Voedingsrichtlijnen voor professionele dansers

Vicky Janssens
Korte Termijn Effect van Koolhydraatinname Vóór, Tijdens en Na de Voorstelling Op de Glycemie, Recuperatie en Op het Zelf-Gerapporteerde Gezondheidsgevoel bij Professionele DansersJanssens Vicky11AP Hogeschool AntwerpenAbstract.Doel.Deze studie gaat na of het aanpassen van de koolhydraatinname voor, tijdens en na de voorstelling effect heeft op de recuperatie en op het zelf-gerapporteerde gevoel van gezondheid en dan voornamelijk op het gezondheidsaspect vitaliteit.Procedé.Deelnemers. Tien professionele dansers, waarvan 4 vrouwen en 6 mannen, tussen 21 en 37 jaar namen deel aan dit onderzoek.

Voedingsrichtlijnen voor professionele dansers

Korte Termijn Effect van Koolhydraatinname Vóór, Tijdens en Na de Voorstelling Op de Glycemie, Recuperatie en Op het Zelf-Gerapporteerde Gezondheidsgevoel bij Professionele Dansers

Janssens Vicky1

1AP Hogeschool Antwerpen

Abstract.

Doel.

Deze studie gaat na of het aanpassen van de koolhydraatinname voor, tijdens en na de voorstelling effect heeft op de recuperatie en op het zelf-gerapporteerde gevoel van gezondheid en dan voornamelijk op het gezondheidsaspect vitaliteit.

Procedé.

Deelnemers. Tien professionele dansers, waarvan 4 vrouwen en 6 mannen, tussen 21 en 37 jaar namen deel aan dit onderzoek. Ze hadden binnen de company nog geen informatie betreffende sportvoeding gekregen.

Protocol. Gedurende twee weekends werden de dansers getest. Elk weekend bestond uit 2 dagen en tijdens deze 2 dagen stond er steeds een avondvoorstelling op het programma. In het eerste weekend zorgden ze zelf voor hun eten. Tijdens het tweede weekend werden de maaltijden voor hen voorzien. Deze maaltijden voldeden aan de aanbevelingen voor koolhydraten omschreven in de Voedingsrichtlijnen voor Professionele Dansers. Beide weekends werd hun glycemie voor en na de voorstelling gemeten. Ook werd hun vochtverlies gemeten aan de hand van de zweettest en vulden de dansers aan het einde van het weekend de SF-8TM Health Survey in, die peilt naar het zelf-gerapporteerde gezondheidsgevoel en dit zowel op mentaal als fysiek vlak.

Resultaten.

Dansers hebben een hogere glycemiewaarde na de voorstelling, zowel op dag 1 als dag 2 van weekend 2, in vergelijking met dag 1 en dag 2 van weekend 1. De fysieke gezondheid wijkt zowel in het eerste als in het tweede weekend af van de norm. Er is geen verschil in mentale of fysieke gezondheidsscore gevonden tussen weekend 1 en weekend 2. Wel is er een significante daling in algemene gezondheid en neiging tot significante stijging in vitaliteit waar te nemen.

Bibliografie

 

AA Drink. (2015). Producten. Opgeroepen op April 23, 2015, van AA Drink: http://www.aa-drink.com/nl/producten/1-aa-drink-high-energy.html

Ainsworth , B., Haskell, W., Herrmann, S., Meckes, N., Bassett, D., Tudor-Locke, C. et al. (2011). Compendium of Physical Activities: A Second Update of Codes and MET Values. Medicine & Science in Sports & Exercise, 1575-1581.

AIS. (2009, Juli). Eating Before Exercise. Opgeroepen op Maart 21, 2015, van Australian Government - Australian Sports Commission: http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/factsheets/competition_and_trai…

AIS. (2014, Mei). Electrolyte replacement supplements. Opgeroepen op April 15, 2015, van Australian Government - Australian Sports Commission: http://www.ausport.gov.au/__data/assets/pdf_file/0011/594173/CORP_33413…

AIS. (2014, Mei). Liquid Meal Supplements. Opgeroepen op April 15, 2015, van Australian Government - Australian Sports Commission: http://www.ausport.gov.au/__data/assets/pdf_file/0005/594176/CORP_33413…

AIS. (2014, Mei). Sports Drinks (carbohydrate-electrolyte drinks). Opgeroepen op April 15, 2015, van Australian Government - Australian Sports Commission: http://www.ausport.gov.au/__data/assets/pdf_file/0008/594170/CORP_33413…

AIS. (2014, Mei). Sports Gels. Opgeroepen op April 15, 2015, van Australian Government - Australian Sports Commission: http://www.ausport.gov.au/__data/assets/pdf_file/0009/594171/CORP_33413…

Arcelus, J., Witcomb, G., Mitchell, A. (2014, Maart). Prevalence of eating disorders amongst dancers: a systemic review and meta-analysis. European Eating Disorders Review, 22(2), 92-101.

Armstrong, L., Soto, J., Hacker, F., Casa, D., Kavouras, S., Maresh, C. (1998). Urinary indices during dehydration, exercise, and rehydration. International Journal of Sport Nutrition, 8, 345-355.

Beelen, M., Burke , L., Gibala , M., van Loon, L. (2010). Nutritional Strategies to Promote Postexercise Recovery. Journal of Physical Activity and Health, 1-17.

Biró, G., Hulshof, K., Ovesen, L., Amorim Cruz, J., EFCOSUM Group. (2002). Selection of methodology to assess food intake. European Journal of Clinical Nutrition, 56(Suppl 2), S25-S32.

Brown, D., Wyon, M. (2014, Maart). The Effect of Moderate Glycemic Energy Bar Consumption on Blood Glucose and Mood in Dancers. Science & Medicine, 27-31.

Burke, L. (2007). Practical Sports Nutrition. Human Kinetics.

Burke, L., Collier, G., Davis, P., Fricker, P., Sanigorski, A., Hargreaves, M. (1996). Muscle glycogen storage after prolonged exercise: effect of the frequency of carbohydrate feedings. The American Journal of Clinical Nutrition, 64, 115-119.

Burke, L., Cort, M., Cox, G., Crawford, R., Desbrow , B., Farthing , L. et al. (2010). Supplements and sports food. In L. Burke, & V. Deakin, Clinical Sports Nutrition (pp. 485-580). Mcgraw-Hill Education - Europe.

Burke, L., Cox, G., Cummings, K., Desbrow, B. (2001). Guidelines for daily carbohydrate intake: do athletes achieve them? Sports Medicine, 31(4), 267-299.

Burke, L., Hawley, J., Wong, S., Jeukendrup, A. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Science, 29 Suppl 1, S17-S27.

Clarkson, P. (2003 - 2005). Fueling the Dancer. International Association for Dance Medicine and Science.

Cohen, J., Potosnak, L., Frank, O., Baker, H. (1985). A nutritional and hematological assessment of elite ballet dancers. Phys Sportsmed, 13(5), 43-54.

Cohen, S. (2015, Februari 5). Sports Drinks for Athletes. Opgeroepen op April 23, 2015, van Suite Io: https://suite.io/steven-m-cohen/10k02rz

Coyle, E., Coggan, A., Hemmert, M., Ivy , J. (1986). Muscle glycogen utilization during prolonged strenuous exercise when fed carbohydrate. Journal of applied physiology, 61(1), 165-172.

De Ridder, I. (2014). Cursus Sportvoeding. Antwerpen: AP Hogeschool / Universitas.

DeMarco, H. (2015). Pre-Event Meals. Opgeroepen op Maart 22, 2015, van American College of Sports Medicine: https://www.acsm.org/docs/current-comments/preeventmeals.pdf

Extran . (2015). Producten . Opgeroepen op April 23, 2015, van Extran: http://www.extran.be/

Gatorate. (2014). Products. Opgeroepen op April 23, 2015, van The Gatorate Company: http://www.gatorade.com/products/all-products

GSSI. (2015). Fluid Loss Calculator Instructions. Opgeroepen op April 22, 2015, van Gatorade Sports Science Institute: http://data.gssiweb.com/fluidLoss

Hart, M. (2014, Juni 11). Electrolyte tablets. Opgeroepen op April 12, 2015, van TORQ: http://www.torqfitness.co.uk/news/electrolyte-tablets

Hoge Gezondheidsraad. (2009). Voedingsaanbevelingen voor België. Brussel.

Hill, R., Davies, P. (1999). The validity of a four day weighed food record for measuring energy intake in female classical ballet dancers. European Journal of Clinical Nutrition(53), 752-754.

Isostar. (2015, April 20). Liquids. Opgeroepen op April 23, 2015, van Isostar: https://www.isostar.be/be-nl/gamma-dranken-vloeistoffen.html

Janssens, V. (2015). Korte Termijn Effect van Koolhydraatinname Vóór, Tijdens en Na de Voorstelling Op de Glycemie, Recuperatie en Op het Zelf-Gerapporteerde Gezondheidsgevoel bij Professionele Dansers.

Jentjes, R., Jeukendrup, A. (2003). Determinants of Post-Exercise Glycogen Synthesis During Short-Term Recovery. Sports medicine, 33(2), 117-144.

Jeukendrup, A. (2004). Carbohydrate Intake During Exercise and Performance. Nutrition, 20, 669-677.

Jeukendrup, A. (2013). Multiple Transportable Carbohydrates and their Benefits. Sports Science Exchange, 26(108), 1-5.

Jeukendrup, A. (2014). A Step Towards Personalized Sports Nutrition: Carbohydrate. Sports Med, 44, 25-33.

Jeukendrup, A. (2015, Maart 18). How would you construct a pyramid? Opgeroepen op April 2015, 2015, van mysportscience: http://www.mysportscience.com/#!How-would-you-construct-a-pyramid/cjds/…

Jeukendrup, A. (2015, Maart 02). Overtraining: is it real? Opgeroepen op April 2015, van mysportscience: http://www.mysportscience.com/#!Overtraining-is-it-real/cjds/54f487050c…

Jeukendrup, A., Gleeson, M. (2010, Mei). Sport Nutrition, 2nd Edition - An Introduction to Energy Production and Performance. Human Kinetics.

Jeukendrup, A., Saris, W., Wagenmakers, A. (1998). Fat Metabolism During Exercise: A Review. International Journal of Sports and Medicine, 19, 371-379.

Koutedakis, Y., Jamurtas, A. (2004). The Dancer as a Performing Athlete. Sports Med, 34(10), 651-661.

Kreider, R., Wilborn, C., Taylor, L., Campbell, B., Almada, A., Collins, R. et al. (2010). ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7(7).

Larson-Meyer, D., Willis, K. (2010). Vitamin D and Athlethes. Current Sports Medicine Reports, 220-226.

Liddle, D., Connor, D. (2013, Juni). Nutritional supplements and ergogenic AIDS. (Elsevier, Red.) Prim Care, 40(2), 487-505.

Loucks, A. (2004). Energy balance and body composition in sports and exercise. Journal of Sports Sciences, 22, 1-14.

Magkos, F., Yannakoulia, M. (2003). Methodology of dietary assessment in athletes: Concepts and pitfalls. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 6(5), 539-549.

Mastin, Z. (2009). Nutrition for the dancer. Hampshire: Dance Books Ltd.

Maughan, R., Burke, L. (2004). Sportvoeding (1e druk, tweede oplage ed.). (M. &. vertalingen, Vert.) Maarssen: ELSEVIER Gezondheidszorg.

Maughan, R., Griffin, J. (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 16, 411-420.

Mosterd, W., Sitsen, J., Hermans, G., Backx, F., van Cingel, R. (2005). Sport Medisch Formularium. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Mugdil, D., Barak, S. (2013, Oktober). Composition, properties and health benefits of indigestible carbohydrate polymers as dietary fiber: A review. International Journal of Macromolecules, 61, 1-6.

Phillips, S., van Loon, L. (2011). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences, 29 Suppl 1, S29-S38.

Potgieter, S. (2013). Sport nutrition: A review of the latest guidelines for exercise and sport nutrition from the American College of Sport Nutrition, the International Olympic Committee and the International Society for Sports Nutrition. South African Journal of Clinical Nutrition, 26(1), 6-16.

Price, T., Laurent, D., Petersen, K., Rothman, D., Shulman, G. (2000). Glycogen loading alters muscle glycogen resynthesis after exercise. Journal of applied physiology, 88(2), 698-704.

Rodriguez, N., DiMarco, N., Langley, S. (2009, Maart). Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. Journal of the American Dietetic Association, 509-527.

Russell, J. (2013). Preventing dance injuries: current perspectives. Journal of Sports Medicine, 199-210.

Sawka, M., Burke, L., Eichner, E., Maughan, R., Montain, S., Stachenfeld, N. (2007, Februari). Exercise and Fluid Replacement. Medicine & Science in sports & Exercise, 39(2), 337-390.

Shirreffs, S. (2003). The optimal sports drink. Schweizerische Zeitschrift für «Sportmedizin und Sporttraumatologie», 51(1), 25-29.

Shirreffs, S., Maughan, R. (1997). Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: effects of alcohol consumption. Journal of Applied Physiology, 1152-1158.

Sonnemans, E. (2014, Augustus 14). Functionele bestanddelen in sportdranken. Opgeroepen op April 24, 2015, van Food-Info : http://www.food-info.net/nl/national/verslag-sportdrank.htm

Sousa, M., Carvalho, P., Moreira, P., Teixeira, V. (2013, September). Nutrition and Nutritional Issues for Dancers. Science & Medicine, 28(3), 119-123.

Stichting Voedingscentrum Nederland. (2015). Glucose. Opgeroepen op April 28, 2015, van Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucose.aspx

Tang, J., Moore, D., Kujbida, G., Tarnopolsky, M., Phillips, S. (2009). Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Journal of Applied Physiology , 987-992.

Van Durme, K., Goosens, L., Braet, C. (2012). Adolescent aesthetic athletes: A group at risk for eating pathology? Eating Behaviors, 13, 119-122.

van Geel, A., Hermans, J. (2013). Voeding en sport (4e druk ed.). Utrecht: De Vrieseborch.

van Loon, L. (2013). Is there a need for protein ingestion during exercise? Sport Science Exchange, 26(109), 1-6.

van Loon, L. (2013). Protein Ingestion Prior to Sleep: Potential for Optimizing Post-Exercise Recovery. Sports Science Exchange, 26(117), 1-5.

van Loon, L. (2015, Maart 02). Brussels Laboratorium voor Inspanning en TopSport. Opgeroepen op Maart 22, 2015, van Vrije Universiteit Brussel - Vakgroep Menselijke Fysiologie: http://www.blits.org/files/downloads/de-menselijke-motor-2012-online-03…

van Loon, L., Saris, W., Kruijshoop, M., Wagenmakers , A. (2000). Maximizing postexercise muscle glycogen synthesis: carbohydrate supplementation and the application of amino acid or protein hydrolysate mixtures. The American Journal of Clinical Nutrition, 72, 106-111.

Vandamme, A., Strubbe, K. (2006). Voedingsingrediënten: een stand-van-zaken. Leuven: Lannoo.

Vanhauwaert, E. (2012). De Actieve Voedingsdriehoek. Leuven: Acco.

Vlaamse Overheid. (z.d.). Consensus Sportvoeding. Opgeroepen op Maart 12, 2015, van Gezond Sporten: https://cjsm.be/gezondsporten/sites/gezondsporten/files/public/5%20-%20…

Vlaamse Overheid. (z.d.). Criteria Sportvoedingsdriehoek. Opgeroepen op April 15, 2015, van Gezond Sporten: https://cjsm.be/gezondsporten/sites/gezondsporten/files/public/criteria…

Vlaamse Overheid. (z.d.). Koolhydraten. Opgeroepen op Maart 05, 2015, van Gezond Sporten: https://cjsm.be/gezondsporten/themas/sportvoeding/sportvoeding/koolhydr…

Vlaamse Overheid. (z.d.). Sportdranken. Opgeroepen op April 15, 2015, van Gezond Sporten: https://cjsm.be/gezondsporten/themas/sportvoeding/sportvoeding/sportdra…

Vrijens, J., Bourgois, J., Lenoir, M. (2007). Basis voor verantwoord trainen. Gent: Publicatiefonds voor lichamelijke opvoeding.

Ware, J., Kosinski, M., Dewey, J., Gandek, B. (2001). How to Score and Interpret Single-Item Health Status Measures: A Manual for Users of the SF-8™ Health Survey. Lincoln, RI: QualityMetric Incorporated

Wyon, M., Abt, G., Redding, E., Head, A., Sharp, C. (2004, Augustus). Oxygen uptake during of modern dance class, rehearsal and performance. Journal of Strenght and Conditioning Research 18(3), 646-649.

 

 

 

 

 

Universiteit of Hogeschool
Voedings- en Dieetkunde
Publicatiejaar
2015
Kernwoorden
Share this on: