Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Stingless Bees as an Opportunity for Sustainable Development in Northern Tanzania

KU Leuven
2022
Robin
Tersago
Imkerij met angelloze bijen is een activiteit met een enorm potentieel als inclusieve manier om extra geld te verdienen voor boeren in de tropen. Over angelloze imkerij in Afrika is echter bijna niets geschreven in wetenschappelijke literatuur. Dit werk is een eerste stap in dit onderzoeksdomein.
Meer lezen

Spelen op een kosteloze speelplaats: Een labyrintische omgeving om te experimenteren, genieten en dingen te ontdekken

Arteveldehogeschool Gent
2022
De Visscher Anissa
Martens Jetse
Een mondiale praktijkverkenning naar Tanzania gaf ons heel wat inzichten omtrent het gebruik van kosteloos materiaal op de speelplaats. De kernwoorden 'didactisch kosteloos materiaal - speelplaats -zelfstandig spel' staan dan ook centraal.
Meer lezen

Deep Learning-Based Classification of Wildlife Camera Footage

Universiteit Hasselt
2019
Laurens
Le Jeune
  • Sven
    Baerten
Om biodiversiteitsonderzoek te bevorderen, hebben we convolutioneel neurale netwerken gebruikt om dieren op foto's te automatisch te identificeren. Hiernaast kunnen we metagegevens van een foto berekenen. Op beide taken halen we een grote nauwkeurigheid.
Meer lezen

“The Africa you have always dreamed of”. De evolutie van de Britse toeristische beeldvorming over Tanzania, 1958-2017

KU Leuven
2019
Lente
Van Hee
Een onderzoek naar het beeld dat Britse reisgidsen over Tanzania schetsen vanaf de jaren vijftig tot nu. De masterproef onderzoekt aan de hand van de "unmyths" van onderzoekers Pushkala Prasad en Charlotte Echtner hoe het toeristisch beeld van Tanzania evolueerde en of het dekoloniseerde sinds de jaren vijftig.
Meer lezen

Vrijwilligerstoerisme en de vrijwilligertoerist: een verkennend onderzoek naar de ervaringen van vrijwilligertoeristen

Vrije Universiteit Brussel
2019
Nathalie
Colpin
Deze masterproef laat jongvolwassen vrijwilligers die deelnamen aan uiteenlopende vrijwilligerstoerismepraktijken aan het woord om hun ervaringen met de sector te delen. Zowel ervaringen voor, tijdens als na vertrek worden in vraag gesteld. Daarnaast is er ook oog voor de rol van vrijwilligersorganisaties (lokale en Europese), de sociale omgeving rondom de vrijwilligers en de lokaliteit (lokale bevolking en cultuur).
Meer lezen

Technology adoption in smallholder cassava production: insights from a choice experiment in Tanzania

KU Leuven
2019
Audrey
Vanderghinste
Hoe kunnen we advies over nieuwe technologieën in kleinschalige cassava productie in Tanzania zo personaliseren, dat de boeren het advies ook gaan opvolgen?
Meer lezen

The prevalence of helminths in sheep and goats in Tanzania

VIVES Hogeschool
2017
Charlotte
Linthout
In Tanzania heb ik gedurende 3 maand fecale stalen verzameld en geëvalueerd om na te gaan wat de prevalentie is van maag-darm parasieten in schapen en geiten, om zo een beter beeld te krijgen op de gezondheid van de dieren.
Meer lezen

Universal Health Coverage in Tanzania Evaluating the potential of a Public-Private Partnership in Tanzania’s health financing system

KU Leuven
2017
Jondolar
Lambrecht
Onderzoek naar Universal Health Coverage (UHC) en de meerwaarde die Public-Private Partnerships (PPP) kunnen bieden in Tanzania.
Meer lezen

Evolutionary diversity and distribution of arenaviruses in Tanzania

Universiteit Antwerpen
2017
Laura
Cuypers
  • Joëlle
    Goüy de Bellocq
In West-Afrika bezwijken elk jaar zo’n vijfduizend mensen aan Lassakoorts. Ik bestudeerde de verspreiding, genetische structuur en specificiteit van nauwverwante, maar veilige virussen. Zo komen we hopelijk meer te weten over hun gevaarlijke, maar mysterieuze broertje.
Meer lezen

Vergelijkende studie van het Woordenboek Nederlands - Vlaamse Gebarentaal / Vlaamse Gebarentaal - Nederlands en het Kamusi ya Lugha ya Alama ya Viziwi wa Rumonge Kigoma, Tanzania - Rumonge Sign language dictionary of Kigoma, Tanzania

KU Leuven
2017
Ellen
Heymans
Een vergelijkende studie tussen het lexicografische project voor de Vlaamse Gebarentaal en de West-Tanzaniaanse "Rumonge" Gebarentaal en hun resulterende woordenboeken.
Meer lezen

Sociale ongelijkheid: een kritiek op de verdeelde stad

Universiteit Hasselt
2016
Daan
Sillen
Sociale ongelijkheid is het grootste dogma van onze tijd, maar hoe ongelijkheid zich in de gebouwde omgeving vertaalt, is echter onontgonnen terrein gebleven. Het onderzoek van deze scriptie betreft de wijze waarop vanuit de optiek van architectuur de mondiale toename van ongelijkheid, en haar ideologie en economisch systeem, kritisch kan worden benaderd binnen het blikveld van een democratische visie op het metabolisme en de architectuur van de stad.
Meer lezen

Moving Onwards? Reflections on mixed migration and secondary movement. Mobility among refugees and asylum seekers in Kakuma Refugee Camp, Kenya

Universiteit Gent
2015
Jolien
Tegenbos
VLUCHTELINGEN EN MOBILITEIT: EEN COMPLEX VERHAALAls men het heeft over de mobiliteit van vluchtelingen, gaat het meestal over mensen die hun thuisland ontvluchten voor een land van asiel. Maar ook daarna blijven veel vluchtelingen en asielzoekers in beweging. Zij trekken verder naar andere vluchtoorden omwille van verschillende beweegreden. Sommigen daarvan haalden het deze zomer zelfs tot in Europa.Over deze bewegingen bestaat veel controverse.
Meer lezen

Social Structure of Spotted Hyena (Crocuta crocuta) Populations around Mekelle city in Tigray, Ethiopia

Universiteit Antwerpen
2015
Elien
Schramme
OPGELET: HYENA’S IN DE STAD!16 september 2014Met bijna honderd waren ze. Grommend en huilend omringden ze de open jeep in het donker. Deze dieren waren duidelijk gewend aan elkaars nabijheid. Ongelooflijk dat zoiets in zulk een dichtbevolkte regio kon ontwikkelen.Gevlekte hyena’s. Iedereen kent ze wel, de vraatzuchtige beesten met hun gebochelde rug en griezelige lach uit “De Leeuwenkoning”. Ze worden verafschuwd wegens hun reputatie als aaseter en hun vreemde verschijning. Maar wie ze ooit in het wild heeft bestudeerd, weet wel beter. Hyena’s zijn zeer sociale dieren.
Meer lezen

Case study Burundi: preventie van nieuw etnisch geweld door transitional justice

Universiteit Gent
2015
Ilse
Rumonge
Bujumbura, hoofdstad van Burundi, gelegen aan het glinsterend water van het Tanganyika meer en omringd door groene heuvels, zou met haar ideale temperaturen zo uit een reisadvertentie kunnen komen. Het wordt soms ook wel eens het Zwitserland van Afrika genoemd.
Meer lezen

The effect of animal personality on Morogoro virus infection status of multimammate mice

Universiteit Antwerpen
2014
Bram
Vanden Broecke
 Zijn nieuwsgierige muizen vatbaarder voor virussen?Dat mensen over persoonlijkheden beschikken hoeft U niet te verbazen, maar nu blijkt dat de Homo sapiens niet het enigste zoogdier is waarbij dit voorkomt. Zo heeft recent onderzoek uitgewezen dat ook enkele eekhoornsoorten persoonlijkheden hebben en zelfs verschillende vogelsoorten zoals de koolmees, maar ook bij sommige reptielen- en insectensoorten! Aangezien dit een wijdverspreid fenomeen is, kunnen we dan nog over persoonlijkheden spreken zoals we dat bij de mens kennen?
Meer lezen

Transmissie van het Morogorovirus binnen populaties Mastomys natalensis in Tanzania

Universiteit Antwerpen
2014
Joachim
Mariën
Virussen in het wild: gevaarlijk voor (n)u en voor morgenMaar liefst 60.3% van de opkomende infectieziekten in de wereld (de zogenaamde ‘Emerging Infectious Diseases’) is afkomstig van dieren. Het merendeel daarvan is afkomstig van dieren in het wild. Hun opmars is te wijten aan toenemende mondialisering en veranderende sociaaleconomische factoren. Ook ecologische problemen, zoals houtontginning en opwarming van de aarde, hebben tot gevolg dat wilde dieren steeds minder beschikken over een geschikte habitat, waardoor het aantal contacten tussen mensen en dieren toeneemt.
Meer lezen

Heksenkinderen: wijdverspreid in Afrika, maar alleen op de wereld? Een eerste aanzet tot onderzoek naar hun zelfbeeld.

KU Leuven
2013
Caroline
Spaas
Heksenkinderen: wijdverspreid in Afrika, maar alleen op de wereld?Ndoki, Aje, Abazimu of Mfiti in Malawi, zijn de namen waarmee duizenden kinderen in verschillende landen in Sub-Sahara Afrika dagelijks worden gebrandmerkt.  Vanaf het moment dat iemand hen in associatie brengt met een van die stempels, die alle “heks” betekenen, begint voor hen een leven vol angst. Ze worden verstoten uit de samenleving. Hierna volgt voor velen een leven op straat, onder andere in de prostitutie.
Meer lezen

Ruimtelijke verspreiding van Mopeia virus in contrasterende habitats

Universiteit Antwerpen
2009
Benny
Borremans
Wilde virussen

Slechts een klein deel van de virussen komt voor bij mensen, en daarvan zijn de meeste infecties eerder per ongeluk: in normale omstandigheden komt een virus voor in zijn echte gastheer, wat bijvoorbeeld een muis of een hond kan zijn, maar evengoed een mier of een soja plant. Meestal is het echter zo dat een virus weinig of niet schadelijk is voor zijn gastheer, doordat het virus en de gastheer aan elkaar zijn aangepast na duizenden jaren evolutie.
Meer lezen

Mara Wetland Becomes Dryland

Andere
2007
Ewald
Bogers
 
This thesis describes how the social-ecological system around the Mara wetlands has changed during the previous five decades. These wetlands are mainly fed by the Mara River, which has its sources in the Kenyan Mau Escarpment. After flowing through two worldfamous wildlife parks (Serengeti and Maasai Mara), it continues in the downstream Tanzanian Mara wetlands and finally flows out in Lake Victoria.
The major focus of this thesis is on how the riparian Wakenye people in Northwest Tanzania have adapted their livelihoods to the changing context.
Meer lezen

De fascinatie voorbij. Ont-moetingen zonder vertoon

KU Leuven
2004
Rita
Daneels
De fascinatie voorbij. Ont-moetingen zonder vertoon.
Rita Daneels
 
Contact tussen mensen uit verschillende culturen is meer dan ooit een hype, zowel als uitdaging dan als schijnbare onmogelijkheid. In toerisme en in reisbrochures is ‘contact met culturen’ zelfs een product met een bepaalde marktwaarde en met een variërend exotisme-gehalte. Al te vaak raakt men op reis echter verstrikt in de pure fascinatie voor het vreemde en in herhaalde pogingen om het beeld van de andere, ook letterlijk, vruchteloos te capteren.
Meer lezen

Oude PC's weggeven goekoper dan ... Verkopen

Vrije Universiteit Brussel
2003
Olivier
Vanden Eynde
Oude PC’s weggeven goedkoper dan... verkopen
 
Student richt ontwikkelingsorganisatie voor Afrika op
 
Bedrijven krijgen regelmatig de vraag om hun oude PC’s aan een goed doel te schenken. De wakkere commercant meent vaak dat het interessanter is de toestellen op de tweedehandsmarkt aan te bieden. Volgens de studententhesis van Olivier Vanden Eynde is deze redenering echter fout. Veel verdoken kosten worden immers niet in rekening gebracht. Weggeven wordt dan commercieel de beste zet.
Meer lezen