Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Gait and balance recovery in patients with total and unicondylar knee arthroplasty

Lore Verscheure
Deze masterproef bespreekt het herstel van gang en balans bij patiënten met een totale en halve knieprothese. De halve knieprothese blijkt even goed en zelfs iets beter te scoren dan de totale knieprothese.

Optimale voorbereiding van een patiënt op een totale knieprothese-operatie: From walkthrough to e-learning

Eline Vanheyste Julie Lamon Pauline Van Wynsberge Margot Vanmeenen
Met onze bachelorproef willen we de angst en de stress, bij de patiënt die een totale knieprothese-operatie ondergaat, reduceren door informatie naar eigen behoefte aan te bieden.
Eén van onze subdoelen is het in kaart brengen van de huidige informatie en de manier waarop deze de patiënt bereikt. Verder bepalen we of de verkregen informatie voldoet aan de noden van de patiënt. Met deze 2 doelen willen we de patiënttevredenheid testen. Ten slotte willen we alle ingewonnen informatie bundelen en deze op een innovatieve manier (via een e-learningmodule) ter beschikking stellen aan de patiënt, die deze informatie kan raadplegen volgens eigen behoefte.

Intra-articular Pressure Measurement of the Tibiofemoral Knee Joint

Stijn Herregodts
Intra-articulaire Drukmeting van het Tibiofemorale KniegewrichtHet aantal operaties waarbij een totale knieprothese wordt geplaatst, stijgt jaarlijks. Ondanks het feit dat deze chirurgische ingreep de levenskwaliteit van de meeste patiënten verbetert, blijft een significant aantal patiënten toch ontevreden. Oorzaken voor deze ontevredenheid zijn onder andere blijvende kniepijn en een slechte stabiliteit van het kniegewricht. De positionering van de prothese wordt aanzien als de sleutelfactor om de volledige kniefunctie te herstellen en patiënttevredenheid op lange termijn te garanderen. 1.

Het effect van preoperatieve informatie op het postoperatieve herstel bij de orthopedische patiënt.

Evelien Rosseel
Kan een informatiesessie vooraleer men een (orthopedische) ingreep dient te ondergaan, het revalidatieproces in alle mogelijke aspecten verbeteren? Stel je voor: je dient voor het eerst geopereerd te worden maar je weet niet precies wat er allemaal bij deze ingreep te pas komt. Welke mogelijke complicaties kunnen er optreden? Wat zal er allemaal met mij op het operatiekwartier gebeuren? Bestaat er een mogelijkheid om mijn revalidatieproces vlotter te laten verlopen enz.

ACCURAATHEID VAN CT EN KLASSIEKE RADIOLOGIE IN DE BEPALING VAN RELEVANTE ASSEN IN HET KNIEGEWRICHT

Matti Slabbaert Rutger Callens
De (totale) knieprothese, een delicaat beeldhouwwerk?“Nowhere are there more insensitive, unreliable, unvalidated measurement tools than in the orthopaedic literature.”Kirkley & Griffin Gilbert en zijn versleten knieGilbert heeft al jaren last van zijn knie. Vroeger hield hij enorm van voetballen, maar nu raakt hij niet meer vooruit. De tocht van de zetel naar de televisie is een hel. Pijnstillers bieden geen soelaas meer. Zijn vrouw dringt aan dat hij eindelijk eens naar een dokter zou gaan; een knieprothese blijkt onvermijdelijk…Maar hoe moet de chirurg zijn knieprothese plaatsen?