Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The influence of different types of footwear during sport activities on ankle stability

Jente Wagemans
Verstuikingen van de enkel zijn een frequent voorkomend probleem in de sport. In ernstige, terugkerende en/of slecht gerevalideerde gevallen leidt dit tot enkelinstabiliteit. Om een bijdrage te leveren in de preventie en behandeling van enkelstabiliteit, hebben we in deze studie de invloed van verschillende types schoeisel tijdens sportactiviteiten op enkelstabiliteit onderzocht.

Nooit meer je enkel verstuiken: het mechanisme ontbloot?

Lynn Leemans Lynn Leemans
“Sporten is gezond”, een alom gekend spreekwoord dat echter ook een minder aangename keerzijde heeft. Enkelverstuikingen (in de volksmond ook wel het verrekken of scheuren van de enkelbanden genoemd) zijn een van de meest voorkomende sportblessures, maar worden veelal als banaal beschouwd. Toch leiden dergelijke blessures tot een hoge maatschappelijke kostprijs. In de VS alleen al wordt de jaarlijkse totale medische kost die enkelverstuikingen teweegbrengen op meer dan 3 miljard dollar geschat.