Recycleerbaarheid van PP-PP composieten uit de X'Lite koffer van Samsonite

Kim Vangilbergen
Persbericht

Recycleerbaarheid van PP-PP composieten uit de X'Lite koffer van Samsonite

 

Samsonite Europe NV produceert in haar vestiging te Oudenaarde verschillende hardschalige kunststoffen reiskoffers. Een belangrijk marktsegment van Samsonite is Samsonite Black Label. Bij Samsonite Black Label bevinden zich de unieke, modieuze en ook de hoogtechnologische reiskoffers van het hele gamma dat Samsonite aanbiedt. De X’Lite koffer is hiervan een mooi voorbeeld en het is dan ook een hedendaags vooruitstrevend en hoogtechnologisch product uit het Black Label aanbod.

De kunststofwereld is een fascinerend, vernieuwend en onderzoekend universum, waar mensen vandaag de dag op zoek gaan naar de bewandelbare melkwegen. Verschillende soorten kunststoffen en ook tal van hoogwaardige composieten zijn vandaag terug te vinden in elk ruimtetuig alsook in vele andere toepassingen uit het dagelijkse leven. Ik ben dan ook zeer blij dat ik mijn schoolstudies kon afsluiten met een eindwerk dat betrekking heeft op de recyclage van composietmaterialen.

Recyclage is een heel delicaat item in onze ‘milieubewuste  consumptiemaatschappij’. Voor elk succesvol bedrijf kan de vermindering van de afvalkosten zeer interessant zijn.Verminderen van het afval kan een mogelijke oplossing zijn, maar deze factor heb je soms niet volledig zelf onder controle. Een alternatief is het geproduceerde afval te hergebruiken en dit zou dan optimaal gebeuren in een interne productiecyclus van het betrokken bedrijf. Dit eindwerk situeert zich in de Belgische kunststoffenindustrie en wordt uitgevoerd in samenwerking met Samsonite en de K.U.Leuven. De K.U.Leuven voert sinds zijn stichting wetenschappelijke onderzoeken uit op nieuwe technologieën.

 

Kom, lees en ontdek mijn bevindingen op onbekend terrein.

 

 

 

 

Bibliografie

 

  • Bonte , Hilde. Kunststoffen; Inleiding en Mechanische eigenschappen, Oostende, KHBO.
  • Samsonite Annual Report 2006
  • Propex Fabrics GmbH. Curv® Self-Reinforced Polypropylene Composite, Processing Guide
  • Propex Fabrics GmbH. Learning Curv®, Technical Manual
  • ISO 179-1. Kunststoffen – Bepaling van de slagsterkte volgens Charpy – Deel 1: Niet
  • geïnstrumenteerde slagbeproeving
  • ISO 527-1 en 527-2. Kunststoffen – Bepaling van de trekeigenschappen
  • Czarnecki, Tomasz. Verpoest, Ignaas. SAMSONITE IWT PROJECT. Recycling concept for
  • CURV PP (PP/PET) composite. K.U.Leuven, 13/02/2006