Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Daily habits influencing skin barrier function measurements: a prospective study

Vrije Universiteit Brussel
2022
Lisa
Huygen
  • Pauline Marie
    Thys
In deze studie hebben we het effect van dagelijkse gewoonten op metingen van de huidbarrièrefunctie onderzocht. Hierbij vonden we dat zowel het aanbrengen van lichaamscrème, het wassen van de huid, fysieke inspanning en koffie inname een belangrijke invloed hadden op deze metingen. Deze studie draagt bij aan de verdere ontwikkeling van richtlijnen omtrent het gebruik van metingen van de huidbarrièrefunctie in wetenschappelijk onderzoek.
Meer lezen

Localisation of neural progenitor cells and the influence of age in the African turquoise killifish

KU Leuven
2022
Ine
Jacobs
In dit project lokaliseerden we verschillende types stamcellen in de hersenen van de Afrikaanse turquoise killivis.
Meer lezen

THE EFFECT OF INTERPERSONAL CONTACT VIA INTERNET AND TELEPHONE ON LONELINESS IN THE ELDERLY A EUROPEAN CROSS-NATIONAL PERSPECTIVE

Universiteit Gent
2021
Victor
Vanoverberghe
Cross-nationaal kwantitatief onderzoek naar de invloed van internet- en telefoongebruik voor interpersoonlijk contact op gevoelens in eenzaamheid bij Europese 65-plussers. Er werd bevonden dat deze hulpmiddelen wel degelijk kunnen voorkomen dat ouderen in sociaal isolement verkeren.
Meer lezen

Mate van presence tijdens het fietsen in een virtuele omgeving bij oudere volwassenen

Universiteit Gent
2019
Nele
Dufourmont
  • Isabel
    Haentjens
Om fietsen als transport te promoten, werd reeds onderzoek uitgevoerd naar veilige en aantrekkelijke straatkenmerken in de micro-omgeving door middel van cross-sectionele bevragingen en gemanipuleerde foto’s. Onderzoek met virtuele omgevingen benadert de realiteit sterker. Binnen deze studie werd de mate van presence (d.w.z. de mate van bewustzijn in een virtuele omgeving) vergeleken tussen twee VR-toepassingen: de 3D- CAVE en de VR-bril.
Meer lezen

Het woonzorgcentrum, een derde thuis? De wensen en behoeften van ouderen met een migratieachtergrond

Vrije Universiteit Brussel
2018
Jolien
Allart
  • Jolien
    Allart
Dit onderzoek richt zich op de wensen en behoeften van onderen met een migratieachtergrond, inzake een residentieel verblijf in het woonzorgcentrum Daar zij stilaan mee de ouderenzorg zullen 'kleuren' is het van groot belang om onderzoek te verrichten inzake dit thema, zodat er ook voor hen afgestemde zorg kan geboden worden.
Meer lezen

spreken is goud, zwijgen is out.

Thomas More Hogeschool
2018
Wendy
Aernouts
  • Jill
    Peeters
  • Ellen
    Deckx
  • Jolien
    Heusdens
  • Wendy
    Aernouts
Spreken is goud, zwijgen is out. Hoe kunnen we verpleegkundigen ondersteunen om de communicatie omtrent seksualiteit bij de 65-plusser in een chronische zorgsetting te optimaliseren?
Meer lezen

Validation of a new smartphone application (“FibriCheck”) for the diagnosis of atrial fibrillation in primary care

KU Leuven
2016
Christophe
Mortelmans
In deze studie bestuderen we in de eerstelijnszorg een nieuwe applicatie uit de groeiende markt van medische smartphone-apps. We gaan de accuraatheid, voor- en nadelen na van de "FibriCheck"-app m.b.t. de opsporing van voorkamerfibrillatie, een frequente hartritmestoornis met grote impact op de gezondheid.
Meer lezen

Langer thuis wonen met dementie: onderzoek naar ondersteunende, sociale en materiële hulpmiddelen anno 2016

Hogeschool Gent
2016
Lisa
Dhaese
In deze bachelorproef werd nagegaan welke mogelijkheden er zijn om personen met dementie thuis te kunnen houden. Welke ondersteunende disciplines er aangeboden worden en hoe de materiële omgeving voor iemand met dementie er moet uitzien.
Meer lezen

De beleving van alcoholgebruik bij 65-plussers: een onderzoek naar mogelijke motieven om hun drinkgedrag te veranderen

Vrije Universiteit Brussel
2016
Lise
Van Mol
Tien 65-plussers spraken over wat hen motiveert én verhindert om te minderen met overmatig alcoholgebruik (minstens 10 standaardglazen alcohol per week).
Meer lezen

Nieuwe media bij de oudere generaties

Universiteit Gent
2015
Miguel
Devriese
“Er is weer niks op tv vanavond.” Een zin die ik al lang niet meer gehoord had, tot mijn oma ze gisteren zei. Ik dacht meteen aan YouTube, Netflix, mijn propvolle digicorder en het dozijn Amerikaanse series dat ik nog moest inhalen. Het aanbod is toch gigantisch, hoezo ‘niks op tv’? Toen besefte ik dat tv voor mij helemaal iets anders is dan voor mijn oma.Digitalisering heeft het medium televisie namelijk gewijzigd in al haar aspecten.
Meer lezen

Partijlid worden of niet? Een zoektocht naar de motieven van partijleden binnen de CD&V.

Universiteit Gent
2015
Evelynn
Devos
'To party or not to party?' Een kleine meerderheid van de jongeren kiest voor 'to party'. Verbazingwekkend?Waarschijnlijk iets minder als u weet dat het hier niet gaat over de klassieke betekenis van het woord zoals het zetten van een stapje in de  wereld en in de ‘Overpoort’ te vertoeven of het bijwonen van andere feestgelegenheden. Hier wordt 'To party' in de zin van zich aansluiten bij een politieke partij bedoeld. Het is u misschien ook opgevallen dat er binnen uw sociale kringen overwegend meer ouderen dan jongeren partijlid zijn.
Meer lezen

Preventieve Farmaceutische Zorg bij bejaarden: Onderzoek naar de levensstijl die verband houdt met vitamine D en de risicofactoren bij het ouder worden

Universiteit Antwerpen
2015
Ellen
Van Houtven
Onze samenleving is steeds beter gewapend tegen infectieziekten. De leeftijdsverwachtingen voor man en vrouw stijgen dan ook elk jaar. Echter groeit de prevalentie van welvaartsziekten aanhoudend en zal dit in de toekomst de voornaamste doodsoorzaak worden. Osteoporose en daarmee ook heupbreuken kunnen gevaarlijk zijn voor ouderen. Vitamine D tekorten invullen zou hier belangrijk kunnen zijn.Iedere persoon heeft een erfelijke aanleg voor de metabolisatie van vitamine D. De productie, verwerking en afbraak van vitamine D verschilt dus van persoon tot persoon.
Meer lezen

Zinvol voorschrijven van geneesmiddelen bij ouderen in de laatste levensfase: evaluatie van de huidige evidentie.

Universiteit Gent
2014
Justine
Vansteenkiste
 Zinvol voorschrijven bij ouderen in de laatste levensfaseDe verlengde levensverwachting en bijgevolg onoverkomelijke vergrijzing van de populatie, leidt tot het zich ontpoppen van een complexe zorgvraag in het geriatrisch landschap. Zo is deze oudere en vaak kwetsbare populatie opmerkelijk gevoeliger voor ziekte, met daaruit voortvloeiend een abundant geneesmiddelengebruik. Uit studies blijkt immers dat maar liefst 50% van de 65-plussers 5 of meer geneesmiddelen inneemt.
Meer lezen

Leefbaar wonen. Aanzet tot het uitwerken van een interdisciplinaire database gericht naar de kwetsbare thuiswonende oudere en zijn omgeving

Hogeschool PXL
2013
Lien
Zurings
  • Dorien
    Lecoque
  • Sarah
    Everaerts
  • Myriam
    Westhovens (promotor)
Leefbaar wonenAanzet tot het uitwerken van een interdisciplinaire database gericht op het handelen van de kwetsbare thuiswonende oudere en zijn omgevingDe vraag naar specifieke hulp- en dienstverlening bij 65-plussers zal in de toekomst verder toenemen omwille van de vergrijzing, maar ook omwille van de wens om zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Door de steeds verder ontwikkelende technologie zal de thuiszorgtechnologie meegroeien.
Meer lezen

Wijzigingen consumptiegedrag in de overgang van werk naar pensionering

Odisee
2012
Melissa
Van Doorne
Leidt de overgang van werk naar pensionering tot een val in de levensstandaard in België?België vergrijst. Tegen 2050 verwacht het Federaal Planbureau (2008) dat maar liefst 26% van de Belgische bevolking uit 65-plussers zal bestaan. De gevolgen hiervan voor de financiering van ons pensioenstelsel zijn ondertussen welbekend. Wat echter veel minder bestudeerd is, zijn de gevolgen van de overgang van werk naar pensionering op de levensstandaard van die ouderen. De overgang van een arbeidsinkomen naar een pensioeninkomen betekent namelijk voor de meeste Belgen een aanzienlijke inkomensdaling.
Meer lezen

Het bouwblok en quality of life: een typologie van de Antwerpse leefomgeving op basis van een sliding neighbourhood-benadering

KU Leuven
2011
Kasper
Cockx
DE KWALITEIT VAN JE LEVEN IN HET 21STE-EEUWSE GEGEVEN
Moet het nog gezegd worden dat de manier waarop de mens de laatste decennia met de Aarde omspringt kwalijke gevolgen heeft en dreigt te hebben voor de wereld waarin we leven?
Meer lezen

Beeldvorming van senioren in de Vlaamse pers. Een kwantitatieve en

Universiteit Gent
2009
Tom
Impens
Oud nieuws is geen nieuws
 
Senioren ondervertegenwoordigd in de Vlaamse pers.
 
Hoe out is oud? Tom Impens, student journalistiek aan de universiteit van Gent vroeg het zich af en kwam in zijn masterproef tot een frappante vaststelling: ‘senioren komen in de nieuwsmedia hélémaal niet aan bod. In amper één op de 40 krantenartikels spelen 65-plussers een rol. En dan worden vaak alle clichés uit de kast gehaald. Zo zijn ouderen dement, wonen ze allemaal in een home en komen ze zelden buiten.’
 
Het aantal senioren is de voorbije jaren spectaculair gegroeid.
Meer lezen