De invloed van Right-to-work wetten op de omvang en kwaliteit van innovatie binnen bedrijven

Evy
Paelinckx
  • Wouter
    Torsin

Recent onderzoek aan de KU Leuven toont aan dat het aantal en de kwaliteit van patenten binnen Amerikaanse bedrijven toeneemt na de invoering van een Right-to-work wet in een staat.

Nieuwe bevindingen over  Right-to-work wetten

De Amerikaanse Right-to-work wetgeving verbiedt het opnemen van bepalingen in een arbeidsovereenkomst die een werknemer verplichten zich aan te sluiten bij een vakbond of deze financieel te steunen. De invoering van deze wet gebeurt op het niveau van de Amerikaanse staten en dus beschikken bepaalde staten wel over deze wet en anderen niet. Eerder onderzoek toonde al aan dat Right-to-work wetten een invloed hebben op economische factoren zoals de winstgevendheid, investeringen en aandelenkoers van bedrijven. Dit onderzoek toont aan dat de introductie van deze wet leidt tot een toename in het aantal patenten, maar ook de kwaliteit ervan wat dus aangeeft dat bedrijven meer innovatief zijn na het invoeren van deze wet. Dit onderzoek is relevant omdat innovatie kan leiden tot economische groei wat op zijn beurt gunstig is voor meerdere partijen waaronder bedrijven en de consument.

Gevolgen voor de economie en beleidsmakers

De bevindingen van dit onderzoek zijn belangrijk voor meerder partijen waaronder beleidsmakers, maar ook bedrijven en vakbonden. De toename in innovatie en de hogere kwaliteit ervan kan aangeven dat bedrijven voor de invoering van een Right-to-work wet minder innovatief zijn omwille van strategische redenen. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn namelijk risicovol. Werknemers die (verplicht) lid zijn van een vakbond, hebben de macht om hogere lonen te eisen als compensatie voor het hogere risico en ook het hogere verwachte rendement dan bijvoorbeeld bij kapitaalinvesteringen (zoals het vervangen van een versleten machine.) Na de invoering van deze wet neemt de macht van de vakbond af aangezien er minder leden en financiële bijdragen zijn. Hierdoor zullen de werknemers die nog wel in een vakbond zitten, minder geneigd zijn om hogere lonen te vragen. Indien er dus geen Right-to-work wet is, zullen bedrijven minder innoveren om de vraag naar hogere lonen te remmen. Voor beleidsmakers zijn deze bevindingen belangrijk aangezien het al dan niet invoeren van een Right-to-work wet een impact kan hebben op de innovativiteit maar ook andere economische factoren. Voor bedrijven kunnen deze bevindingen ook een impact hebben aangezien zij de mogelijkheid hebben om te verhuizen naar een staat met een Right-to-work wet.

Dit onderzoek van de KU Leuven is interessant in de huidige tijden aangezien president Trump en zijn regering voorstander zijn van Right-to-work wetten. Zij geloven dat deze de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse staten voor bedrijven, die op hun beurt banen creëren, kunnen verhogen. Trump en zijn regering zijn dan ook voorstander van de invoering van een Right-to-work wet voor heel de VS.

Download scriptie (546.64 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
James Thewissen
Kernwoorden