Informeren om angst te reduceren

Lore Sucaet
Persbericht

Informeren om angst te reduceren

 

Prostaatkanker, om zeker niet uit het oog te verliezen!

Als onderwerp van mijn scriptie koos ik ervoor om ‘prostaatkanker’ uit te werken. Heeft u hier al van gehoord? Weet u wat het precies is? Wat is de prostaat? Wat is kanker nu precies? Neen? Wel, in mijn scriptie vindt u er een bondige, verstaanbare uitleg over.
De prostaat is een orgaan, ongeveer zo groot als een kastanje, dat enkel bij de man aanwezig is. De prostaat bevindt zich juist onder de blaas en is belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man.
Prostaatkanker is op de dag van vandaag een vaakvoorkomende aandoening. Daarom is het belangrijk dat het grote publiek hieromtrent wat achtergrond kennis heeft. Uiteraard is het hierbij heel belangrijk om het publiek, en zeker ook de patiënt, grondig te informeren rond dit onderwerp. De kerngedachte van het informeren van de patiënt is het verminderen van de angst.
De specifieke invalshoek van mijn onderwerp, namelijk het informeren van de patiënt (en zijn partner) met prostaatkanker, is nauwelijks uitgewerkt in de literatuur. Het is heel belangrijk de patiënt en zijn partner op een correcte manier te informeren. Omdat je vaak van patiënten hoort dat zij de moeilijke artsentaal niet verstaan, vond ik het een grote uitdaging dit onderwerp op dergelijke manier uit te werken.
Vorig jaar vonden er in Brugge enkele campagnes rond prostaatkanker plaats. Ik heb er zelf twee bijgewoond. Het viel mij op dat hier heel wat mensen op afkwamen. Dit toont volgens mij aan dat er nog onvoldoende kennis is rond het onderwerp ‘prostaatkanker’ maar dat de taboesfeer toch stilletjesaan wordt opgeheven.
Mijn uiteindelijke stagescriptie heeft aangetoond dat ik na mijn driejarige opleiding klaar ben voor de arbeidsmarkt. Het uitwerken van een item dat je zelf mag kiezen geeft de stagescriptie zeker een meerwaarde. Ik ben in staat het item op een verstaanbare manier te formuleren. Mijn scriptie is zowel voor lectoren, medisch personeel als het gewone publiek vlot verstaanbaar. Dus als u meer wilt weten over dit onderwerp dan moet u zeker mijn volledige scriptie lezen!

Bibliografie

 

     CHRISTELIJKE MUTUALITEIT, Prostaatklachten, Justaert, Brussel, 2007.
     DE LAERE, L., Brugge, 2008.
     JOCHEMS, A. en JOOSTEN, F., Coëlho: Zakwoordenboek der Geneeskunde, zevenentwintigste geheel herziene druk, Elsevier Gezondheidszorg, Doetinchem, 2003.
     KLAREN, A. en VAN DER MEER, C., Oncologie: handboek voor verpleegkundigen en andere hulpverleners, Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2004.
     TÓTH-VAN DEN BERG, J. en VAN REES, T., De kankerpatiënt: een boek voor verpleegkundigen en andere hulpverleners, vijfde herziene druk, Bohn Stafleu Van Loghum, Houten/ Diegem, 2001.
     VAN DALE, J., Van Dale onlinewoordenboek, [on line], februari 2008.
URL: www.vandale.nl
Geraadpleegd d.d. 19 februari 2008.
     VAN DE VELDE, C., VAN KRIEKEN, J., DE MULDER, P. en Vermorken, J., Oncologie, zevende herziene druk, Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2005.
     VAN OYEN, P., AZ Link: Pulse voor de medische praktijk, De laparoscopische robot-geassisteerde radicale prostatectomie (de da Vinci prostatectomie), Brugge, 2006.
     VAN OYEN, P., Brugge, 2007.
     VAN OYEN, P., DENYS, H. en AMPE, J., Informatie voor patiënten: prostaatcarcinoom, Brugge, 2007.
     VLAAMSE LIGA TEGEN KANKER, DE ORGANISATIE ACHTER KOM OP TEGEN KANKER, Kanker: cijfers, [on line], februari 2008.
URL: http://www.tegenkanker.net/rubriek.asp?rubid=28
Geraadpleegd d.d. 19 februari 2008.
     ZEIJLEMAKER, B., VAN SWOL, C. en NOORDZIJ, J., Patiënteninformatie: PROSTAAT, [on line], februari 2008.
URL: www.urolog.nl
Geraadpleegd d.d. 19 februari 2008.

Universiteit of Hogeschool
Medical Management Assistant
Publicatiejaar
2008
Share this on: