Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Evaluatie van het Vlaams Woninghuurdecreet: studentenhuur

Lore Tans
Evaluatie van het Vlaams Woninghuurdecreet dat inwerking trad op 1 januari 2019. Deze scriptie gaat meer specifiek over alle regels omtrent studentenhuur en toont de praktijk aan de hand van cases vanuit de vzw Op Krot.

STUDENTENHUUR IN BELGIË ANNO 2020 Onderzoek naar de regelgeving en aangereikte oplossingen omtrent huurwaarborg en staat van de woonst

Julie De Coninck
Deze bachelorproef behandelt de studentenhuur in België anno 2020. De nadruk ligt hierbij op de twee meest voorkomende problemen, namelijk huurwaarborg en staat van de woonst. Naar aanleiding van de Zesde Staatshervorming in 2014 wordt de regelgeving van deze problemen vóór en na deze Zesde Staatshervorming onderzocht. Daarnaast wordt gekeken naar de hedendaagse oplossingen die steden aanbieden aan studenten en verhuurders voor het creëren van een beter huurmilieu, alsook waar er nog eventuele hiaten zijn.

Vaak voorkomende problemen in het woninghuurrecht

Goele Bormans
In de praktijk neemt de interesse in “het samenwonen met meerdere personen in één en dezelfde woning” fors toe. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat het alleen huren van een appartement of woning op financieel vlak vaak niet haalbaar is door de hoge huurkosten. Op juridisch vlak kan dit dan uiteraard ook voor huurrechtelijke problemen zorgen. In deze scriptie wordt er dan ook dieper ingegaan op de pijnpunten en wordt er gezocht naar eventuele oplossingen.