Student ontwikkelt een vernieuwde en herbruikbare verpakking voor food delivery services, conform aan toekomstige Europese wetgevingen op wegwerpplastics.

Glenn
Verhaege

In het masterproefrapport van Glenn Verhaege, Masterstudent Productontwikkeling, werd de ideale verpakking voor food delivery services gedefinieerd. Dit omvat niet enkel de ideale verpakking voor de consument, maar ook alle andere betrokkenen zoals de restaurants en de koeriers die dagdagelijks deze verpakking gebruiken of vervoeren.

 

De food delivery sector heeft recent zijn opmars gemaakt. Door de snelheid waarmee deze services groeien hebben zij keuzes moeten maken op welke problemen zij hun focus leggen. Tot op heden lag deze op het logistieke aspect, dat blijkt uit interviews met Deliveroo, UberEATS en Smartmat. Toch zijn er nog tal van andere elementen die verbeterd kunnen worden, waaronder de verpakking.

 

In Nederland alleen is de markt van maaltijdbezorging en afhaalvoeding jaarlijks goed voor meer dan 876 miljoen porties. (Gossink, 2016) Hierdoor belanden er jaarlijks miljarden verpakkingen in de vuilbak. Steeds vaker zien we dat er vanuit de maatschappij een signaal komt dat het belangrijker wordt om het gebruik van single-use plastics te beperken. Voorbeelden zoals het recente succes van de actie Mei Plasticvrij (Willocx, 2017) of de verstrengde Europese wetgevingen op wegwerpplastics (Rik Arnoudt, et al, 2018) geven aan dat het hoog tijd is om in te grijpen in de enorme hoeveelheid plastic afval.

 

De verpakking van deze services speelt bovendien ook een belangrijke rol voor de restaurants aangezien dit één van de enige fysieke aspecten is tussen hen en de consument. Momenteel hebben deze verpakkingen nog te kampen met een aantal problemen, zowel voor de restaurants als de koeriers.  Het onderzoek naar welke elementen in de verpakking verbeterd kunnen worden werd daarom het uitgangspunt van deze masterproef.

 

Na verschillende analyses, enquêtes, observaties en testen ontstond Nomm.

Met Nomm werd er een nieuw verpakkingssysteem gecreëerd dat sterk verschilt van de huidige verpakkingsalternatieven. Zo is er getracht om een meerwaarde te creëren voor elke stakeholder van het food delivery proces. Doordat iedereen baat zal hebben bij het nieuwe systeem, zal de drempel om het gehele systeem te implementeren, verlaagd worden.

Na uitgebreid onderzoek is er uiteindelijk een herbruikbaar systeem ontstaan waarbij de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met dit systeem, verdeeld worden onder de verschillende stakeholders.

 

De consumenten ontvangen vanaf nu een mooiere en kwalitatievere verpakking wanneer ze eten bestellen via food delivery services. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van de geleverde maaltijden ook toeneemt en het aangenamer is om de restaurantmaaltijd thuis te consumeren. Door één klik in de app wordt de herbruikbare verpakking weer opgehaald en wordt er een enorme ecologische impact gecreëerd op de single-use-plastics in de food delivery sector.

 

Restaurants zullen via de ondersteuning van Nomm maar liefst jaarlijks ongeveer 32.740 verpakkingen kunnen besparen en zich weer volledig kunnen focussen op het runnen van hun restaurant. De mooier ogende, kwalitatieve en herbruikbare verpakking zal enkel een positief effect hebben op het imago van hun restaurant.

 

De delivery services zien tenslotte met Nomm een verpakking ontstaan die volledig in functie van hun business ontworpen is. De meest voorkomende problemen zoals het lekken of omvallen van de verpakking worden volledig opgelost.

 

Onderstaand worden de belangrijkste kenmerken van de nieuwe verpakking opgesomd:

  • Makkelijk te reinigen én stapelen
  • Te gebruiken als bord of kom
  • Lekvrij
  • Antislip
  • Isolerende sleeve die extra stevigheid biedt
  • Persoonlijke touch
  • Slimme verpakking
  • Betere experience

Bovendien biedt dit project ook een oplossing voor de opkomende EU-maatregelen omtrent verpakking, die potentieel een bedreiging vormen voor het voortbestaan van deze sector.

 

Download scriptie (29.12 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Els Du Bois (UA) & Filip Fransen (DeSter)
Kernwoorden