Behavioural finance

Dorien Robberechts
Persbericht

Behavioural finance

 

Wat speelt er zich af in het hoofd van de belegger?

Behavioural finance, ook wel de motivatiepsychologie van de belegger genoemd is een belangrijk en actueel begrip. Weten waarom een belegger koopt of verkoopt in bepaalde situaties of hoe er gereageerd wordt op bepaalde nieuwsfeiten,.. het zijn allemaal factoren die hun invloed hebben op het beslissingsproces van de belegger. Dagelijks worden we nog geconfronteerd met abnormaalheden in de zogenaamde efficiënte markten. Aandelen die plots enorm stijgen of dalen zonder dat er informatie werd weergegeven, onervaren beleggers die enkel de verhandelde hoeveelheid volgen, …

Wat is behavioural finance nu juist is en waarom het zo noodzakelijk om ook enige kennis van psychologie te hebben? Op welke theorieën baseerden Kahneman en Tversky, de belangrijkste voortrekkers, zich? Natuurlijk is het niet onbelangrijk om te weten waar de behavioural finance zijn oorsprong vind en wat de verschillen zijn met de traditionele theorie.

De behavioural belegger wordt dagelijks gestrikt door verschillende fouten (valkuilen) en het wordt duidelijk dat beleggers zich niet altijd even rationeel gedragen. Enkele valkuilen die van verder worden toegelicht zijn; kuddegedrag, overmoed, verliesaversie,.. .

Een emotie is het innerlijke gevoel op een bepaalde negatieve of positieve gebeurtenis, maar het kan ook omschreven worden als een reactie van onze hersenen op deze gebeurtenis. Omdat de behavioural finance stelt dat mensen niet altijd rationeel handelen, spelen emoties dus een belangrijke rol. Er zijn vier basisemoties (woede, verdriet, vreugde en angst), maar ook de secundaire emoties (verrassing, spijt, schaamte en hebzucht) worden toegelicht.

Waarmee kan dan wel een goed resultaat behaald worden op de beurs? Men kan insiders volgen, technische analyses uitvoeren en gebruik maken van whisper numbers,.. . Dit blijken allemaal goede leidraden te zijn, maar geen enkele techniek biedt natuurlijk 100% zekerheid op winst…

Bibliografie

Secundair onderwijs (2000 - 2006): Economie Moderne Talen

Universiteit Gent (2006 - 2007): Toegepaste Economische Wetenschappen

Hogeschool Gent (2007 - 2010): Bedrijfsmanagement Financiën en Verzekeringen

Hogeschool Gent (2009 - 2011): Bedrijfsmanagement Accountancy - Fiscaliteit

Heden: Tewerkgesteld bij KBC

Universiteit of Hogeschool
Financiën en Verzekeringen
Publicatiejaar
2010
Share this on: