Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Tuning the percolation of attractive Red Blood Cells

Kwinten Torfs
Bouwen met de cellen van het lichaam? Rode bloedcellen zijn in staat zich te organiseren in treintjes en zelfs om heuse percolatienetwerken te bouwen!

Life Cycle Assessment of plasma-assisted methane to ethylene process

Michael Augustinus
Dit werk omvat een levenscyclusanalyse van een proces voor de rechtstreekse koppeling van methaan tot ethyleen. Hierin wordt de focus gelegd op de CO2-uitstoot van het proces en deze wordt vergeleken met de milieu-impact van alternatieve methodes voor de productie van ethyleen.

Gas temperature and vibrational temperature in a pulsed N2 microwave plasma: a combined experimental and computational study to explore non-equilibrium conditions

Senne Van Alphen
De kunstmestproductie is vandaag de dag één van de meest belangrijke maar ook één van de meest vervuilende chemische processen ter wereld. In een wereld waar poolkappen smelten en de zeespiegel stijgt ten gevolge van de opwarming van de aarde, is voor dergelijke milieu-onvriendelijke processen geen plaats meer. Recente ontwikkelingen in de plasmatechnologie bieden echter een waardig alternatief dat duurzame kunstmestproductie op basis van hernieuwbare energie toegankelijk maakt voor heel de wereld.

CALCIUM CARBONATE-BASED PARTICLES AND CAPSULES FOR THERAPEUTIC ENZYMES

Laura Van Poelvoorde Bogdan Parakhonskiy
De ladingscapaciteit, stabiliteit en de activiteit van het geladen enzym worden geëvalueerd voor calciumcarbonaat partikels. Deze wordt vergelijken met geëncapsuleerde calciumcarbonaat partikels en liposomen.

ENGINEERING THE 3-D TUMOR MICROENVIRONMENT USING BIOMIMETIC SCAFFOLDS: AN ADDED DIMENSION TO INTRAPERITONEAL CHEMOTHERAPY RESEARCH

Emiel De Jaeghere
Deze scriptie biedt een mogelijke oplossing om het tijdrovende en peperdure onderzoek naar kankermedicijnen efficiënter te laten verlopen door gebruik te maken van 3D sponsjes in plaats van platte petrischaaltjes.

Movement patterns, nesting preferences and population estimates of the digger wasp Bembix rostrata

Adinda Vanommeslaeghe
Bedreiging en behoud van de harkwespDe laatste jaren is er heel wat bezorgdheid over het (al dan niet plaatselijk) achteruitgaan en uitsterven van soorten. Een belangrijke reden hiervoor is dat geschikte leefgebieden verdwijnen, verkleinen of ongeschikt worden door veranderingen in het milieu.Een heel ecologisch waardevol gebied zijn de Europese kustduinen. Winddynamieken zorgen voor voortdurende zandverstuivingen, die leiden tot een systeem met continue verstoring. Dit resulteert in een heel verscheiden landschap, met een groot aantal verschillende habitattypes en een hoge soortenrijkdom.

Simulatie van de vorming van het vortexrooster in condensaten.

Wouter Verstraelen prof. dr. Jacques Tempere(promotor)
Je drinkt je koffie graag met melk en suiker. Daarom roer je erin. Wat is het gevolg van het roeren? Precies, je koffie zal ronddraaien. Hoe harder je roert, hoe sneller hij ronddraait. Je zal ook merken dat er in het midden van de kop een grote draaikolk oftewel vortex ontstaat. Dit werkt natuurlijk niet enkel met koffie, maar ook met thee of een andere vloeistof uit het dagelijks leven. Op dezelfde manier kan je met een klein kopje of een grote emmer werken.

The Impact of Global Liquidity on Commodity and Asset Prices

Duncan Van Limbergen
Deze paper evalueert de relatie tussen de ‘globale geldhoeveelheid’ en huizenprijzen, aandelenprijzen en grondstoffenprijzen. Gedurende de recente economische crisis is de publieke interesse in dit onderwerp sterk toegenomen, doch is de literatuur hieromtrent relatief schaars. Het doel van deze paper is de bestaande literatuur aan te vullen, gebruik makende van twee innovaties. Ten eerste introduceren we data omtrent opkomende groeimarkten (“emerging market” countries), wat onze data set toelaat 85 procent van het globale BBP te omvatten voor de periode 1990-2007.

Pollutie in een stadsomgeving een kaart van Antwerpen. Technologische innovaties voor luchtpollutie in een stadsomgeving op korte en lange termijn: Plasmatechnologie

Ramses Snoeckx
Ramses Snoeckx

Klimaatverandering: Kunnen plasma’s redding bieden?

De voorbije 10 jaar hebben enkele steden extreme weersomstandigheden meegemaakt: in Londen regende het als nooit te voren, Parijs kreunde onder de hitte.

Onderzoek naar de fysische sedimentkarakteristieken van de Demer en haar bijrivieren: Sedimentatieproeven in natuurlijk rivierwater

Patty Cant
 
Cant Patty
 
Onderzoek naar fysische sedimentkarakteristieken van de Demer en haar bijrivieren
Sedimentatieproeven in natuurlijk rivierwater
 
Het Demerbekken heeft een oppervlakte van 2.267 km². De Demer ontspringt te Ketsingen op een hoogte van 89 m TAW (= Tweede Algemene Waterpassing) en vloeit van hier over een afstand van 85 km naar het westen richting Werchter waar de rivier uitmondt in de Dijle op een hoogte van 10 m TAW.

Zuivere lucht dankzij plasma's?

Johny Van Acker
Zuivere lucht dankzij plasma’s?
Situering
De steeds strenger wordende wetgeving en het groeiend duurzaamheidsbesef stimuleren de zoektocht naar steeds efficiëntere en schonere technologieën. Duurzaamheid houdt eveneens een vermindering in van de emissies van reeds bestaande pollutiebronnen. Per dag eet de “standaardmens” ongeveer 1 kg voedsel, drinkt hij circa 3 kg water en ademt hij 17 kg lucht in. De luchtkwaliteit is dus van cruciaal belang voor de gezondheid van de mens. Vooral de Vluchtige Organische Stoffen (VOS) zijn hierbij van belang.