Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Eten wat de pot schaft. De evolutie van de eetcultuur tijdens de jongerenvakanties van CM vanaf 1947

KU Leuven
2019
Gerda
Broeckmans
Een studie van wat er tijdens de jongerenvakanties van CM op tafel kwam, hoe dat in de loop van de tijd veranderde, wat de oorzaken waren van die veranderingen en waarin de eigenheid lag van de CM eetgewoontes
Meer lezen

Aanbevelingen aan Transitie UGent ter versterking van het draagvlak voor een duurzame vleesconsumptie. Een literatuurstudie en empirisch onderzoek bij studenten.

Universiteit Gent
2015
Benjamin
De Groeve
  • Benjamin
    De Groeve
Onze vleesconsumptie is niet duurzaamEen hoge vleesconsumptie zit ingebakken in onze westerse eetcultuur. Velen beschouwen het als een belangrijke bron van culinair genot en een vanzelfsprekend onderdeel van de maaltijd. Steeds meer mensen zijn zich echter bewust van de talrijke duurzaamheidsproblemen die vlees met zich meebrengt. Benjamin De Groeve, masterstudent in de Milieusanering en het Milieubeheer aan de Universiteit Gent, stelde in zijn masterproef de vanzelfsprekendheid van vlees in vraag.Een felbegeerd goedDe centrale positie van vlees in ons westerse dieet is vrij recent.
Meer lezen

Voedselconsumptieonderzoek tussen Chinese mensen in België en de Belgische bevolking

UC Leuven-Limburg
2009
liqing
gong
 
Voedsel is waardevol in China en heeft er altijd een grote rol gespeeld. Zo is de Chinese keuken al even gevarieerd als het continent zelf, waarbij elke streek gekenmerkt wordt door zijn eigen keukentradities. Maar wat is nu geweten over de Chinezen die naar België komen? Wat zijn de grote verschillen in de voedingsgewoonten tussen de Belgische bevolking en de Chinezen die woonachtig zijn in België? Dit eindwerk heeft als doel een antwoord te geven op deze vragen.
 
In het theoretisch gedeelte wordt eerst de geschiedenis van de Chinese eetcultuur weergegeven.
Meer lezen

Het culinaire Babel in het Nederlands -Taalvariatie bij voedingswaren in het Nederlandse taalgebied-

Vrije Universiteit Brussel
2009
Minne
Langedock
Het culinaire Babel in het NederlandsOp een keer, toen ik onze Nederlandse kotgenote wou uitnodigen voor ‘chicons in hesp met kaassaus’, keek ze mij onbegrijpend aan. Ook ‘chicons met ham’ kende ze niet. Ik bleek als West-Vlaamse de enige te zijn die ooit wel eens ‘chicons’ at, de anderen aten ‘witlof’ of ‘witloof.’ Maar in Nederland eten ze zelfs geen ‘witlof in hamrolletjes met kaassaus’ (onze nationale trots!).Nu ik in een andere provincie studeer, word ik steeds vaker met dergelijke verwarringen  geconfronteerd en het leek me de moeite dit te onderzoeken.
Meer lezen