Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Darwins Democratie: hoe piekolie de politieke context van het wereld-systeem hertekent

Universiteit Gent
2022
Bob
D'Haeseleer
Is het toeval dat ten midden van een volle energietransitie democratie overal ter wereld onder druk komt te staan? Het samengaan van de opkomst en verval van fossiele brandstoffen en democratie in de wereldgeschiedenis doen vermoeden van niet. Via een link tussen individuele energiebudgetten en waardenpatronen wordt de beschikbare hoeveelheid energie en de verdeling hiervan als de nodige en voldoende voorwaarde onderscheiden waarin democratie een mogelijkheid wordt. Óf, net zoals in de evolutieleer een niet-deterministisch voordeel krijgt. Aan de hand hiervan zijn de grote trends in de wereld te vatten in vier toekomstscenario's.
Meer lezen

Darwins Democratie: hoe piekolie de politieke context van het wereld-systeem hertekentverandert

Universiteit Gent
2022
Bob
D'Haeseleer
Opkomst en verval van fossiele brandstoffen en democratie gaan samen in de wereldgeschiedenis. Met energieoverschot als nodige, en de verspreiding van dit overschot als voldoende voorwaarde lijkt biedt dit een nieuw politiek perspectief op de transitie.
Meer lezen

Holocene Vegetation Reconstruction of the Zwarte Beek Catchment, Campine Area (Belgium). A Pollen-based and Multivariate Statistical Approach

KU Leuven
2019
Femke
Augustijns
In deze scriptie wordt er gebruik gemaakt van pollen om de vegetatieveranderingen in de vallei van de Zwarte Beek over de afgelopen duizenden jaren op te helderen. Op die manier krijgen we een beter inzicht in het functioneren van dit ecosysteem en kunnen we vroegere menselijke verstoringen opsporen.
Meer lezen

Gedroogde vis als smaakmaker in Çatalhöyük?

KU Leuven
2013
Ali Jelene
Scheers
Hedendaagse vistechnieken vertellen ons meer over het leven 9000 jaar geleden.Sinds haar ontdekking in 1985 heeft Çatalhöyük, een neolithische nederzetting in het huidige Turkije, ons al veel bijgeleerd over hoe de mens 9000 jaar geleden de overgang maakte van jagers-verzamelaars naar landbouwers. Door haar uitzonderlijk goede bewaring zijn we al veel nieuwe zaken te weten gekomen over deze eerste landbouwers. En hoewel er in deze 9000 jaar ontzettend veel veranderd is, zijn sommige zaken verrassend genoeg hetzelfde gebleven.
Meer lezen

The more the better versus less is more: Macrofilie of microfilie als psychologisch mechanisme

Universiteit Gent
2013
Lien
Ardies
We leven in een maatschappij waar omvang geassocieerd wordt met waarde, een maatschappij waar mensen een voorkeur zouden hebben voor groter en meer. De meeste studies ondersteunen dit idee en tonen aan dat we in onze beoordelingen en besluitvormingsprocessen volgens een larger/more-is-better strategie redeneren (Tabel ALinks). Deze strategie wordt in de huidige studie geconceptualiseerd als macrofilie. De voorkeur voor een groot huis is hier een voorbeeld van. Voorkeuren voor kleiner en minder mogen echter niet genegeerd worden.
Meer lezen

Jager-verzamelaars in de marge van de Congolese samenleving: de Liofe, de Batwa, de Batsua of de Bangele van Centraal-Congo

KU Leuven
2009
Jesse
Verschuere
 
De jager-verzamelaars van sub-Sahara Afrika worden tot op vandaag nog steeds omhuld met een mythische waas van primitiviteit, waaruit vele negatieve stereotypen voortkomen, die zowel in het Westen als in de lokale samenleving aan hen worden toegekend. Ze zijn in het Westen beter gekend als “de Pygmeeën”, een mythische term die door Homeros in het derde boek van zijn fantasierijke Ilias werd geïntroduceerd om een dwergvolk aan te duiden die tegen kraanvogels ten strijde trok.
Meer lezen