Eerste hulp bij (on)gevallen: what to do bij een hersenschudding

Rani
Cassier

Waarom deze bachelorproef?

Tijdens mijn stages op de kinderafdeling in het ziekenhuis heb ik gemerkt dat sommige ouders het belang van een correcte nazorg van een hersenschudding onderschatten. Nochtans is een correcte nazorg noodzakelijk om het herstel te bevorderen en eventuele complicaties te voorkomen. Deze vaststelling heeft mij geïnspireerd om deze bachelorproef te schrijven. Als toekomstig kinderverpleegkundige vind ik het immers belangrijk om ouders correct en duidelijk te kunnen educeren over (het belang van) de nazorg van een commotio cerebri. Om deze educatie over te brengen naar de ouders, werd er een steekkaart ontwikkeld.

Vragen door en antwoorden voor ouders

In deze bachelorproef komen er verschillende aspecten van de nazorg van een herschudding aan bod. Hierbij wordt er rekening gehouden met een logische opbouw. Zo worden eerst de interventies besproken die betrekking hebben op de eerste uren na het ongeval, waarna er ook aanbevelingen op langere termijn worden vermeld. Enerzijds zijn de besproken aspecten op de steekkaart de noodzakelijke verpleegkundige interventies na het ongeval, anderzijds worden er antwoorden geformuleerd op veelgestelde vragen door ouders.

Tool voor professionals en ouders

Een steekkaart biedt enkele voordelen voor zowel hulpverleners als de ouders. In de eerste plaats beschikken hulpverleners over een overzichtelijk hulpmiddel om de ouders te educeren. Ook beschikken de ouders over een duidelijk overzicht dat in één oogopslag geraadpleegd kan worden. Dit is dan ook de sterkte van deze steekkaart en maakt het gebruik ervan in een professionele context mogelijk.

Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Thomas More Lier
Thema('s)