Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Standaarddosering van β-lactam-antibiotica: farmacokinetiek en effecten op veiligheid bij de geriatrische patiënt

Universiteit Gent
2021
Jeroen
Vervalcke
  • Arnaud
    De Clercq
Amoxicilline-clavulaanzuur en Piperacilline-tazobactam zijn twee frequent voorgeschreven antibiotica in het ziekenhuismilieu. Bij geriatrische ouderen wordt nu een standaarddosering gehanteerd, die werd berekend op basis van studies bij jongere individuen. Deze thesis tracht na te gaan of onder deze therapie adequate resultaten worden bekomen.
Meer lezen

Optimization of isolation, maintenance and phalloidin staining of skeletal muscle cell populations

Hogeschool West-Vlaanderen
2020
Mathieu
Vandamme
De gelijkenissen en de verschillen tussen de bekende bloedtransfusies en orgaantransplantaties. Wat de valkuilen zijn bij spierweefseltransplantaties en hoe deze valkuilen kunnen worden aangepakt.
Meer lezen

Skeletspierweefsel engineering: in vivo evaluatie van een prevascularisatie strategie en verkennen van nieuwe synthetische draagstructuren

KU Leuven
2018
Lisanne
Terrie
In ons labo worden skeletspieren aangemaakt gebaseerd op een fibrine hydrogel. Deze artificiële spieren kunnen mogelijks tegemoetkomen aan een onbeantwoorde medische vraag, namelijk volumetrisch spierverlies, maar kennen meerdere potentiële toepassingen. Ondanks de vooruitgang geboekt in dit veld, zijn er blijvende uitdagingen waarvoor in deze thesis mogelijke oplossingen verder werden bestudeerd.
Meer lezen

Autophagy as the main proteolytic pathway in human skeletal muscle in response to acute hypoxia

KU Leuven
2013
Stijn
Van Driessche
Hypoxie? Prestatie bevorderend en toch schadelijk!Wat zeggen onze spieren?Is het niet fascinerend om te zien hoe het menselijk lichaam zich altijd weer aanpast aan de meest extreme leefomstandigheden? Van de koudste poolgebieden tot broeierige regenwouden, van droge en barre plekken in  woestijnen tot ijle hoogvlaktes, overal vind je wel mensen of sporen van menselijke beschaving. Hoe slaagt de mens er toch in om altijd weer een soort van ‘biologisch compromis’ te sluiten met moeder natuur om op zulke extreme locaties te kunnen gedijen?
Meer lezen

Segmenteren van Skeletale Spiercellen in Histologische Beelden met behulp van Machinaal Leren en Beeldverwerking

KU Leuven
2011
Thomas
Janssens
Kan een computerprogramma je leven redden? Automatische analyse van ziek celweefselEr wordt de laatste jaren steeds meer vooruitgang geboekt op het gebied van medische beeldvormingstechnologie. Artsen en clinici hebben meer dan ooit tevoren enorme hoeveelheden visuele patiëntdata ter beschikking. Deze enorme explosie aan gegevens vergroot hun kennis, maar dreigt hen ook boven het hoofd te groeien. Scans en analyses van weefselmonsters resulteren vaak in tientallen, honderden of zelfs duizenden beelden, die allemaal met de hand onderzocht dienen te worden.
Meer lezen