Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The effect of countdown timers on traffic flow and safety

Wouter van Haperen
HOE LANG MOETEN WE NOG WACHTEN?DIEPENBEEK – Het gebruik van aftelmechanismen op verkeerslichten verlicht frustraties, verhoogt de verkeersveiligheid, maar heeft mogelijk nadelige gevolgen voor de verkeersdoorstroming. Dat zijn de voornaamste conclusies uit een rijsimulator-onderzoek recentelijk uitgevoerd door de Universiteit van Hasselt. Aftelmechanismen voor zowel de groene als de rode fase werden getest om hun toepasbaarheid in België te onderzoeken.Files en vertragingen behoren al jaren tot de top van ergernissen van autobestuurders en beleidsmakers.

Modelleren van verplaatsingsgedrag van kinderen

Jeroen Jonckheere
Wat als … de school een uur later begint?Geregeld worden er maatregelen ingevoerd die een invloed hebben op het dagelijks leven. De invloed van deze maatregelen kan onderzocht worden aan de hand van een activiteiten-gebaseerd model. Dit is een computerprogramma dat uitrekent welke activiteit iemand wanneer en waar doet. Wanneer in het programma een maatregel wordt ingevoerd, zoals een verhoging van de prijzen van bus of tram, kan het effect van deze maatregel op de activiteiten van een persoon uitgerekend worden.Momenteel bestaan zulke computerprogramma’s enkel nog maar voor volwassenen.

Mobiliteit tussen Gent en Lochristi: met de tram?

Veronique Van Acker

 

 
Indien het huidig veelvuldig autogebruik niet wordt afgeremd, vreest men voor het dichtslibben van de wegen. Een duurzame mobiliteitsontwikkeling staat daarom vooraan op de agenda, zelfs op gemeentelijk vlak. Dit is tevens het geval in Lochristi, gelegen tussen Gent en Lokeren. De aanleg van een tramlijn die Lochristi met Gent verbindt is er een heet hangijzer. Het gemeentebestuur van Lochristi verwerpt dit alternatief wegens de ruimtelijke impact van dergelijke infrastructuurwerken op het hernieuwde dorpscentrum.