Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

IOS, ook voor consumentenschulden?

Justine Davidts
De uitbreiding van de Procedure voor Onbetwiste Schulden (IOS) naar consumentenschulden: staat de rechtspraak van het Hof van Justitie daaraan in de weg?

De gerechtelijke reorganisatie door collectief akkoord en de Herstructureringsrichtlijn: De controversiële invoering van een Europese Relative Priority Rule

Louis Destoop
Dit werkstuk bestudeert en beschrijft de verschillende voor- en nadelen die gepaard gaan met de relative priority rule, een regel die vanuit Europees initiatief in het nationaal recht kan worden opgenomen.

De verdeling na faillissement: een empirisch onderzoek

Angélique Daponte
In deze masterproef onderzoek ik de werkelijke verdeling na het faillissement. Dit deed ik aan de hand van een empirisch onderzoek aan de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen. Het doel is te kijken welke zakelijke zekerheidsrechten de beste bescherming bieden aan schuldeisers.

Groepsinterne belangenconflicten: is er nood aan hervorming ?

Jolien Bulcke
De scriptie handelt over de eventuele noodzaak tot bijkomende hervorming aan de bestaande groepsinterne belangenconflictregeling. Verder wordt beoordeeld of de geplande hervormingen in het kader van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen zouden volstaan.

Is het "time-over" voor de werkelijke zetelleer in het internationaal vennootschapsrecht?

Wouter Dister
België volgt sinds jaar en dag de werkelijke zetelleer. Deze staat echter sterk onder druk door de rechtspraak van het Hof van Justitie. In deze thesis wordt onderzocht of de werkelijke zetelleer nog verder kan bestaan in België.

Economische analyse van de Europese verordeningen op insolventieprocedures

Estelle Christiaens
Economische analyse van de Europese verordeningen op insolventieprocedures.

Net international investment positions and interest rate spreads in the Euro area

Wouter Van der Veken
Deze scriptie onderzoekt de vraag of en waarom de NIIP een verklarende variabele kan zijn voor rentespreads in Europa. Er wordt op zoek gegaan naar theoretische verklaringen en een empirische benadering voor deze relatie.

Kapitaalvermindering in natura - onbekend is onbemind?

Thomas Vandercruysse
Er zijn zowel fiscale als familiale redenen te bedenken om onroerend goed dat zich in het vermogen van een vennootschap bevindt aan dat vennootschapsvermogen te onttrekken. Ofwel kiest men voor de liquidatie van de vennootschap, ofwel kiest men voor een onttrekking tijdens het “leven” van de vennootschap. Dit kan op diverse mogelijkheden: verkoop, ruil, inbreng in een andere vennootschap, inbetalinggeving en als een kapitaalvermindering in natura. Het is deze laatste manier die in deze meesterproef onder de loep wordt genomen. Is deze vorm van uitbreng van onroerend goed terecht zo onbekend en schuilen hier interessante mogelijkheden voor de vennoten?

Verplichtingen van het bestuur bij nakende insolvabiliteit: Welke grenzen aan de betalingsvrijheid in de schemerzone?

Alexander Suykens Alexander Suykens
De 10 geboden van een bestuurderomtrent handelingen in een onderneming in moeilijkhedenDoor het toepassen van enkele toepassingsvoorwaarden van de pauliaanse figuur en een grondige analyse van de rechtspraak, zijn er eindelijk duidelijke richtlijnen voor vennootschaps-bestuurders omtrent handelingen in een onderneming in financiële moeilijkheden.Bestuurders staan als hoofdrolspelers op de bühne vermits zij het beleid van een vennootschap uitstippelen.

Is het faillissementsrecht in faling? Over de invloed van de remuneratie van de curator op bankruptcy governance.

Dennis Cardinaels
Money makes the world go round! Ook voor de curator?!Veronderstel – bij wijze van voorbeeld – dat Jef als aannemer een kleine EBVBA opgericht heeft waarin enkel hij enig aandeelhouder en bestuurder is. Wat is het gevolg ten aanzien van Jef indien hij gelden die toekomen aan zijn EBVBA ten nadele van de EBVBA bedrieglijk afroomt naar zijn privévermogen? Volgens het vennootschaps- en strafwetboek (hierna: W.Venn./Sw.) kan - materieel gezien - de aansprakelijkheid van Jef als bestuurder in het gedrang komen ex artikel 527-528 W.Venn. iuncto artikel 492bis Sw.

Vrijwillige openbaarmaking van financiële informatie bij Belgische kmo’s gedurende de periode 2009-2011

Evi Vervoort
Welke factoren moedigen Belgische kmo’s aan tot vrijwillige openbaarmaking van financiële informatie?Belgische kmo’s mogen hun jaarrekening rapporteren via het verkorte schema dat opgesteld is door de Nationale Bank van België. In dit verkorte schema is onder meer het vermelden van de omzet niet verplicht. Heel wat kmo’s kiezen er echter voor om vrijwillig meer informatie openbaar te maken dan wettelijk verplicht is. Uit onderzoek blijkt dat startende ondernemingen eerder geneigd zijn vrijwillige openbaarmaking te verrichten.

Vrijwillige openbaarmaking van financiële informatie door Vlaamse KMO’s: het verkort versus volledig jaarrekeningschema

Gitte Reveraert
Waarom meer doen als minder mag?Deel Vlaamse KMO’s rapporteert vrijwillig volgens het volledige jaarrekening schema in periode 2009-2011KMO’s zijn, in tegenstelling tot grote ondernemingen, niet verplicht om te rapporteren volgens het volledig jaarrekeningschema. Desondanks kiezen enkelen onder hen ervoor om toch te rapporteren volgens het volledig schema. Het al dan niet kiezen voor de volledige rapportering is in grote mate afhankelijk van de financiële positie, relatie met de schuldeisers, grootte en leeftijd.

De gevolgen voor derden-schuldeisers van de achterstelling van een schuldvordering: knelpunten

Lien Beckers
 
Lien Beckers
 
Helpt een achterstelling ons vooruit?
 
 
“Als je het bedrijfsmatig zou bekijken, is België virtueel failliet.”
Minister van Begroting Guy Vanhengel (5 september 2009)
 
 
Het begrotingstekort in België swingt fors de pan uit en bedraagt momenteel 25 miljard euro. Hoe is het zo ver kunnen komen? Mede door de gigantische bedragen aan overheidssteun die door België aan de banken is toegekend, kampen we nu met dat tekort.

Nederlands

Annemie Pollenus
De commercialisering van de kindertijd
 
Kinderreclame. Het concept van avontuurlijke piraten en joelende tekenfilmfiguurtjes die boeken, broodtrommels en badlakens als must-haves aansmeren aan onschuldige kinderzieltjes, viel me al een hele tijd geleden op. Het leek me bovendien een prima onderwerp om een journalistiek eindwerk aan te wijden. Vanuit de praktijkgerichte opleiding was er geen vraag naar lijvige en theoretische beschouwingen, wel naar een degelijk journalistiek dossier. Eén thema, verschillende invalshoeken. Eén titel, verschillende soorten schrijfsels.

De problematiek tussen de Vlopera en de Vlaamse Gemeenschap.

Servaas Le Compte
Voyage au bout de la nuit
Toen Minister Anciaux zijn onhandige persbericht de wereld instuurde waarin hij
aankondigde orkest en koor van de Vlaamse Opera te willen opdoeken, werd er gepraat
over fuseren dat het een lieve lust was. Droge economen en ontroerende Zwitsers
kruisvaarders en graalridders, geheim overleg en zwijgplichten, we hebben het allemaal
gehoord...