Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Populatiedynamiek van insecten in Brugse heidevelden met bijzondere aandacht voor sprinkhanen en krekels (Orthoptera)

yuri walscharts
Sinds april 2014 worden er in verschillende heidegebieden rondom Brugge bemonsterd door medewerkers van het KBIN. In deze scriptie wordt er onderzocht wat voor effect het recente heidebeheer in Brugge heeft op de lokale Orthoptera (sprinkhanen en krekel) populatie.

Acoustic Monitoring of Bats with Self-organizing Maps

Arne Deloose
In deze masterthesis werd een zelforganiserende kaart getraind om vleermuisgeluiden te herkennen in geluidsdata. Geluidsopnames worden steeds vaker gebruikt om vleermuizen te identificeren voor monitoring, gezien vleermuizen een beschermde diersoort zijn. Alle Europese lidstaten moeten de vleermuispopulaties rapporteren naar de Europese Unie. De verwerking van deze opnames is echter zeer tijdsintensief en duur. Daarom proberen de lidstaten het proces te automatiseren.

Zambiaanse Grotbewonende Vleermzuizen

Pieter Blondé/Verstaeten
Zambiaanse grotbewonende vleermuizen
 
Dracula heeft me gebeten! Ik, Pieter Blondé, vertrok onmiddellijk na mijn examens van het voorlaatste jaar naar Afrika om er  vleermuizen in grotten te zoeken. Deze zoektocht kaderde in het door mezelf voorgestelde onderwerp voor mijn eindwerk: Zambiaanse grotbewonende vleermuizen.  Dit eindwerk vormde het kroonstuk tot het behalen van mijn diploma gegradueerde in de chemie, optie milieuzorg. 
 
Als actief lid van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt v.z.w. wil ik mijn bijdrage leveren om vleermuizen beter te beschermen.