Koppels met vruchtbaarheidsproblemen moeten beter ondersteund worden.

Liesbeth
Lanszweert

Als koppel met vruchtbaarheidsproblemen zal je op schematische basis vrijen, rekening houdend met de vruchtbare dagen. Een hormonenhuishouden zal plaats vinden bij u of uw partner. Eventuele pijnlijk operaties zullen worden uitgevoerd. Je zal meerdere malen tentoongesteld worden op de gynaecologische tafel. Na vier jaar van behandelingen probeer je samen met je partner de hoop op het krijgen van kinderen er nog steeds in te houden. Tot slot zal je omgeving je vertellen dat het nu toch wel tijd is om aan kinderen te beginnen.  Deze situatie is helaas een harde realiteit voor vele koppels met vruchtbaarheidsproblemen.

Eén op acht koppels krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Hierdoor komt de genetische kinderwens van deze personen in het gedrang. Deze situatie kan voor een emotionele roller-coaster zorgen en heel wat teweeg brengen zowel in de relatie als in de omgeving van deze personen (Winston, 2001). Mensen denken te vaak controle te hebben over hun vruchtbaarheid. Er wordt hoe langer hoe minder stil gestaan bij het complex gegeven van vruchtbaarheid. Koppels die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen krijgen hierdoor vaak ongepaste reacties vanuit de omgeving. Dit alles zorgt ervoor dat het thema “kinderen” complex, emotioneel en pijnlijk is. Het is van cruciaal belang dat deze personen zo goed als mogelijk op alle vlakken geholpen kunnen worden. Daarom is het nodig dit onderzoek aandachtig te lezen.

Aan de hand van kwalitatieve, semi-gestructureerde interviews wordt in deze bachelorproef de noden en behoeften bestudeerd van koppels die te maken hebben met ongewenste kinderloosheid of verminderde vruchtbaarheid. De resulaten worden besproken aan de hand van micro-, meso- en macroniveau. Op deze manier wordt er een duidelijk beeld gegeven van wat deze personen nodig hebben, of net helemaal niet nodig hebben in hun verlangen naar kinderen.

Het eindwerk van Liesbeth Lanszweert, geschreven in het kader van de bacheloropleiding toegepaste psychologie aan de hogeschool West-Vlaanderen is uniek in haar opzet doordat zij een folder bevat die gebaseerd is op de noden en behoeften van deze geïnterviewde personen.

Download scriptie (4.72 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Elia Wyverkens