Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Samenwerken met een robot, zie ik dat wel zitten? - Een kwantitatief onderzoek naar de invloed van service robots op werknemers in de retailsector.

Vrije Universiteit Brussel
2021
Maxime
Van Erps
Deze thesis beschrijft een kwantitatief onderzoek aan de hand van een online survey. Respondenten werden bevraagd naar verschillende aspecten van hun job en wat zij verwachten dat een service robot hieraan zou veranderen. Zo krijgen we een zicht op de impact van de implementatie van service robots op front-line werknemers in de retailsector.
Meer lezen

Crowdfunding: een alternatieve financieringsmethode voor de Belgische bouwpromotor

Odisee
2021
Maxim
De Ganck
Crowdfunding wint anno 2021 niet alleen aan belang bij innovatieve start-ups en scale-ups, maar ook in de vastgoedsector. Gelet op de jonge bestaansgeschiedenis, de in het verleden heersende rechtsonzekerheid en het toekomstpotentieel van crowdfunding wordt de lezer een actuele blik geboden in de verscheidene financieel, juridische en fiscaalrechtelijke aspecten van crowdfunding. Daarnaast wordt tevens de nadruk gelegd op crowdfunding in het vastgoedontwikkelingsproces.
Meer lezen

Hoe een innoverende start-up te introduceren in Nederland met een beperkt budget

Thomas More Hogeschool
2021
Indy
Vanbeveren
Een start-up zijn processen bekijken, verbeteren en internationaliseren. Dit met als hoofddoel om van Simba Service een Europees succesverhaal te maken.
Meer lezen

Hoe oriënteert een succesvolle marktgerichte tech start-up zich in Vlaanderen a.d.h.v. sales en marketingactiviteiten?

Universiteit Gent
2020
Bram
Verheyen
  • Vincent
    Meyers
Het doel van deze masterproef was om aan de hand van een kwalitatief onderzoek een antwoord te bieden
op de hoofdvraag: “Hoe oriënteert een succesvolle marktgerichte technologische start-up zich in
Vlaanderen a.d.h.v. sales- en marketingactiviteiten?”.
Meer lezen

Design thinking in start-ups

UC Leuven-Limburg
2020
Ellen
Struyf
In dit onderzoek stel ik mezelf de vraag of design thinking kan geïmplementeerd worden in een start-up. Ik bepaal eerst wat design thinking juist is en dan ga ik zelf een observatie houden en interviews afnemen. Dit alles samen creëert dan een toolkit met methodes om design thinking te kunnen toepassen.
Meer lezen

Wat zijn de Belgische SEM-trends voor Belgische bedrijven in 2020?

Hogeschool West-Vlaanderen
2020
Bert
Bossier
In samenspraak met enkele toonaangevende Belgische ondernemingen werd onderzocht hoe zoekmachinemarketing kan helpen om zich te onderscheiden van buitenlandse concurrentie.
Meer lezen

Analysis of the Belgian scale up gap

Universiteit Gent
2019
Justien
Vervaeck
Hoe worden Belgische groeibedrijven gefinancierd? Is er in België een achterstand op financiering van potentiële innovatieve bedrijven? Welke factoren beïnvloedden de financiering van een groeibedrijf?
Meer lezen

Computer vision guided Monte Carlo dose calculations in interventional radiology

Universiteit Hasselt
2019
Nick
Staut
Winnaar mtech+prijs
Bij deze thesis werd een prototype gebouwd en getest dat volledig automatisch, snel en nauwkeurig de stralingsdosis bij interventionele radiologie kan bepalen. Dit door gebruik te maken van Microsoft Kinect camera's en Monte Carlo berekeningen
Meer lezen

Best practices in downstream space technology transfer: From ESA Space Solutions and EU Astropreneurs, to Flanders’ Space

KU Leuven
2019
Corneel
Bogaert
Deze scriptie beschrijft het proces van technologietransfer met betrekking tot de Europese ruimtevaart. Het onderzoek bevat een vergelijking tussen de initiatieven van ESA en die van de EU, alsook de nationale en regionale invulling in België en Vlaanderen. Een case study zorgt voor een praktische houvast. De scriptie wordt afgesloten met een lijst van richtlijnen voor ondernemers enerzijds, en beleidsmakers anderzijds.
Meer lezen

HR-tech: een concreet antwoord op discriminatie op de arbeidsmarkt of een illusie?

Thomas More Hogeschool
2019
Lieven
Miguel
Sinds 2010 zoeken wetenschappers naar oplossingen om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden. Lieven Miguel wilde onderzoeken als technologie 4.0 een oplossing kan zijn voor het verminderen van discriminatie op de arbeidsmarkt. Om het specifieker te maken, heeft hij zich toegespitst op de blockchaintechnologie.
Meer lezen

Software delivery pipeline: Cross-platform testing

Hogeschool PXL
2019
Mathias
Grauwels
Het doel van de stage is het helpen en ondersteunen van een mobile start-up die van A tot Z mobile cross-platform apps gaat ontwikkelen. We zoeken naar de best mogelijke ondersteuning voor het projectteam om de kwaliteit steeds te verbeteren. Met mijn onderzoek wordt een antwoord gegeven op de vraag “Welke cross-platform testing tool biedt het meeste voordelen voor een projectteam?”. Het resultaat is een vergelijkingsmatrix waarmee het projectteam de meest geschikte testing tool kan selecteren.
Meer lezen

Deregulatory potential of blockchain technology for peer-to-peer lending

KU Leuven
2018
Eline
Hoogmartens
In haar interdisciplinaire masterthesis onderzoekt Eline Hoogmartens hoe technologie, en meer bepaald blockchain technologie, ervoor kan zorgen dat belangrijke financiële risico’s, zoals het kredietrisico , fraude en belangenconflicten, verminderd of zelfs geëlimineerd worden. Deze risico’s worden onder de loep genomen in de context van peer-to-peer lenen (“P2P lending”). Dit onderzoek geeft op zijn beurt inzicht in welke mate financiële regelgeving, ook buiten de context van peer-to-peer lenen, in de nabije toekomst overbodig kan worden dankzij blokchain technologie.
Meer lezen

Blockchain technology and smart contracts from a financial law perspective

Universiteit Gent
2018
Maurice
Demeyer
Onderzoek naar de wisselwerking tussen de verscheidene soorten van financiële blockchainapplicaties en het recht.
Meer lezen

Are family firms more inclined to be zero-levered than non-family firms? Evidence of the Belgian economy

KU Leuven
2018
Ben
Van Overloop
This study investigates the relation between the zero-leverage phenomenon and family firms. The sample is based on the Belgian economy and counts 62 631 year observations between 2008 and 2016, collected from the database Belfirst. Family firms represent 77% of all companies with employees in the Belgian economy and 45% of the labour market is associated with Belgian family firms. Logit and tobit panel analyses show that family firms are less inclined to adopt a zero-leverage policy as they do not want to dilute their ownership. Furthermore, old family firms are less motivated to be zero-levered as they do not need additional funding to expand their business. Overall, Belgian family firms are less inclined to be zero-levered than non-family firms.
Meer lezen

Autodelen: van boomknuffelaars tot projectontwikkelaars

Hogeschool PXL
2018
Ellen
Theuwen
  • Aline
    Vercauteren
Autodelen wordt niet meer alleen gedaan door milieuactivisten. En dat merkte ook Tapazz, en veranderde zo van doelgroep. Tapazz biedt een online platform aan waar je gemakkelijk je auto kan delen met andere mensen. Zij zorgen nu voor buurtauto’s in woonprojecten. Eén probleempje: de meeste projectontwikkelaars kennen dit nog niet.
Meer lezen

Automated analysis of blood vessels with deep learning

KU Leuven
2017
Ruben
Hemelings
Epidemiologisch onderzoek stelt vast dat de bloedvaten op het netvlies veranderingen ondergaan ten gevolge van onder meer diabetes, beroertes en Alzheimer. Momenteel is de complexe analyse van netvliesbeelden enkel weggelegd voor gespecialiseerde artsen. In dit thesisonderzoek werd een algoritme op basis van deep learning ontwikkeld dat een deel van de analyse automatiseert: het is in staat om de twee verschillende types bloedvaten (slagader en ader) te identificeren op een foto van het netvlies zonder tussenkomst van een arts.
Meer lezen

ARTEpreneur: Legal clinic voor student ondernemers

Arteveldehogeschool Gent
2017
Nikita
Colpaert
  • Stijn
    Bril
  • Ellen
    Broes
  • Nikita
    Colpaert
  • Robin
    Van de Sompel
  • Fabienne
    Verschelde
Deze bachelorproef bestaat uit drie uitgeschreven juridische adviezen, elk met hun eigen standpunt en onderwerp. Elk advies werd volgens een vast stramien uitgewerkt en heeft telkens de juridische probleemstelling van de student-ondernemer als vertrekpunt. De topics van de juridische adviezen zijn: het beheren van een legale webshop, het creëren van een evenementenbureau en het tewerkstellen van kinderen jonger dan 15 jaar.
Meer lezen

Involvement of Kinases Sch9, Pkh1 and PKA in Start-up of Growth in S. cerevisiae

KU Leuven
2016
Ines
Cottignie
In deze masterthesis werd het mechanisme achter de start van celgroei bestudeerd in gist via fundamenteel biologisch onderzoek. Kinasen, een bepaald type eiwitten, lijken betrokken te zijn bij het linken van celgroei met de beschikbaarheid van voeding.
Meer lezen

Hoe ondernemend zijn Gentse studenten?

Arteveldehogeschool Gent
2016
Sasha
Herssens
Onderzoek van het Gentse ecosysteem voor student-ondernemers. Hoe ondernemend zijn deze studenten en wie doet wat voor hen?
Meer lezen

Equity Crowdfunding: een evenwicht tussen flexibele financiering en investeerdersbescherming

Universiteit Gent
2015
Pieter
Lavens
Equity Crowdfunding: een evenwicht tussen flexibele financiering en investeerdersbeschermingMijn masterproef behandelt een aantal aspecten van equity crowdfunding, een specifieke vorm van het fenomeen crowdfunding. Crowdfunding is een actueel thema dat de laatste twee jaar regelmatig aan bod kwam in de media. In het regeerakkoord van 9 oktober 2014 nam de regering zich voor om zich in te spannen om de financiering van projecten en ondernemingen via crowdfunding verder te stimuleren en de activiteiten van crowdfunding platformen beter te omkaderen.
Meer lezen

Crowdfunding: Regulatory overkill or flexible approach? An analysis of investor protection

Universiteit Gent
2015
Tim
Petrus
  • Tim
    Petrus
Crowdfunding: Alles rozengeur en maneschijn?            -Een analyse van investeerdersbescherming- In onze huidige door sociale media gedomineerde maatschappij heeft iedereen wel al eens van crowdfunding gehoord. Grote succesverhalen, talrijke liefdadigheidsacties en zelfs de ontwikkeling van een vernieuwende gadget. Maar de vraag die de meesten zich niet stellen luidt: wat als ik investeer via crowdfunding? Welke rechten heb ik en welke bescherming heb ik als er iets fout gaat?
Meer lezen

Financieringsproblematiek van startende ondernemingen in Vlaanderen.

LUCA School of Arts
2005
Dirk
Triangle


 
Financieringsproblematiek van startende ondernemingen
in Vlaanderen.




 


 
 



 

Samenvatting van het eindwerk ingediend tot het behalen van de graad van licentiaat in de handelswetenschappen.
Campus VLEKHO – Departement Handelswetenschappen van de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst
Academiejaar 2004-2005
Promotor : Prof. dr. G.
Meer lezen