Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The potential for aquifer thermal energy storage in low-permeable sediments: A feasibility study on Campus Sterre, Ghent University, Belgium

Luka Tas
Het gebruik van ondiepe geothermie is in opmars maar een groot deel van Vlaanderen is niet geschikt voor het type systemen met het grootste vermogen. Voor deze thesis werd nagegaan of in deze gebied het implementeren van koude-warmteopslag (KWO) alsnog mogelijk is en wat de financiële voordelen hiervan zijn.

Monitoring van saliniteit variaties tijdens getijdencycli met behulp van elektrische resistiviteit tomografie: een haalbaarheidsstudie

Lore Vanhooren
Het monitoren van de zoutwater intrusie in de intergetijden zone met elektrische resistiviteit tomografie. De mogelijkheden en limitaties identificeren met oog op toekomstig onderzoek

Assessment of biological activity along a metal pollution gradient applying diatoms and macroinvertebrates

Stijn Van de Vondel
De impact van hedendaagse en historische metaalverontreiniging in de Dommel rivier werd onderzocht met behulp van macro-invertebraten en diatomeeën. Een klein effect van deze verontreiniging werd gevonden in beide groepen, maar was het meest uitgesproken voor de diatomeeën.

Effecten van biogene mosselriffen op ecosysteemdiensten in het Belgisch deel van de Noordzee - focus visserijproductie kabeljauw

Marlies De Corte
Mariene ecosystemen bieden belangrijke ecosysteemdiensten als waterkwaliteitsregulatie,
golfdemping voor kustbescherming, visserij. Niettemin zorgen menselijke activiteiten als visserij, baggerwerken, zand- en grindextractie... voor een homogenisering van de zeebodem habitatstructuren. Het zandbankensysteem in het Belgisch deel van de Noordzee bestaat hoofdzakelijk uit zandbanken met een variërende sedimentsamenstelling en een geassocieerde soortenverspreiding. Zandbanken met fijne sedimenten en een hoog moddergehalte, zeldzamer in ruwe omstandigheden offshore, herbergen de hoogste soortendiversiteit en -dichtheid. Echter
verlaagt nutriëntenaanrijking uit kustgebieden soortenrijkdom. Habitatstructurerende soorten als de blauwe mossel zijn gekend het fijn zand in te vangen en het moddergehalte te verhogen.
Verschillende studies tonen een hogere vis- en kreeftachtigenproductie nabij tweekleppige riffen.

Braiding the Mekong

wouter geyskens Olga Konstantinovic
We ontwierpen een visie waarbinnen de Mekong Delta zou kunnen functioneren in 2030, 2050, 2100. Met architecturale ingrepen versterken we de leefwereld in de delta op een weerbare manier.

De invloed van mijnbouw op metaalconcentraties in aquatische ecosystemen in Bolivia.

Karolien Van den Nouweland
Mijnbouw in het centrum van de stad Oruro in Bolivia brengt de gezondheid en het inkomen van inwoners in gevaar. Boeren zien hun oogst dalen, hun vee sterven, hun waterputten uitdrogen en worden zelf ziek. Deze metaalverontreiniging werd in kaart gebracht voor de NGO CEPA adhv water- en bodemstalen zodat zij deze gegevens kunnen gebruiken in hun strijd ter bescherming van de inheemse bevolking en het milieu.

Exploration and Optimization of Separation Techniques for the Removal of Microplastics from Marine Sediments during Dredging Operations

Michiel Van Melkebeke
Deze thesis evalueert en optimaliseert scheidingstechnieken voor de verwijdering van microplastics uit mariene sedimenten. Voor het eerst werd onderzoekt verricht naar de technologische verwijdering van vervuilende microplastics. Finaal werd een innovatieve scheidingstechniek ontwikkeld die aan de hand van een synergie met de baggerindustrie mogelijkheden biedt naar praktische, grootschalige implementatie.

Characterization of spatially variable riverbed hydraulic conductivity using Electrical Resistivity Tomography (ERT) and Induced Polarization (IP)

Sien Benoit
Twee geo-elektrische methodes (ERT & IP) zijn getest op hun bruikbaarheid op rivieren, in plaats van hun gewoonlijke gebruik op land. Uit dit onderzoek blijken deze methodes wel degelijk toepasbaar op rivieren en leveren ze bovendien ook resultaten op die kwalitatief in verband kunnen gebracht worden met hydraulische conductiviteit. Dit is nuttig voor een meer gedetailleerde bepaling van deze eigenschap in rivierbodems, wat grondwatermodellen kan optimaliseren in de toekomst.

Reservoir characterisation and facies classification of the detrital deposits adjacent to a travertine system in Denizli, Turkey

Michaël Verbiest
Classificatie van de verschillende detritische sedimenten die aanwezig zijn nabij een van de grootste travertijn afzettingen van Turkije. Analyse van de mogelijke vormingsomstandigheden en reservoir kenmerken van sedimenten afgezet in meer-, rivier- en debris-flow systemen.

Licht gevoelige osmotisch druk voor membraan-gebaseerde scheidingsprocessen

Jason Pascal-Claes
De ontwikkeling van een licht gevoelige osmotische druk op basis van titanium dioxide nanopartikels voor energie-efficiente ontzilting van zeewater, industriële separatie technologie en het opwekken van 'blauwe' hernieuwbare energie.

Realistische Waanzin, Waanzinnige Realiteit. Psychose en betekenisvolle relaties tussen organisme en wereld.

Rob Sips
Psychoses worden vaak geconceptualiseerd als zijnde veroorzaakt door een neurologische disfunctie die te maken heeft met een verstoring van dopamineactiviteit in het striatum. Deze opvatting vertrekt vanuit een model van bewustzijn dat sterk neigt naar een logisch input-verwerking-output model. Hierbij wordt brein - psyché - wereld uit mekaar gehaald en zijn er kunstgrepen nodig bij het opstellen van verklaringsmodellen. Ik herbekijk modellen uit de fenomenologische psychiatrie, verbindt die met bevindingen uit de ontwikkelingspsychologie en het recentere enactivisme. Hierbij werk ik een opvatting uit die probeert te tonen hoe gedacht kan worden over waanzin door 'betekenisconstructie' te thematiseren.

Modelling of geomechanical performance of underground compressed air energy storage

Niels Tommelein
Modelleren van een ondergrondse opslagruimte voor gecomprimeerde lucht voor energieopslag. Het onderzoekt focust op het thermo-hydraulisch gedrag en de lekkage van lucht naar de omgeving. Het doel bestond erin een set van optimale condities te definiëren voor dergelijke installatie.

The relation between biodiversity and biogeochemical functioning in Arctic deep sea sediments

Naomi De Roeck
De Noordpool zoals we hem niet kennenU heeft beslist al gehoord van klimaatverandering! Maar heeft u al gehoord van de effecten ervan op onze wereld en meer specifiek op de polaire gebieden? Zoals u wel weet, is ook de Noordpool niet vrijgesteld van de gevolgen van klimaatopwarming. Maar wat zijn deze gevolgen voor de Noordpool precies en wat kunnen we in de verdere toekomst verwachten?Klimaatverandering is de dag van vandaag nog nooit zo actueel. Iedereen heeft gehoord dat we in België nattere winters en warmere zomers zullen krijgen.

Evaluation and modelling of the response of gas hydrate reservoirs to changing environmental conditions across a high-latitude continental margin

Thomas Mestdagh
Methaanhydraten en de opwarming van het klimaat: zal een slapende reus ontwaken? Enorme hoeveelheden methaan zitten in de vorm van methaanhydraat opgeslagen onder de oceaanbodem en in permafrost. Gedurende de afgelopen decennia hebben wetenschappers de alarmbel geluid over de mogelijkheid dat deze ijsachtige vaste stof zal beginnen smelten onder invloed van de klimaatopwarming, en dit voornamelijk nabij de polen. Methaan, een sterk broeikasgas, kan op deze manier vrijkomen en in de atmosfeer belanden, wat een bijkomstige opwarming zou veroorzaken.

Ecological functioning of a eutrophic, high-altitude shallow lake in Ecuador, Laguna Yahuarcocha

Pauline Saelens Pauline Saelens
Tropische meren gelegen in de bergen vormen een aparte categorie van tropische meren. Door de positie op de evenaar is er een kleine variatie in de seizoensgebonden temperatuur. De grote hoogte resulteert echter in een relatief lage temperatuur. Yahuarcocha is een ondiep tropisch meer gelegen op een hoge hoogte (2192 m) op de evenaar. In juni 2014 is er een enorme algenbloei opgetreden. Deze algenbloei kan het hele jaar aanhouden, in tegenstelling tot de meren in gematigde regio's, en heeft een negatief effect op de kwaliteit van het water.

Environmental Changes in a High Arctic Ecosystem

Eveline Pinseel
Hoe kiezelalgen geschiedenis schrijvenWe bevinden ons in een tijd van snelle en ingrijpende milieuveranderingen als gevolg van de door de onszelf veroorzaakte klimaatsverandering. Maar hoe kunnen we de huidige impact van de klimaatsopwarming inschatten? Hoe kunnen we weten in welke mate onze omgeving al veranderd is? Waar metereologische waarnemingen niet beschikbaar zijn, kunnen kiezelalgen een tipje van de sluier oplichten!Kiezelalgen of diatomeeën zijn eencellige algen die gekenmerkt worden door een geelbruine pigmentatie en celwanden (schaaltjes) opgebouwd uit kiezel (siliciumdioxide).

Estimating the impact of earthquake-induced landslides on contemporary sediment yield

Jente Broeckx
Rivieren in opschuddingAardbevingen kunnen naast het instorten van gebouwen ook grondverschuivingen veroorzaken. Bij sommige aardbevingen gaat het om enorme massa’s rots en bodemmateriaal tot wel 47 miljard kubieke meter. Om dit materiaal te transporteren zou een konvooi vrachtwagens nodig zijn dat 725 maal langer is dan onze evenaar. Een deel van deze grondverschuivingen kan bovendien in rivieren terechtkomen, met alle gevolgen van dien.Iedereen kent de beelden waarbij men na een grondverschuiving met man en macht op zoek gaat naar overlevenden bedolven onder het puin.

Reconstruction of the Southern Alaskan climate based on a multi-proxy analysis of annually laminated lake records

Evelien Boes
MODDER MET EEN KLIMAATSVERHAALWeer en klimaat, het zijn concepten waar we willens nillens iedere dag mee in aanraking komen. Met de regelmaat van de klok vuren media feiten en cijfers op ons af, gaande van doordeweekse weerberichten tot onheilspellende scenario’s in verband met klimaatsverandering. Niemand ontsnapt nog aan deze overweldigende informatiestroom. Wetenschappers zijn echter al langer gefascineerd door het belang en de complexiteit van het aardse klimaatssysteem.

A comparison of the physicochemical variables and zooplankton community of two Ethiopian Rift Valley Lakes: Chamo and Abaya

Arne Deriemaecker
Verontrustende bevindingen betreffende twee grote Ethiopische Riftvallei MerenDe Ethiopische Riftvallei meren Chamo en Abaya zijn zeer grote en economisch belangrijke meren met een hoge biodiversiteit ten opzichte van andere Ethiopische Rift meren. Abaya kan bij de grote meren van de wereld (>500km2) gerekend worden, en beide meren zijn economisch belangrijk qua visvangst en toerisme. Het bekken dat ze samen en met hun rivieren vormen bezit het hoogst aantal vissoorten van alle Ethiopische Riftvallei bekkens.

Effects of copepods, diatoms and their interactions on denitrification in marine sediments: an experimental approach

Willem Stock Marleen De Troch Anne Willems Koen Sabbe
Het belang van de vergeten schakel: roeipootkreeftjes beïnvloeden de stikstofcyclusIn de Westerschelde worden dagelijks grote hoeveelheden nitraat geloosd. Wanneer deze stof in zee stroomt, wordt het natuurlijk biochemisch evenwicht verstoord. Gelukkig zijn er bacteriën in de riviermonding aanwezig, die het nitraat kunnen omzetten tot onschadelijk stikstofgas. Willem Stock onderzocht in zijn masterproef hoe deze micro-organismen beïnvloed worden door de organismen waarmee ze samenleven.Alle levende organismen hebben stikstof nodig. Het is een essentieel onderdeel van eiwitten en DNA.

Isotopic study of the early Eocene paleoecology and paleoenvironment in Aktulagay; The Aktulagay Section, Kazakhstan

Steven Tesseur
Foraminiferen vertellen hun verhaal over het verleden, 50 miljoen jaar geledenMet de opwarming van de aarde volop in de media zouden we wel eens durven vergeten dat het aardse klimaat momenteel nog steeds behoort tot een van de koudere periodes uit de aardgeschiedenis. Het is dan ook interessant de warmere periodes van onze aardgeschiedenis te bestuderen met als einddoel beter te begrijpen wat de consequenties zijn van de stijgende globale temperatuur.

Identificatie van de bacteriële gemeenschappen op marien plastic afval

Julie Muyle
Het dagelijks gebruik van plastic in onze maatschappij blijft toenemen terwijl deze synthetische polymeren nauwelijks degraderen. Daarom is het belangrijk de problematiek rond plastic zwerfvuil in het marien milieu in kaart te brengen. Zeer actueel zijn de trieste foto’s van door plastic afval verstrikte, verwonde, gestikte of uitgehongerde zeedieren. Dieper onderzoek is echter noodzakelijk om ook de impact van de kleinere plastic partikels zoals microplastics en nanoplastics te kunnen evalueren.

How are anatomical and hydraulic features of Avicennia marina and Rhizophora mucronata trees influenced by siltation?

Hannes De Deurwaerder
Mangrovemoordenaar op heterdaad betraptMangroves, een bostype dat voor de doorsnee persoon slechts vaag bekend is als achtergronddecor van het tv-programma ‘Expeditie Robinson’ wordt door natuurliefhebbers vaak bestempeld als één van de mooiste, meest biodiverse en ecologisch belangrijkste natuuromgevingen op aarde.

Impact en effect van microplastics op verschillende epibenthos soorten

Lien Bonnier
OOSTENDSE ONDERZOEKERS ZOEKEN EN VINDEN MICROPLASTICS IN DE NOORDZEEZee van plastic op ons bordOOSTENDE - Sinds kort is het Europees Interreg-project MICRO van start gegaan, waarbij de Vlaamse onderzoeksinstelling Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) projectleider is.

Studie naar afzetting van sedimenten bij afkoppeling van het rioolsysteem van Oud-Turnhout

Steven Vanderghote Sven Weyers
 Vanderghote Steven    Weyers SvenStudie naar afzetting van sedimenten bij afkoppeling van het rioolsysteem van Oud-Turnhout1.     InleidingHet afgelopen decennium is in Vlaanderen de nadruk sterk komen te liggen op de aanpassing naar of de aanleg van gescheiden rioolstelsels. Oorspronkelijk zijn de meeste rioolstelsels in Vlaamse gemeenten gemengde stelsels: afvalwater en hemelwater worden samen afgevoerd. Bij hevige neerslag kan dit leiden tot overstorten op de waterlopen.