VOORturen//NAturen

Kato De Gang
Persbericht

VOORturen//NAturen

Vertrekkende van de metafoor van een boomhut krijgt de bezoeker van het Blaasveldbroek een ervaring in twee delen. In het hoofdgebouw kan je VOORturen: aan de hand van verschillende ervaringsobjecten voorproeven van het natuurgebied. Heel de route door het gebouw - in en uit boxen - staat in het teken van zelf nieuwe zaken te ontdekken.

Met het spelenderwijs leren, ligt de focus op de kinderen. Met zegswijzen die je in heel het gebouw terugvindt en de zelf samen te stellen kaart met de groene zones in de Dijle-Zennevallei, is er voor elk wat wils.

Na alle opgedane indrukken kan je NAturen in de vernieuwde blokhut: rustig nagenieten met een hapje of drankje. VOORturen & NAturen is een concept dat ook op andere locaties toegepast kan worden.

Laat het avontuur beginnen!

 

TIJD VOOR VERANDERING

Het natuurgebied Blaasveldbroek in Willebroek ligt op 10 kilometer van het centrum van Mechelen; perfect voor een dagje ontspanning tussen het groen…maar de stadsbewoners vinden hun weg niet tot dit vijverrijke gebied. Ook andere parken en natuurgebieden in en rond Mechelen blijven onbemind en soms zelfs ongekend. De bachelorproef was een participatief project tussen Rivierenland, Agentschap Natuur & Bos, Natuurpunt en het interieur en design departement van Thomas More. Deze samenwerking heeft als doelstelling de beleving van de groene zone van Mechelen en de Dijle-Zennevallei te versterken en zo de “groene poort” van morgen te creëren.

Het resultaat is een natuurbelevingscentrum waar jong en oud zich kunnen laten prikkelen door de verschillende ervaringsgerichte objecten die hen bovendien laten bijleren over de natuur en de groene omgeving. Met respect voor de huidige gebouwen werd de nieuwe invulling geïntegreerd.

 

IEDEREEN WELKOM

Een wereld in verandering staat niet stil…maar kent ook geen rust. Ontsnappen aan alle drukte lijkt geen teken van verveling, maar wel een luxe. In het midden van het Blaasveldbroek, waar de vogels beter te horen zijn dan het verkeer, kan de bezoeker VOORturen en NAturen; genieten van de natuur in al zijn facetten. Ver weg van alle technologie kunnen jong en oud op zelfstandige basis – beetje bij beetje, box per box – op ontdekkingstocht. Iedere interactieve opstelling leert de bezoeker iets bij op een bijna onbewuste manier. Deze methode is zeer geschikt voor de grootste doelgroep: lagereschoolkinderen. Voor wie van iets meer diepgang houdt, zijn er zegswijzen en spreuken die verband houden met het thema van de opstelling.

Een uitgebreid onderzoek zorgt voor een toegankelijk ontwerp waar de gebruiker centraal staat. VOORturen // NAturen is een all inclusive design, een ontwerp dat stadsmus, huismus en vogelspotter samenbrengt en laat genieten van de natuur.

 

UNIEK KARAKTER

VOORturen is een autonoom functionerend gebouw, waar de bezoeker zichzelf informeert en er buiten een ‘conciërge’ en een poetsdienst geen extra personeel ingeschakeld moet worden. Iedere interactieve opstelling is zeer low tech, wat perfect binnen de setting van een natuurgebied past, toch blijven de unieke objecten boeiend door hun origineel karakter én omdat een aantal opstellingen – bijvoorbeeld per seizoen – aangepast kunnen worden. Het gebouw is zelfs na sluiting toegankelijk en verleidt de bezoeker om een andere keer terug te komen. Een klein detail zijn de zitbanken die ook gebruikt kunnen worden voor de opstelling van een tentoonstelling.

NAturen is een eet- en drinkgelegenheid die onder franchise verhuurd wordt; een bron van inkomsten waar het Blaasveldbroek zelf geen werk in moet steken en bovendien veel bezoekers lokt en laat genieten van de prachtige omgeving.

 

MET RESPECT VOOR GEBOUW EN NATUUR

Het Scheyvaertshof (het huidige onthaalcentrum) is een gebouw met een geschiedenis die zoveel mogelijk gerespecteerd werd in het ontwerp van VOORturen // NAturen. Zo is er gekozen om niet te isoleren in de ruimten die enkel gebruikt worden om door te wandelen, waardoor de oorspronkelijke muren en de charme van het oude gebouw zichtbaar blijven. Het zelfvoorzienende verwarmingssysteem (warmtepomp) zou het gebouw tot een minimumtemperatuur verwarmen en dit zonder uitstoot. Op de eerste verdieping liggen de vloeren op verschillende hoogtes een exterieure zelfdragende loopbrug maakt al deze ruimten toegankelijk zonder dat het gebouw drastische ingrepen moet ondergaan. Verder werd er rekening gehouden met de oorspronkelijke indeling waardoor het Scheyvaertshof weinig constructieve veranderingen kent.

Ruwe en degelijke materialen zoals osb, beton en minerale bekleding (mortex) houden rekening met het budget, zijn ‘bestand’ tegen bezoekers en complimenteren het karakter van het originele bouwwerk.

 

VERVOLGVERHAAL

Aangezien de samenwerking voor zowel Interieur & Service Design als voor alle andere betrokken partijen zo goed meeviel én er nog andere natuurgebieden in de regio zijn waar onthaalcentra met aangepaste services en diensten een positieve impact kunnen hebben, wordt ook volgend academiejaar een gelijkaardige bachelorproef voorzien.

Het is de bedoeling dat er effectief in de (verre?) toekomst een verbeterd onthaalcentrum komt, maar deze beslissing ligt in de handen van de verschillende betrokken organisaties en kan eventueel, omwille van praktische overwegingen, op een andere locatie zijn dan die van het Blaasveldbroek.

Bibliografie
  • Van der Auwera, C., Pasteels, E., De Gang, K. (2017). Bezoekers Blaasveldbroek en Onthaalcentrum (Onderzoeksrapport). Interieurvormgeving: Interior & Service Design, Thomas More Hogeschool Mechelen, Mechelen.
  • Tytgat, E., Van de Velden, P.  (2017). The tangible context of Scheyvaertshof (Onderzoeksrapport). Interieurvormgeving: Interior & Service Design, Thomas More Hogeschool Mechelen, Mechelen.
  • Peeters, A., Mannaerts, S.  (2017). Natuurgebied Blaasveldbroek: De Omgevingscontext (Onderzoeksrapport). Interieurvormgeving: Interior & Service Design, Thomas More Hogeschool Mechelen, Mechelen.
  • Blockx, L., Proost, J.  (2017). Vooronderzoek Bachelorproef:Op welke wijze werken de betrokken stakeholders/organisaties
    (wie zijn ze, wat drijft hen, hoe werken ze, welke middelen hebben ze?)
    om natuurbeleving te promoten? 
    (Onderzoeksrapport). Interieurvormgeving: Interior & Service Design, Thomas More Hogeschool Mechelen, Mechelen.
Universiteit of Hogeschool
Interieurvormgeving - Interior & Service Design
Publicatiejaar
2017
Promotor(en)
Nansi van Geetsom
Kernwoorden
Share this on: