Ontwerp en realisatie van een opspankaliber voor honen

Niels Geldof Logie Glenn
Persbericht

Ontwerp en realisatie van een opspankaliber voor honen

Als bachelorproef kregen we de opdracht om een opspankaliber te ontwerpen en realiseren voor het honen, met als deelopdracht het vernieuwen van de hoonstenen. Het is van belang dat de opspantijd van de werkstukken en de hoonstenen verkleind wordt en dat het honen nauwkeuriger verloopt. Daarnaast willen we dat het opspannen van de werkstukken minder arbeidsintensief is.

Honen

Honen is een verspanende bewerking waarbij de oppervlakteruwheid, maat-en vormtollerantie word verbeterd. De werkstukken die gehoond worden zijn cilinderblokken die in plooibanken gebruikt worden.

Honen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoonstenen

Om de hoonstenen (het snijmateriaal) te vernieuwen hebben we een alternatief gezocht voor het de huidige manier van werken, waarbij men de stenen gaat lijmen in de houders en schuurpapier gebruikt, om te finiseren. Dit hebben we kunnen doen met behulp van een klemsysteem, waarbij een klemstuk met behulp van twee bouten de steen in de houder vastzet. Voor het ruwen en finiseren hebben we nieuwe stenen besteld.

Na het testen van de hoonstenen kunnen we vaststellen dat er voldaan wordt aan de opgegeven ruwheid van het stuk. Daarnaast hebben we een tijdsbesparing van ongeveer één uur doordat er niet meer gelijmd hoeft te worden.

Hoonstenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opspankaliber

Het is van groot belang dat met het nieuwe opspansysteem de cilinderblokken sneller, maar ook nauwkeuriger opgespannen worden. Daarom streven we naar een systeem die operator onafhankelijk is.

Bij het ontwerpen van het opspankaliber hebben we enkele voorstellen uitgewerkt en deze aan de hand van hun voor- en nadelen vergeleken. Daarna hebben we met behulp van een eisenmatrix het meest geschikte voorstel gekozen.

Nadat we ons hoonkaliber uitgewerkt hebben, konden we deze testen. Tijdens het testen hebben we de opspantijd opgemeten. Deze tijd is gemiddeld zes minuten. De opspantijd van de werkstukken met het oude systeem bedraagt gemiddeld 30 minuten. Met het vernieuwde systeem worden 24 minuten per werkstuk bespaard.

Na enkele testen kunnen we concluderen dat ons opspankaliber aan de vooropgestelde eisen voldoet.

opspankaliber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toekomst

Het vernieuwen van de hoonstenen gebeurde op twee types, in de toekomst zal er gekeken worden om deze hoonstenen toe te passen op alle types. 

 

Bibliografie

Bibliografie

AMF. (2018, Oktober 3). Clamping elements for injection moulding. Opgeroepen op maart 25, 2019, van Website AMF: http://www.amf.de

Charpentier, F. (2012). Handbook for the geometrical specification of products. Parijs: Afnor sceren.

Claeys, T., & Struyve, I. (2017). Meettechniek (niet gepubliceerde syllabus). Kortrijk.

De Clippeleer, W., & Wellekens, B. (2000). Tabellenboek voor metaaltechniek. Hamburg: Plantyn.

Deckers, J., & Schellekens, R. (1992). Verspaningstechnologie. Groningen: Noordhoff.

Dekeyser, A. (1980). Elasticiteitsleer en sterkteleer. Malle: De Sikkel n.v.

NORELEM. (2019, Januari 1). Toggle clamps vertical with flat foot and adjustable clamping... Opgeroepen op maart 25, 2019, van NORELEM: http://www.norelem.com

SHAKE-HAND. (2015, Januari 1). Universal joints, steel/stainless steel, single or double. Opgeroepen op maart 25, 2019, van Website SHAKE-HAND: http://www.elesa-ganter.be

Snauwaert, F. (2015). T Sterkteleer 1 deel 1 (niet gepubliceerde syllabus). Kortrijk: VIVES.

Snauwaert, F. (2015). Tabellen en formules in verband met mechanica en sterkteleer (niet gepubliceerde syllabus). Kortijk: VIVES.

Snauwaert, F. (2016). T Sterkteleer 2 deel 2 (niet gepubliceerde syllabus). Kortrijk: VIVES.

Snauwaert, F. (2016). T Sterkteleer 2 deel 3 (niet gepubliceerde syllabus). Kortrijk: VIVES.

Vanas engineering. (2014). Lifting equipment. Melsele: Vanas.

 

Universiteit of Hogeschool
Ontwerp- en productietechnologie
Publicatiejaar
2019
Promotor(en)
Inge Struyve, Filip Cools
Kernwoorden
Share this on: