Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The potential for aquifer thermal energy storage in low-permeable sediments: A feasibility study on Campus Sterre, Ghent University, Belgium

Luka Tas
Het gebruik van ondiepe geothermie is in opmars maar een groot deel van Vlaanderen is niet geschikt voor het type systemen met het grootste vermogen. Voor deze thesis werd nagegaan of in deze gebied het implementeren van koude-warmteopslag (KWO) alsnog mogelijk is en wat de financiële voordelen hiervan zijn.

Raw critical materials in energy transition

Olivier Ledent
This thesis analysed the effect on material scarcity of the soaring wind and solar markets
as energy sources, together with the deployment of batteries and the green hydrogen production
as storage alternatives. It classed the impact on raw materials in 3 categories: critical, moderated, limited

Design and assessment of low-carbon residential district concepts with (collective) seasonal thermal energy storage

Robin Haesen Louis Hermans
Met thermische seizoensopslag kan zonne-energie uit de zomer worden opgeslagen tot in de winter om te gebruiken voor de verwarming van woningen. De opslagtechnologie wordt gecombineerd met andere componenten in een globaal warmtenetwerk. In de thesis worden verschillende concepten voor zo'n warmtenetwerk met seizoensopslag ontworpen en vervolgens geëvalueerd op CO₂-uitstoot en kostprijs.

Ontwerp van een energieopwekking- en energieopslagsysteem voor een pluimveebedrijf in Senegal

Thomas Snijders Kristof Van Wassenhove
Om de energieproblemen van het Senegalese pluimveebedrijf 'Le Coquetier Social' op te lossen hebben we een windmolen ontworpen. Dit is een windmolen die platgelegd kan worden, waardoor de opbouw en het onderhoud veiliger kunnen gebeuren.

Batterijopslag als bron van flexibiliteit in het distributienet

Maarten Evens
Deze scriptie onderzoekt of thuisbatterijen een oplossing kunnen bieden voor toekomstige problemen op het distributienet ten gevolge van de toename van hernieuwbare energietechnieken.

Over de interactie tussen mechanisch en optisch gestimuleerde luminescentie in BaSi_2O_2N_2:Eu^2+

Robin Petit
Persistent luminescente materialen zijn materialen die in staat zijn licht te geven gedurende periodes van enkele seconden, uren tot zelfs dagen.
Ondanks dat deze materialen reeds het onderwerp zijn geweest van vele studies is het onderliggende mechanisme nog niet volledig begrepen.
Het is echter algemeen aanvaard dat defecten in het materiaal een belangrijke rol spelen in het verkrijgen van het uitgesteld gedrag van de luminescentie.
De bezetting van deze defecten kan op verschillende manieren worden beïnvloed: warmte, een verandering in druk of bestraling met infraroodlicht.
De huidige masterproef behandelt de interactie tussen deze stimulaties, meer specifiek de verandering in druk en de infraroodbestraling.

Modelling of geomechanical performance of underground compressed air energy storage

Niels Tommelein
Modelleren van een ondergrondse opslagruimte voor gecomprimeerde lucht voor energieopslag. Het onderzoekt focust op het thermo-hydraulisch gedrag en de lekkage van lucht naar de omgeving. Het doel bestond erin een set van optimale condities te definiëren voor dergelijke installatie.

The different roles of energy storage in highly renewable power systems

Sander Vaeck
De toekomst van ons elektriciteitsnetwerk“Gaat deze winter het licht uit?” Het is een wederkerende krantenkop de laatste drie jaar, maar is deze vrees ook gegrond?Niemand zal ontkennen dat het elektriciteitsnetwerk voor grote uitdagingen staat. Onze huidige productiemiddelen voor de opwekking van elektriciteit hebben een groot aandeel in de totale uitstoot van broeikasgassen en werken zo de opwarming van de aarde in hand. De Europese Unie heeft daarom beslist dat we op lange termijn moeten overgaan naar propere en hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Atomaire laag depositie van vanadium oxide voor lithium-ion batterijen

Kobe Geryl
Batterijen van de toekomst met elektroden op nanoschaalMeer dan 1 miljard. Dat is het antwoord op de vraag hoeveel gemotoriseerde voertuigen momenteel in gebruik zijn wereldwijd. Bovendien ligt het aantal voertuigen per duizend inwoners in China en India momenteel gevoelig lager dan gemiddeld, maar zijn beide landen aan een inhaalbeweging gestart. Men kan dan ook verwachten dat het globale cijfer de komende decennia aanzienlijk zal toenemen. In een wereld waar men fossiele brandstoffen tracht te vervangen, bieden elektrische voertuigen een ideaal alternatief.

Analysis of the energy storage systems in series plug-in hybrid electric vehicles

Karel Fleurbaey
Zijn hybride energie-opslagsystemen de toekomst voor de transportsector?Door de stijgende prijs van fossiele brandstoffen en hun negatieve impact op het milieu is er in de transportsector een grote vraag naar alternatieve en efficiëntere aandrijvingen. Dit heeft geleid tot de invoering van elektrische, hybride en plug-in hybride wagens. Het grote probleem van deze technologieën is echter dat de huidige batterijen niet voldoen om lange afstanden te rijden en een te korte levensduur hebben.

Invloed van een aangedreven exoskelet op de gewrichtskinetica

Maarten Afschrift Sander De Bruyne
Gemotoriseerde exoskeletten: stapsgewijs van sciencefiction naar realiteitIn veel sciencefictionfilms zien we robots en helden die op spectaculaire wijze en met ongekende krachten hun tegenstanders te lijf gaan in geavanceerde robotpakken. Wie herinnert zich niet Sigourney Weaver die in haar robotpak de ruimtemonsters te lijf gaat in “Aliens”? Of recenter de film Iron Man? Straks is dit misschien geen sciencefiction meer!De ontwikkeling van deze gerobotiseerde mechanismen, ook wel exoskeletten genoemd, zit in een stroomversnelling en evolueert sinds kort naar commercialiseerbare producten.

Rendementsbepaling van een door PV-cellen gevoede energiebuffer op basis van supercondensatoren

Stijn Lemey Davy Vercauteren
Rendementsbepaling van een door Photo Voltaïsche (PV)-cellen gevoede energiebuffer op basis van supercondensatoren.
 
Opmerking:
Met PVV bedoelen we in het vervolg f(Ph)otoVoltaïsche Voeding
 
 
Stageopdracht/probleemstelling.
 
In het kader van autonome systemen op basis van PVV is het rendement van het geheel van het grootste belang. De autonome voeding bestaat uit PV-cellen als energiebron, supercondensatoren als energieopslag en een DC-DC-omvormer die instaat voor een constante uitgangsspanning.