Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The genetic architecture of inflammatory bowel disease in multiplex families

Deborah Jans
De ziekte van Crohn en ulceratieve colitis vormen samen de inflammatoire darmziekten. Enkele families hebben zeer veel personen met een inflammatoire darmziekte. Een deel van deze families kan verklaard worden door een groot aantal risicovarianten die in deze families circuleren, maar dit geldt niet voor alle families.

To CRISPR or not to CRISPR? Ethische bezwaren tegen het CRISPRen van mensen

Julie Muller
In deze scriptie bespreek ik vier van de meest voorkomende ethische bezwaren tegen de nieuwe revolutionaire techniek CRISPR.

Klassieken op het internet. Alt-right en de racistische toe-eigening van de Grieks-Romeinse oudheid

Phaedra Criaco
De term alternative right of alt-right doet bij sommigen misschien een belletje rinkelen. Deze extreemrechtse groepering uit de VS beweegt zich voornamelijk online voort op sociale media en websites zoals reddit en 4chan. Via deze fora verspreiden ze haatberichten, vaak in de vorm van een meme, en het zal niet lang duren voor je er een tegenkomt met een link naar de klassieke oudheid.

Weaponized Social Media: How the Online Far-Right Reaches the Youth

Talia Fernandez
There has been countless research on why well-integrated European youth become interested in radical Islam. This research will explore what radicalism and extremism mean within the context of far-right radicalisation. Extreme right figures and their ideologies have gained prominence in Western society. The journey towards upholding these ideologies isn't easy to document. We speak of a 'far-right pipeline'. An individual isn’t instantly converted but rather nudged into a direction until they freefall. These new populist movements are different from the traditional radical right: They like to provoke and their spread happens entirely online. The author puts our current social media and political climate, and its effect on the young generation, in perspective. This research aims to build an understanding of how teenagers can be exposed to thinly veiled online radicalisation.

Politieke polarisatie in partnerrelaties - Met getrokken messen aan tafel

Joris Van Droogenbroeck
De scriptie gaat over politieke conflicten binnen partnerrelaties. Als gezinswetenschapper bekijk ik dit fenomeen vanuit een psychologische, een relationele en sociologische bril. Een aantal veranderingsstrategieën sluiten het geheel af.

De Hongaarse Vizsla: een prevalentiestudie binnen de Europese, Noord-Amerikaanse en Oceanische hondenpopulaties

Amber Braekman
Onderzoek naar de geschiedenis en de meest voorkomende aandoeningen bij de Hongaarse Vizsla en de mogelijke invloeden op deze aandoeningen. Met de kennis zouden fokkers deze aandoeningen beter moeten kunnen terugdringen.

Collicular-driven stopping behavior is modulated by the posterior paralaminar nuclei of the thalamus

Dani Lemmon
This project examines the contribution of a specific brain region, the posterior paralaminar nuclei of the thalamus (PPnT), to innate stopping behavior in mice. We found that inhibition of the PPnT facilitates habituation to repeated stimulation of NTSR neurons in the superior colliculus. These results have implications for understanding and treating similar circuits involved in human disease, such as in post-traumatic stress disorder.

Identification of LEDGF/p75 as novel host factor of L1 retrotransposition

Saskia Lesire
Een groot deel van het menselijk DNA bestaat uit retrotransposons die via een kopieer-en-plak mechanisme het genoom uitbreiden. Retrotransposons vertonen sterke gelijkenissen met het HIV virus. Om het mechanisme achter retrotranspositie beter te begrijpen, maken we de analogie met HIV onderzoek.

The iGEM-project 2020: biotechnical solutions to water scarcity

Marvi van Tongeren Luca Deroma Shauny Van Hoye Brent Vanvyaene
Biotechnologische oplossing voor waterschaarste met behulp van synthetische biologie. Een projectvoorstel om deel te nemen aan iGEM, een internationale competitie. Ons uiteindelijk doel is de creatie van een alternatief middel voor cloud seeding.

Klitten in mijn identiteit

Rachel Hansoul
Een beschrijving van de belichaming van een identiteit. De belichaming in de vorm van haardracht met daarbij de invloed van genetica en omgeving.

Verband temperament en stotter(ernst)metingen: Stotterernst, levenskwaliteit en spreekattitude

Iris Heselmans
Ik onderzocht het verband tussen temperament en stotteren. Ik heb de proefgroep (63 kinderen die stotteren) opgesplitst in vier temperamentgroepen. Vervolgens ben ik nagegaan of er verschillen waren tussen de temperamentgroepen voor de stotterernst, de levenskwaliteit en de spreekattitude.

The DNA Data Marketplace An analysis of the ethical concerns regarding the participation of the individuals

Eman Ahmed
De zorgen over individuele deelname aan DNA-datamarkten

Racisme: de kop van jut in de opvoedingsondersteuning. Hoe kunnen we ouders ondersteunen om in de relatie met hun kinderen om te gaan met racisme, stereotypen en discriminatie?

Inge Hechtermans
Inge Hechtermans stortte zich in de wereld van racisme en discriminatie.
Kinderen worden geconfronteerd met trauma en heftige emoties, ouders met een migratie-achtergrond vinden vandaag niet de steun die zij nodig hebben en hulpverleners hebben niet de tools om hieraan tegemoet te komen.

Deze scriptie biedt een evidence-based antwoord op de noden van kinderen, ouders en hulpverleners.

Een diermodel voor transvasculaire optogenetica

Maaike De Wilde
In deze scriptie werd de mogelijkheid tot het gebruik van transvasculaire optogenetica onderzocht om neuronen te moduleren die opsines tot expressie brengen in de cortex van de rat met licht afkomstig uit een cerebraal bloedvat. Er werd ook nagegaan of deze techniek kan gebruikt worden om verhoogde corticale activiteit te inhiberen.

Digging into the genetics of high responders

Sari Daelemans
Vijfentwintig procent van alle vrouwen ‘in vitro fertilisatie’ (IVF, ook wel gekend als proefbuisbaby’s) gebruikt om zwanger te raken. Hierbij krijgen zij een reeks inspuitingen met hormonen die ervoor zorgen dat er meer dan één goede eicel rijpt die maand om die nadien te bevruchten in het lab. Maar sommige vrouwen reageren hier heel slecht op met soms levensbedreigende gevolgen.

Moleculaire diagnostiek toegepast op spierdystrofieën: Mutatieanalyse, screening en prenatale diagnostiek

Jens Van Bouwel
Exoomdata werden opnieuw geanalyseerd in het kader van de uitbreiding van een genpanel van 31 naar 141 genen, hierbij werd 1 nieuwe mutatie ontdekt. Verder werd een screening gedaan op zoek naar een nieuw ontdekte mutatie in COL6A1. Tot slot werd getracht de PGD-procedure te optimaliseren.

Mitochondrial DNA variants in early development and ART

Joke Mertens Filippo Zambelli
Analyse van mitochondriale DNA varianten in kinderen geboren na ICSI en spontane verwekking.

Unravelling drought regulation of the wheat cultivar Hartog during grain filling

Sarah Verbeke
In deze scriptie werd een ecofysiologisch tarwemodel gebouwd dat de waterbalans in de plant onder droge condities simuleert. Ter illustratie van de kracht van het model, werd een tarwe plant onderworpen aan droogtestress en vergeleken met een controle plant. De gesimuleerde variabelen werden vergeleken met het resultaat van een proteoom analyse om te zien of deze gegevens in de toekomst in het model geïntegreerd kunnen worden.

Het absoluut gehoor

Celien Byttebier Johan Rijckaert
Het absoluut gehoor (AG) is een mysterieuze en druk onderzochte vaardigheid die invloed heeft op de muziekbeleving van bepaalde mensen. In dit onderzoek werd de huidige kennis over deze vaardigheid vanuit de literatuur samengelegd. Een lijst van verschillende parameters werd vastgesteld zodat zo een betrouwbare en valide test zou kunnen worden opgesteld om het AG te onderzoeken.

Expressie van recombinante antigenen in Leishmania tarentolae en Escherichia coli

Robin Schelfhout
Om een diagnostische test te ontwikkelen voor een recent ontdekte schimmel wordt een merker (eiwit) recombinant tot expressie gebracht met verschillende expressiesystemen. Anderzijds wordt ook het RoTat1.2-eiwit recombinant tot expressie gebracht, zodanig dat dit in de bestaande diagnostische test het 'natief' verkregen (gebruik proefdieren) RoTat1.2 kan vervangen.

Genetische parameters van uniformiteit toegepast op productiekenmerken van vleesvarkens

Wim Gorssen
Uniformiteit is een eigenschap die doorheen de productieketen gewenst is bij landbouwhuisdieren, maar waar voorlopig niet op geselecteerd wordt. Selectie is pas mogelijk indien een genetische basis aanwezig is. In deze thesis is het bestaan van deze genetische basis voor uniformiteit onderzocht voor productiekenmerken van vleesvarkens zoals gemiddelde dagelijkse groei en vleespercentage.

Is er een toekomst voor gentherapie voor de behandeling van patiënten met epilepsie?

Lyssa Martens
Ongeveer 1 op 150 mensen heeft epilepsie, en bijna één derde van hen is onvoldoende geholpen met medicatie. Daarom zijn alternatieven noodzakelijk.
Gentherapie is een vrij recente behandelingsvorm, reeds toegepast bij verscheidene aandoeningen, waarbij genetisch materiaal wordt ingebracht in cellen. Recent wordt het ook onderzocht voor de behandeling van epilepsie. Uit dierstudies blijkt dat optogenetica en chemogenetica, twee vormen van gentherapie, een duidelijk aanvalsonderdrukkend effect hebben bij knaagdieren met epilepsie en dus een veelbelovend alternatief vormen voor patiënten met epilepsie.

Genetische parameters voor scrotumomtrek en gewichtseigenschappen bij Black Hereford runderen

Roel Meyermans
In deze studie worden de genetische parameters (erfelijkheidsgraden en genetische correlaties) voor de scrotumomtrek en de belangrijkste gewichtseigenschappen bij het Black Hereford vleesveeras besproken.

Gekende eiceldonatie: Een kwalitatief onderzoek naar de ervaring van donoren

Mauro Kerckhof
Een kwalitatief onderzoek naar de betekenis van eiceldonatie voor donoren die doneren aan hun zus. De donoren werden bevraagd meerdere jaren na hun donatie. Hoe kijken ze terug op hun donatie?

Computational design of repeat proteins with putative antifreeze activity

Jeroen Vrancken
Tijdens deze scriptie werd een procedure ontwikkeld om snel en eenvoudig proteïnen met lineaire herhalingen te verlengen of verkorten. Deze procedure laat toe om meerdere energetisch geoptimaliseerde sequenties te bekomen.