Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Shear Wave Elastography for Assessing Interstitial Fluid Pressure in Tumours

Vrije Universiteit Brussel
2023
Ariana
Cihan
Deze scriptie heeft tot doel de basis te leggen voor de ontwikkeling van een niet-invasieve meetmethode voor de verhoogde interstitiële vloeistofdruk in tumoren. Dit is verwezenlijkt met behulp van een computationeel model die toelaat te bestuderen hoe de vloeistofdruk de resultaten van ‘shear-wave’ elastografie beïnvloedt.
Meer lezen

Werkzaamheid van het antiviraal product GS-441524 bij katten met FIP

Universiteit Gent
2023
Anna
IJpelaar
De prognose van FIP bij katten die werden behandeld met een illegaal antiviraal product.
Meer lezen

The creative act. About content and structure in times of transition.

Hogeschool PXL
2023
Lieve
Kauwenberghs
Hoe leven, denken en creëren we in onze huidige onstabiele tijden? Doorheen de velden van de landschapsarchitectuur en kunsten is deze scriptie een zoektocht naar hoe deze vraag bewuste en onbewuste keuzes over inhoud en structuur tijdens het creatieve proces kan beïnvloeden in deze velden.
Meer lezen

Burgerparticipatie in Vlaamse gemeenten: het perspectief van het lokaal bestuur onderzocht

Universiteit Gent
2022
Lore
Walbrou
Deze masterproef gaat over burgerparticipatie bij Vlaamse gemeenten. Hierbij wordt onderzocht waarom en hoe gemeenten hun burgers betrekken bij het beleid.
Meer lezen

Borstvoeding geven na borstkanker

Arteveldehogeschool Gent
2022
Eugenie
Mornie
Weinig vrouwen geven borstvoeding na een vroegere borstkankerdiagnose. In deze scriptie wordt onderzocht welke invloed een eerdere borstkankerdiagnose heeft op de mogelijkheid om borstvoeding te geven.
Meer lezen

Evaluatie correcte positie maagsonde door middel van echografie

Universiteit Gent
2022
Emma
Coene
  • Frédéric
    Claerhoudt
Winnaar Eosprijs
Patiënten op intensieve zorgen hebben vaak een maagsonde om voeding en medicatie toe te dienen. Er moet altijd gecontroleerd worden met (schadelijke) RX-stralen of deze juist geplaatst is. Frédéric Claerhoudt en Emma Coene onderzochten of ze de sonde ook konden lokaliseren met echografie.
Meer lezen

De tijdsbeleving van oncologische patiënten in relatie met tijdstructuren in zorginstellingen

Universiteit Gent
2022
Laurie
Dhaese
Genomineerde longlist Scriptieprijs
De tijdsbeleving van kankerpatiënten verandert bij het te horen krijgen van de diagnose. Er werd onderzoek gedaan naar welke veranderingen in tijdsbeleving er plaatsvinden, zoals de toekomstvisie. Ook hoe de patiënten omgaan met opgelegde momenten voor afspraken in het ziekenhuis en wachttijden werd onderzocht.
Meer lezen

Endometriose en zijn ware aard: ‘De sensibilisering van endometriose bij de bevolking’

Hogeschool PXL
2022
Talia
Özçelik
Deze bachelorproef toont aan dat de omkadering rond de aandoening endometriose ontbreekt. Deze literatuurstudie creëert een beter beeld over wat endometriose is, welke mogelijke klachten en oorzaken er zijn en welke verschillende soorten behandelingen toegepast kunnen worden.
Meer lezen

Muziek in erfgoed Herbestemming van monumenten tot concertzalen in Vlaanderen

Universiteit Antwerpen
2021
Raphael
De Mey
Deze thesis beoogt om op basis van voornamelijk akoestisch theoretische toetsing van bestaande cases en hun erfgoedwaarden enkele algemene aandachtspunten mee te geven die een tool kunnen zijn bij het herbestemmen van monumenten tot concertzalen.
Meer lezen

Screening of first-degree relatives of patients with an aortic aneurysm and/or bicuspid aortic valve: is it worthwhile?

Vrije Universiteit Brussel
2021
Roger
Van Schoor
Meer en meer genen lijken verantwoordelijk voor hartslagaderverbreding. Door systematische familiale screening willen we familiale clustering aantonen en het nut van screening promoten.
Meer lezen

Verdeel en heers: polarisatie op sociale media

Universiteit Gent
2021
Lukas
Lecluyse
Deze scriptie behandelt hoe frequent Vlaamse politieke partijen polariseren op sociale media. Het focust hierbij op discursieve en retorische technieken die in sociale mediaberichten gebruikt kunnen worden.
Meer lezen

Secondary debulking surgery in ovarian cancer: a critical appraisal

Universiteit Gent
2021
Ottilie
Derycke
Met deze thesis werd de rol van chirurgie in de behandeling van eierstokkanker na herval gerevalueerd naar aanleiding van de publicatie van twee grote gerandomiseerde studies die de overleving vergeleken tussen vrouwen die chirurgie ondergingen en vrouwen die geen chirurgie ondergingen.
Meer lezen

How to design woody vegetation belts for noise pollution reduction?

Universiteit Gent
2020
Floris
Huyghe
In deze thesis wordt de impact van boomsoorten of strooiselkwaliteitsklassen op de bosbodem onderzocht. Door soorten of bepaalde akoestische eigenschappen te analyseren en selecteren, kan een bos of bomenrij gecreëerd worden met maximale demping door het grondeffect.
Meer lezen

Hey Google, wat doe je? De domesticatie van smart speakers in Vlaanderen

Universiteit Gent
2020
Stien
Dergent
Aan de hand van de domesticatietheorie wordt nagegaan welke betekenis men in Vlaanderen toekent aan een slimme luidspreker, zoals een Google Home. Die betekenis is drievoudig: een persoonlijke assistent, een vriend of een entertainer. In Vlaanderen zien we vooral deze laatste terugkomen.
Meer lezen

Buitenlandcorrespondenten in Rusland: Een kwalitatief onderzoek naar informatietoegang bij Vlaamse en Nederlandse buitenlandcorrespondenten in Rusland in de periode van 1990 tot nu

KU Leuven
2020
Jana
Valcke
Dit onderzoek focust zich op de informatietoegang bij Vlaamse en Nederlandse buitenlandcorrespondenten in Rusland met persvrijheid als invalshoek. Aan de hand van interviews wordt er een antwoord gezocht op vragen m.b.t. verschillende deelaspecten zoals het brongebruik, mogelijke hulpmiddelen, ervaringen met problemen en censuurmaatregelen bij de correspondenten.
Meer lezen

Orgaandonatie na euthanasie. Een literatuurstudie naar de mogelijkheden en beperkingen van orgaandonatie na euthanasie

Thomas More Hogeschool
2020
Hanne
Michielsen
Een literatuurstudie naar de mogelijkheid om de euthanasieprocedure te combineren met orgaandonatie. Een overzicht van de grenzen, mogelijkheden en beperkingen van deze opeenvolging van procedures.
Meer lezen

Invloed van omgevingsfactoren rondom kerkgebouwen op de diversiteit van vleermuizenpopulaties

Odisee
2020
Tris
Deflo
Er werd onderzocht wat de invloed is van omgevingsfactoren rondom kerkgebouwen op de aan- of
afwezigheid van verschillende vleermuizenpopulaties in (Oost-)Vlaanderen. Omgevingsfactoren in dit onderzoek zijn
de hoeveelheid groene elementen en de hoeveelheid verlichting rondom kerkgebouwen.
Meer lezen

STATISTIEK ALS GLAZEN BOL: Wat is de kans op een miskraam?

KU Leuven
2019
Helene
Vermeulen
Gebruik van 'joint latent class' models voor het voorspellen van een miskraam tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
Meer lezen

The Algorithm Paradox: knowledge of versus attitudes towards curation algorithms

Universiteit Gent
2019
Thibault
Fouquaert
Deze thesis stelt het concept van ‘de algoritme paradox’ voor, waarin wordt aangenomen dat de attitudes en kritische bezorgdheid van gebruikers niet in lijn is met hun consumptiegedrag van sociale media. Om deze tegenstrijdigheid tussen attitudes en gedrag te onderzoeken ontwikkelden we Instawareness, een online interface met als doel de onwetendheid over het Instagram selectie algoritme te verminderen. De resultaten van deze thesis leveren een unieke bijdrage omtrent hoe indirect om te gaan met filter bubbles en kunnen ze ondersteuning bieden bij verdere ontwikkelingen van het huidige beleid inzake me-diawijsheid.
Meer lezen

Acoustic Monitoring of Bats with Self-organizing Maps

Universiteit Gent
2019
Arne
Deloose
In deze masterthesis werd een zelforganiserende kaart getraind om vleermuisgeluiden te herkennen in geluidsdata. Geluidsopnames worden steeds vaker gebruikt om vleermuizen te identificeren voor monitoring, gezien vleermuizen een beschermde diersoort zijn. Alle Europese lidstaten moeten de vleermuispopulaties rapporteren naar de Europese Unie. De verwerking van deze opnames is echter zeer tijdsintensief en duur. Daarom proberen de lidstaten het proces te automatiseren.
Meer lezen

Belgisch humanitarisme: andere naam, zelfde imperialisme? Een onderzoek naar het Belgische discours rond mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking (1960-1975)

KU Leuven
2019
Flo
Van den Broeck
Deze masterproef onderzoekt hoe België zichzelf definieerde als humanitaire actor na de dekolonisatie van Congo. Het gaat eveneens na in hoeverre het Belgische humanitarisme van 1960 tot 1975 te begrijpen valt als een verlengstuk dan wel als een breuk ten aanzien van de koloniale praktijk.
Meer lezen

De invloed van voice, als nieuwe interface voor de consument, op digitale marketing

Arteveldehogeschool Gent
2018
Pauline
Swinnen
Met mijn bachelorproef wil ik Belgische marketeers een introductie geven in de wereld van voice assistants. Ik wil hen ook advies geven over wat ze kunnen doen om zich voor te bereiden op de opkomst van voice assistants.
voor te bereiden op deze opkomst. De voice assistants bieden hen immers een interessant nieuw kanaal om de consument te bereiken. Ik bespreek ook welke opportuniteiten dit nieuwe kanaal hen kan bieden en ik geef hen advies over de verschillende manieren waarop ze dit nieuwe kanaal kunnen benutten.
Tot slot wordt de theorie met de praktijk vergeleken in een steekproef met 15 marketeers/developers.Hierbij heb ik onderzocht hoe marketeers in België bezig met of zich voorbereiden op de opkomst van voice interfaces? Welke mogelijkheden of belemmeringen zien zij in voice interfaces?
Meer lezen

Time Domain Reflectometry (TDR) for detecting leakage damage in large engineering structures

KU Leuven
2018
Ruben
Windey
Van huishoudens tot de grootste bedrijven, overal komen vloeistoflekken voor. Momenteel zijn al nauwkeurige kabelsensoren op de markt beschikbaar, maar een te hoge kostprijs houdt hun gebruik op grote schaal tegen.
In dit thesisonderzoek werd een goedkope percolatiesensor gecombineerd met Tijd Domein Reflectometrie (TDR). Zo werd detectie én lokalisatie van meerdere gelijktijdige vloeistoflekken mogelijk. Percolatiesensoren kunnen op die manier de luchtvaartsector tot honderdduizenden euro’s per dag besparen.
Meer lezen

Between the Lines: Reconsidering Gender Relations in Mary Shelley's 'Lodore'

KU Leuven
2018
Melanie
Asselmans
In deze thesis onderzoek ik de voorlaatste roman van Britse schrijfster Mary Shelley en diens onderliggende kritiek op negentiende eeuwse genderrollen en -relaties, en de maatschappelijke positie van de vrouw.
Meer lezen

KAN FOETALE NOOD TIJDENS DE ARBEID EN BEVALLING WORDEN VOORSPELD AAN DE HAND VAN DE CEREBROPLACENTAIRE RATIO (CPR): EEN PROSPECTIEVE OBSERVATIONELE STUDIE

Universiteit Gent
2018
Jolien
Govaert
Het doel van deze studie is na te gaan of het optreden van foetale nood tijdens de arbeid en bevalling kan voorspeld worden bij vrouwen met ongecompliceerde eenlingzwangerschappen aan de hand van meting van de cerebroplacentaire ratio (CPR). Er is reeds geweten dat bij pathologische zwangerschappen er centralisatie van de bloedstroom naar de hersenen kan optreden tijdens hypoxische omstandigheden, wat leidt tot een daling van de CPR onder 1.
Meer lezen

You’re Not Standing Alone: Eenpersoonsprotest in Rusland

Universiteit Gent
2018
Marie
Dewaegenaere
Door de restrictieve wetgeving en het gewelddadige politieoptreden tegen (on)aangekondigde demonstraties, wordt de protestruimte van Russische opposanten steeds verder ingeperkt. De opstandig stemming die de repressie wist te overleven, vond steeds meer verklanking in kleine, symbolische eenpersoonsacties. In het onderzoek gaan we op zoek hoe het eenmansprotest in de voorbije tien jaar de tactiek bij uitstek werd van vreedzaam, anti-regime protest.
Meer lezen

Abortus Provocatus. De rol van de vroedvrouw.

Odisee
2018
Jana
Schepens
Deze bacherlorproef bestaat enerzijds uit een theoretisch deel waarin op zoek gegaan wordt naar de rol die een vroedvrouw kan spelen binnen de abortushulpverlening. Anderzijds bestaat deze uit een praktijkdeel waarvoor een doorverwijsmap naar Engeland is opgesteld.
Meer lezen

Het belang van huid-op-huidcontact kort na de partus

Hogeschool Gent
2018
Laura
De Maere
Het doel van deze bachelorproef is om de belangen en vele voordelen dat huid-op-huidcontact biedt uit te lichten. Vaak wordt dit aanzien als relatief onbelangrijke postpartum handeling, terwijl het tegendeel alsmaar meer bewezen wordt. Om deze reden werden de meest voornamelijke voordelen van huid-op-huidcontact onderzocht. Alsook werden de bevindingen van huid-op-huidcontact ten opzichte van een preterme neonaat of de prevalentie van post-partumdepressies weergegeven. Doorheen het werk komt meermaals de verwijzing naar de tweede onderzoeksvraag aan bod, de participatie van de vader of partner.
Meer lezen

Brieven aan mijn oma

LUCA School of Arts
2018
Helena
Dalemans
In het kader van mijn opleiding film aan het Sint-Lukas te Brussel, ging ik in deze thesis op zoek naar de beweegreden achter het maken van mijn film, die gaat over een oude vrouw die wegkwijnt in een rusthuis.
Jarenlang verborgen frustraties zijn aan de oppervlakte gekomen, en hebben zich in deze thesis geuit in een kritiek op de positie van ouderen in onze maatschappij. Om mijn standpunten aan te tonen heb ik er herinneringen aan mijn oma bij betrokken, gecombineerd met films en kunst die over dezelfde thematiek handelen. Dit alles is geschreven in de vorm van brieven aan mijn overleden oma.
De visuele vorm van de thesis, met schilderingen en poëzie, zijn een verwerking van mijn eigen herinneringen en emoties, gelinkt aan mijn oma.
Meer lezen

Surveillance voor hepatocellulair carcinoom: waar staan we vandaag en kunnen we beter? een systematische review

KU Leuven
2018
Judith
Wellens
  • dr. Mike
    Cool
HCC-Surveillance is ondermaats. Determinanten zijn onvoldoende kennis van de (huis)arts, gebrek aan gespecialiseerde zorg en overkoepelend programma, NAFLD, macronodulaire cirrose en infiltratieve tumoren. Kwaliteitsverbeterende initiatieven werken, maar kunnen optimaler.
Meer lezen