De voorwaarden van Hindoestanen in Den Haag voor het gebruik van mHealth: een kwalitatief onderzoek

Luka Van der Veken
In deze scriptie werd via interviews nagegaan wat Hindoestanen (kwetsbare doelgroep) in Den Haag (Nederland) nodig hebben in een app, meer specifiek gezondheidsapps, opdat ze hier gebruik van zouden maken. Met behulp van deze informatie kan in co-creatie met de doelgroep een app ontwikkeld worden waarmee gezondheidsproblemen efficiënt aanpakt kunnen worden.

Een gezonde toekomst, kan dat nog?

Steeds meer mensen kampen met overgewicht, diabetes en andere gezondheidsproblemen. Mensen die het niet breed hebben of een migratieachtergrond hebben, lopen een nog groter risico op het krijgen van deze aandoeningen. Kunnen zij efficiënt geholpen worden in het digitale tijdperk? Het antwoord is ...

Ja! Hoe dan? Met apps, meer specifiek gezondheidsapps, ook wel mobile Health (mHealth) genoemd. Deze technologie is een goede manier om mensen, ook kwetsbare groepen, te bereiken en dat is nodig om hen te kunnen motiveren tot een gezonde leefstijl. Dan zorgen we dat ze toegang hebben tot MyFitnessPal of een andere bestaande gezondheidsapp en dan zijn we klaar, toch?

Schermafbeelding 2019-09-24 om 11.22.32

Specifieke behoeften
Nee, zo makkelijk is het helaas niet. De huidige gezondheidsapps spelen niet voldoende in op de specifieke behoeften van kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld Hindoestanen, een Surinaamse bevolkingsgroep met Indiase achtergrond die sterk vertegenwoordigd is in Nederland. Zij hebben genetisch gezien een extra groot risico op het ontwikkelen van diabetes en hart -en vaatziekten, wat versterkt wordt door ongezonde leefstijlgedragingen. Hoe kunnen zij dan geholpen worden? 

Wat is er nodig?
Om dit te bepalen, moeten we achterhalen wat ze precies nodig hebben in een gezondheidsapp om hen te motiveren tot een gezonde leefstijl. Aan de hand van vooronderzoek in de literatuur en het afnemen van interviews bij Hindoestanen heb ik gevonden dat eenvoud, gemak van het gebruik van mHealth en het leveren van een duidelijke meerwaarde hun belangrijkste voorwaarden zijn. Die meerwaarde kan onder andere voorzien worden door individueel aangepaste info, een mindfulnessfunctie en kook- en bewegingstips passend bij de Hindoestaanse cultuur. Daarnaast is het belangrijk dat zo’n app gratis en veilig is.

Gezonde toekomst
En hoe gaat dit nu verder? De basis is gelegd. De volgende stap is de co-creatie van de app met de doelgroep en hen vervolgens voldoende informeren en ondersteunen voor het gebruik ervan. Heb jij interesse? Of wil je een gelijkaardige studie doen om andere doelgroepen te helpen? Alles kan! Zo komen we aan een antwoord op onze vraag. Een gezonde toekomst, kan dat nog? Zeker en vast.

Meer informatie
Graag meer informatie? Neem eens een kijkje in mijn scriptie ‘De voorwaarden van Hindoestanen in Den Haag voor het gebruik van mHealth: een kwalitatief onderzoek’.

 

Key messages

  • Aandoeningen als overgewicht en obesitas zijn een groeiend probleem
  • Apps zijn een goede manier om mensen te bereiken en te motiveren tot een gezonde leefstijl
  • Er is nood aan apps specifiek ontwikkeld voor kwetsbare doelgroepen
  • Ook jij kan mee zorgen voor een gezonde toekomst!

 

 

Bibliografie

Aidemark, J., & Askenäs, L. (2018). Motivation for adopting fall prevention measures: a literature review searching for technology acceptance factors. Procedia Computer Science, 138, 3–11. https://doi.org/10.1016/j.procs.2018.10.002

Bhopal, R. S. (2019). Epidemic of Cardiovascular Disease and Diabetes: Explaining the Phenomenon in South Asians Worldwide. Oxford, Groot Brittanië: Oxford University Press.

Boeije, H. (2005). Analyseren in kwalitatief onderzoek. Denken en doen. Amsterdam, Nederland: Boom Onderwijs.

Broeders, D., Das, D., Jennissen, R., Tiemeijer, W., & De Visser, M. (2018). Van verschil naar potentieel. Een realistisch perspectief op de sociaaleconomische gezondheidsverschillen(WRR-Policy Brief 7). Geraadpleegd van https://www.wrr.nl/publicaties/policy- briefs/2018/08/27/van-verschil-naar-potentieel.-een-realistisch-perspectief-op-de- sociaaleconomische-gezondheidsverschillen

Davis, T. L., DiClemente, R., & Prietula, M. (2016). Taking mHealth Forward: Examining the Core Characteristics. JMIR mHealth and uHealth, 4(3), e97. https://doi.org/10.2196/mhealth.5659

Deloitte. (2018). Global Mobile Consumer Survey 2018 The Netherlands. Geraadpleegd van https://view.deloitte.nl/rs/834-ESS-180/images/deloitte-nl-tmt-gmcs-201…

European Commission. (2014, 26 november). Green Paper on mobile health ("mHealth") - Digital Single Market - European Commission. Geraadpleegd op 24 maart 2019, van https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/green-paper-mobile-h…

Farooqi, A., Nagra, D., Edgar, T., & Khunti, K. (2000). Attitudes to lifestyle risk factors for coronary heart disease amongst South Asians in Leicester: a focus group study. Family Practice, 17(4), 293–297. https://doi.org/10.1093/fampra/17.4.293

Fraenkel, J., & Grofman, B. (2014). The Borda Count and its real-world alternatives: Comparing scoring rules in Nauru and Slovenia. Australian Journal of Political Science, 49(2), 186–205. https://doi.org/10.1080/10361146.2014.900530

Gabrielli, S., Dianti, M., Maimone, R., Betta, M., Filippi, L., Ghezzi, M., & Forti, S. (2017). Design of a Mobile App for Nutrition Education (TreC-LifeStyle) and Formative Evaluation With Families of Overweight Children. JMIR mHealth and uHealth, 5(4), e48. https://doi.org/10.2196/mhealth.7080

Gemeente Den Haag. (2018). Den Haag in Cijfers. Geraadpleegd op 2 maart 2019, van https://denhaag.buurtmonitor.nl/Jive?cat_open_code=c326

Handayani, P. W., Meigasari, D. A., Pinem, A. A., Hidayanto, A. N., & Ayuningtyas, D. (2018). Critical success factors for mobile health implementation in Indonesia. Heliyon, 4(11), e00981. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2018.e00981

Hendriks, A., Gubbels, J. S., Jansen, M. W. J., & Kremers, S. P. J. (2012). Health Beliefs regarding Dietary Behavior and Physical Activity of Surinamese Immigrants of Indian Descent in The Netherlands: A Qualitative Study. ISRN Obesity, 2012, 1–8. https://doi.org/10.5402/2012/903868

Karduck, J., & Chapman-Novakofski, K. (2018). Results of the Clinician Apps Survey, How Clinicians Working With Patients With Diabetes and Obesity Use Mobile Health Apps. Journal of Nutrition Education and Behavior, 50(1), 62–69. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2017.06.004

Knoblock-Hahn, A. L., Wray, R., & LeRouge, C. M. (2016). Perceptions of Adolescents with Overweight and Obesity for the Development of User-Centered Design Self-Management Tools within the Context of the Chronic Care Model: A Qualitative Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(6), 957–967. https://doi.org/10.1016/j.jand.2015.08.022

McCarroll, R., Eyles, H., & Ni Mhurchu, C. (2017). Effectiveness of mobile health (mHealth) interventions for promoting healthy eating in adults: A systematic review. Preventive Medicine,105, 156–168. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2017.08.022

Miah, S. J., Gammack, J., & Hasan, N. (2017). Extending the framework for mobile health information systems Research: A content analysis. Information Systems, 69, 1–24. https://doi.org/10.1016/j.is.2017.04.001

Moser, A., & Korstjens, I. (2017). Series: Practical guidance to qualitative research. Part 3: Sampling, data collection and analysis. European Journal of General Practice, 24(1), 9–18. https://doi.org/10.1080/13814788.2017.1375091

25

Neubeck, L., Coorey, G., Peiris, D., Mulley, J., Heeley, E., Hersch, F., & Redfern, J. (2016). Development of an integrated e-health tool for people with, or at high risk of, cardiovascular disease: The Consumer Navigation of Electronic Cardiovascular Tools (CONNECT) web application. International Journal of Medical Informatics, 96, 24–37. https://doi.org/10.1016/j.ijmedinf.2016.01.009

Nicolaou, M., Van Dam, R. M., & Stronks, K. (2006). Acculturation and education level in relation to quality of the diet: a study of Surinamese South Asian and Afro-Caribbean residents of the Netherlands. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 19(5), 383–393. https://doi.org/10.1111/j.1365-277x.2006.00720.x

Peng, W., Kanthawala, S., Yuan, S., & Hussain, S. A. (2016). A qualitative study of user perceptions of mobile health apps. BMC Public Health, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12889-016-3808-0

Petersen, C., Adams, S. A., & DeMuro, P. R. (2015). mHealth: Don’t Forget All the Stakeholders in the Business Case. Medicine 2.0, 4(2), e4. https://doi.org/10.2196/med20.4349

Resnicow, K., Baranowski, T., Ahluwalia, J. S., & Braithwaite, R. L. (1999). Cultural sensitivity in public health: defined and demystified. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2019, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10355471

Resnicow, K., Soler, R., Braithwaite, R. L., Ahluwalia, J. S., & Butler, J. (2000, 26 april). Cultural sensitivity in substance use prevention. Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://onlinelibrary.wiley.com/action/cookieAbsent

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2014, 18 december). Leefstijlmonitor | RIVM. Geraadpleegd op 28 maart 2019, van https://www.rivm.nl/leefstijlmonitor

Rogers, M. A., Lemmen, K., Kramer, R., Mann, J., & Chopra, V. (2017). Internet-Delivered Health Interventions That Work: Systematic Review of Meta-Analyses and Evaluation of Website Availability. Journal of Medical Internet Research, 19(3), e90. https://doi.org/10.2196/jmir.7111

Régnier, F., Dugré, M., Darcel, N., & Adamiec, C. (2018). Providing a Smart Healthy Diet for the Low- Income Population: Qualitative Study on the Usage and Perception of a Designed Cooking App. JMIR mHealth and uHealth, 6(11), e11176. https://doi.org/10.2196/11176

Scheibe, M., Reichelt, J., Bellmann, M., & Kirch, W. (2015). Acceptance Factors of Mobile Apps for Diabetes by Patients Aged 50 or Older: A Qualitative Study. Medicine 2.0, 4(1), e1. https://doi.org/10.2196/med20.3912

Takemoto, M., Manini, T. M., Rosenberg, D. E., Lazar, A., Zlatar, Z. Z., Das, S. K., & Kerr, J. (2018). Diet and Activity Assessments and Interventions Using Technology in Older Adults. American Journal of Preventive Medicine, 55(4), 105–115. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2018.06.005

Uauy, R. (2007). Understanding public health nutrition. The Lancet, 370(9584), 309–310. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(07)61145-3

University College London. (z.d.). History of immigration in the Netherlands. Geraadpleegd op 12 maart 2019, van

https://www.ucl.ac.uk/dutchstudies/an/SP_LINKS_UCL_POPUP/SPs_english/mu…

ev_ENG/pages/geschiedenis_imm.html
Venkatesh, Morris, Davis, & Davis, (2003). User Acceptance of Information Technology: Toward a

Unified View. MIS Quarterly, 27(3), 425–478. https://doi.org/10.2307/30036540
Vlaar, E. M., Van Valkengoed, I. G., Nierkens, V., Nicolaou, M., Middelkoop, B. J., & Stronks, K.

(2012). Feasibility and effectiveness of a targeted diabetes prevention program for 18 to 60- year-old South Asian migrants: design and methods of the DH!AAN study. BMC Public Health,12(1). https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-371

World Health Organisation. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases (WHO Technical Report Series 916). Geraadpleegd van https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42665/WHO_TRS_916.pdf;… E9EC304B02A498EB8562C91B2BC?sequence=1

Özcan, B., Rutters, F., Snoek, F. J., Roosendaal, M., Sijbrands, E. J., Elders, P. J., . . . Schram, M. T. (2018). High Diabetes Distress Among Ethnic Minorities Is Not Explained by Metabolic, Cardiovascular, or Lifestyle Factors: Findings From the Dutch Diabetes Pearl Cohort.Diabetes Care, 41(9), 1854–1861. https://doi.org/10.2337/dc17-2181

Universiteit of Hogeschool
Voeding en dieetkunde
Publicatiejaar
2019
Promotor(en)
Aerts Ingrid, van Lieshout Machteld
Kernwoorden
Share this on: