Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Automatische toetsing van bouwmodellen aan normering met behulp van Linked Data

Emma Nuyts
Deze scriptie ontwikkelde een methode om feedback te geven op de toegankelijkheid van gebouwprojecten.

Duurzame renovatiescenario's voor een flexibel gebouwgebruik op campus Sterre

Hannelore Scheipers Kevin Vanlerberghe
Deze masterproef onderzoekt hoe de gebouwen op campus Sterre op een duurzame manier gerenoveerd kunnen worden, waarbij energetisch-efficiënt en flexibel gebouwgebruik centraal staan.

The effects of urban green space on mitigating urban heat islands and improving thermal comfort: a case study of Leuven, Belgium

Eva Beele
Een onderzoek naar de mitigerende effecten van stedelijk groen op het stedelijk hitte eiland. Door middel van een uitgebreid netwerk van weerstations en teledetectie technologieën wordt de invloed van compositie en configuratie van groen op luchttemperatuur geanalyseerd voor verschillende temporele en ruimtelijke schalen.

Methode voor economische optimalisatie van geothermische verwarmings- en koelsystemen

Wouter Peere
In dit werk wordt een nieuwe dimensioneringsmethode ontwikkeld voor boorvelden. Daarnaast wordt er een inzichtelijke methode ontwikkeld voor hybride geothermische verwarmings-en koelsystemen. Het blijkt dat zulke hybride systemen een economisch (en ecologisch) voordeel hebben.

Remediëring oververhittingsrisico passiefschool op basis van dynamische simulaties

Greg De Reys
In dit naslagwerk wordt een dynamische simulatie uitgevoerd van een passiefschool voor topsporters die te kampen heeft met oververhittingsproblemen.

De impact van renovatie op het binnenklimaat en het energieverbruik van eengezinswoningen uit de Dampoortwijk

Axel Beyaert Alexander Callens
Analyse van het binnenklimaat en energieverbruik na renovatie in eengezinswoningen uit de Dampoortwijk. Binnenklimaat houdt daarbij in het monitoren van temperatuur, relatieve vochtigheid en CO2-gehalte. Alles wordt zowel voor als na renovatie vergeleken.

Design, manufacturing, numerical and experimental analysis of a heat exchanger coupled iris mechanism

Pieter Peeraer Tom Sluyts
Deze thesis beschrijft het ontwerp en technische analyse van een iris mechanisme gebaseerd op het menselijke oog. Deze iris kan gebruikt worden bij een zonnereactor voor de productie van elektriciteit of grondstoffen (vb.: waterstof) en dit bij een veel hogere efficiëntie.

SDE19-The Mobble: Onderzoek naar modulaire bouwcomponenten

Ineke Tavernier
Op basis van een actueel vraagstuk binnen de bouwindustrie, het al of niet renoveren of slopen van appartementsgebouwen uit de jaren 50 tot 70 van vorige eeuw, wordt in deze masterproef een vernieuwende tweevoudige methodiek ontwikkeld:
- Een methode om op het niveau van het bouwproces hoogbouwappartementen doelmatig te renoveren aan de hand van een binnen het masterproefonderzoek ontwikkelde te prefabriceren module in hout
- Een bouwmethode om nieuwe vormen of types van woningen te ontwerpen en te realiseren op basis van die zelfde module.

STEM-building - Thermische energiemonitoring

Maarten Evens
Tijdens mijn scriptie heb ik de werkzaamheden van werkvoorbereider beschreven voor de STEM-building bij Provil te Lommel. Hierin werden een aantal scenario's omschreven, evenals de zoektocht naar de juiste componenten en partners.

Het effect van roostervloeren op het welzijn van de hond

Isabelle Van Impe
De evaluatie van kennelvloeren voor honden is nodig om de potentiële impact op hun gedrag, welzijn en gezondheid te kunnen inschatten. Daarom is in een praktijkonderzoek het gedrag van de honden geobserveerd die zich afwisselend in een kennel met een betonnen of roostervloer bevonden.

Een evaluatie van courant gebruikte technieken om oververhitting tegen te gaan bij BEN-woningen in Vlaanderen

Rob Martens Stijn Verbeke Leen Lauriks
De volledige tekst met figuren in toegevoegd bevindt zich in de bijlage.Een evaluatie van courant gebruikte technieken om oververhitting te voorkomen bij BEN-woningen in Vlaanderen.BEN-woningen zijn met hun lage milieu-impact en hoge energie-efficiëntie ongetwijfeld een grote investering in onze toekomst.