annika Steensels
Deze scriptie focust op de doelgroep van anderstalige gezinnen die verblijven in een asielopvangcentrum. Met deze scriptie wil ik anderstalige ouders ondersteunen en aansporen om samen met hun kinderen met taal bezig te zijn. De taalboxen die ik ontwikkelde, hebben als doel de gezinnen educatief materiaal aan te bieden dat ze samen met hun kinderen kunnen ontdekken ter bevordering van taalstimulatie.

Op pad doorheen de geestelijke gezondheidszorg: van hindernissenparcours tot droomtraject

Laura De Houwer
Deze scriptie brengt noden en pijnpunten rond geestelijke gezondheidszorg voor minderjarigen in kaart. Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken, beleidsdocumenten en getuigenissen wordt nagegaan hoe zorg en beleid verbeterd kunnen worden. Het onderzoek start met een centrale onderzoeksvraag en enkele deelvragen, gevolgd door een literatuurstudie en veranderingsstrategieën. De scriptie focust zich op drie brede domeinen: laagdrempelige geestelijke gezondheidszorg en preventie, crisis- en spoedeisende psychische hulpverlening, en kwaliteit van zorg.

Samen uit, samen thuis: partnerrelatieproblemen bij vluchtelingen

Kimi Starckx
Vluchten is een zeer specifieke manier van migreren die veel complexiteit met zich meebrengt. Ook de partnerrelaties van vluchtelingenkoppels blijven hiervan niet gespaard. Hoe deze complexe problematiek onderling verweven is en wat er aan verbetering mogelijk is wordt onderzocht in deze scriptie

Respijtzorg, een essentieel onderdeel in de zorg voor een chronisch ziek kind en zijn gezin

Maxim Van Daele An-Sofie Simoen
Titel: Respijtzorg, een essentieel onderdeel in de zorg voor een chronisch ziek kind en zijn gezinAuteurs: An-Sofie Simoen en Maxim Van DaeleOpleiding: Professionele Bachelor Kinderverpleegkunde KHBO Campus Brugge, departement GezondheidszorgPromotoren:Mevr. Svitlana Musina, KHBO Campus Brugge, departement GezondheidszorgMevr. Chantal D’hondt, Villa Rozerood, zorgcoördinatorSamenvatting:In de literatuurstudie staat er informatie rond respijtzorg, de respijtconventie, het proces van behoefte naar gebruik bij mantelzorgers. Er is ook wat informatie te vinden omtrent de respijthuizen in België.