Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Bone tissue engineering: different gene expression levels between tibial, maxillary and mandibular-derived periosteal cells

Lisanne Groeneveldt
Bone tissue engineering is een veelbelovend alternatief voor chirurgische ingrepen waarvoor nu nog bot wordt getransplanteerd. Naast het type cel, bepaalt ook de origine van de donorcellen hoe goed ze in staat zijn om bot te vormen. Dit kan worden verklaard doordat de activiteit van relevante genen voor botvorming sterk afhangt van zowel het celtype als de celorigine.

Mathematical modelling of calcium influence on the activity of osteogenic cells

Aurélie Carlier
 
De botten van Sabine Hagedoren
 
Ooit al eens iets gebroken? Dan herinner je je vast nog de pijn, het gips en vooral het lange genezingsproces. In 10 procent van de gevallen geneest de breuk echter niet…
Wat dan? Gelukkig is er sinds enkele jaren een wetenschap ontstaan tussen geneeskunde en ingenieurswetenschappen. Artsen en ingenieurs bundelen hun kennis en samen proberen zij nieuw weefsel te maken wanneer het lichaam dat niet meer zelf kan.
 
Weefselengineering
Het menselijk skelet bestaat uit wel 206 botten die het lichaam ondersteunen en ervoor zorgen dat we kunnen bewegen.