Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

The effect of the adaptive immune system on the brain barriers in health and disease

Universiteit Gent
2023
Lore
Van Acker
Genomineerde shortlist Scriptieprijs
Genomineerde shortlist Eosprijs
In mijn thesis gingen we op zoek naar de invloed van het adaptief immuunsysteem op de integriteit van de hersenbarrières in gezondheid en in twee neurologische aandoening, namelijk multiple sclerose en de ziekte van Alzheimer. We ontdekten dat T-cellen, en meer specifiek regulatorische T-cellen, een belangrijke rol spelen bij het behouden van deze integriteit. Verden toonden we aan dat het cytokine IL-34 hierbij als boodschapper dient, wat nieuwe perspectieven opent voor het ontwikkelen van therapieën voor diverse neurologische aandoeningen.
Meer lezen

Schwann cell membraan compositie, dynamiek en interacties met hun micro-omgeving in de ziekte van Charcot-Marie-Tooth type 1A: een patient-in-een-schaal model

Universiteit Hasselt
2022
Koen
Kuipers
  • Tim
    Vangansewinkel
  • Esther
    Wolfs
  • Jeroen
    Bogie
  • Hanne
    Jeurissen
  • Karen
    Libberecht
  • Steffie
    Hasevoets
  • Sam
    Vanherle
  • Melanie
    Loix
De ziekte van Charcot-Marie-Tooth type 1A (CMT1A) is de meest voorkomende genetische zenuwziekte van het perifere zenuwstelsel, waar tot op heden nog geen therapie voor bestaat. In deze scriptie werd er gekeken naar de ziekte-gerelateerde Schwann cellen en hun verandering in membraan- en veteigenschappen in onze humane stam cell modellen. De experimenten van deze scriptie verduidelijken een belangrijk aspect van de CMT1A pathologie.
Meer lezen

Upregulation of acid sphingomyelinase in exosomes contributes to multiple myeloma drug resistance

Vrije Universiteit Brussel
2019
Inge
Oudaert
Deze scriptie onderzoekt de rol van het enzym zuur sfingomyelinase in resistentieontwikkeling bij multipel myeloom patiënten, een bloedkanker. De bijdrage van kleine vesikels, alsook inhibitie van dit enzym wordt uitgebreid geanalyseerd in myeloomcellen om uiteindelijk deze kanker te overwinnen.
Meer lezen

Opbouw en karakterisatie van een nieuw ziektemodel voor Multipele Systeem Atrofie gebaseerd op virale vectoren in ratten

KU Leuven
2019
Nathalie
Jacobs
Multipele Systeem Atrofie, of MSA in het kort, is een zeldzame hersenziekte. Er zijn voorlopig nog geen therapieën voor ontwikkeld. In onze onderzoeksgroep hebben we geprobeerd om de ziektemechanismen na te bootsen in een dierenmodel. In de toekomst kunnen hierop vervolgens nieuwe therapeutische strategieën getest worden.
Meer lezen

Het geTAALenteerd kinderbrein

KU Leuven
2015
Robin
Gerrits
  • Sien
    Stroo
Voor veel wetenschappers blijft de taalontwikkeling een van de grootste mysteries van de 21e eeuw. Hoe stelt het brein kinderen in staat om in relatief korte tijd moeiteloos een complexe vaardigheid als taal te verwerven? Waarom loopt dit proces soms spaak?  Wat is het verband met de hersenontwikkeling? Met onze studie proberen wij meer inzicht te krijgen in het taalnetwerk in het brein van schoolgaande kinderen met en zonder taalontwikkelingsstoornissen.Bouwstenen van het breinHet brein kan beschouwd worden als een netwerk van zenuwcellen (figuur 1).
Meer lezen

Taalproblemen bij kinderen met rolandische epilepsie: op zoek naar een neuro-anatomisch substraat

KU Leuven
2013
Sam
Denys
  • Sam
    Denys
  • Kristien
    Janssens
  • Marjolein
    Verly
Taalproblemen bij kinderen met rolandische epilepsie: op zoek naar een neuro-anatomisch substraatSam Denys°Marjolein Verly*Dit artikel beschrijft de taalvaardigheid van kinderen met rolandische epilepsie en de meest recente ontwikkelingen binnen de structurele beeldvorming. Op basis van Diffusion Tensor Imaging (DTI) wordt een poging gewaagd om een neuro-anatomisch substraat te vinden dat aan de basis ligt van de taalproblemen bij deze kinderen.InleidingBenigne rolandische epilepsie is het meest voorkomende idiopathische epilepsietype bij kinderen.
Meer lezen

Onderzoek naar het effect van fysieke inspanning op de immunologische status van patienten met multiple sclerose

Universiteit Antwerpen
2011
Nathalie
Deckx
  • Nathalie
    Cools
Heeft lange termijn fysieke inspanning een effect op de immunologische status van patiënten met multiple sclerose?Multiple sclerose (MS) is de meest voorkomende neurologische aandoening in jongvolwassenen in de Westerse wereld en treft 1 op 1000 mensen in de Benelux. Het is een chronische ontstekingsaandoening van het centraal zenuwstelsel, welk bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak van MS is nog onbekend, maar men vermoedt dat een combinatie van factoren zoals individuele genetische vatbaarheid en omgevingsfactoren leidt tot de ontwikkeling van MS.
Meer lezen