We spelen een spel dit uur!

Kris
Wuyts

Weet je wat we doen?! We spelen een spel dit lesuur! Spellen spelen is een vorm van sociaal contact waar in deze tijd van ‘sociale’ netwerken meer dan ooit behoefte aan hebben. Samen een spel spelen is veel leuker dan ‘gezellig’ met je smartphone voor de televisie zitten.

“Verplicht het kind niet tegen zijn zin iets te leren, maar ontdek ieders eigen genialiteit door gebruik te maken van wat hen interesseert” (Plato)

Elk kind heeft een talent en moet dus de kans krijgen om dat talent te ontwikkelen.

Het gezelschapsspel blijkt naast zijn overduidelijke sociale waarde ook een hele grote onderwijswaarde te hebben. Een spel kan ingezet worden in veel verschillende situaties, is leuk en kan ,door eenvoudige simulaties, bepaalde moeilijke onderwerpen heel goed illustreren. Daarnaast leren leerlingen het best door het zélf te doen en te ervaren.

Ik ontwikkelde een bordspel ‘De Techniekrace’ met een duidelijke educatieve meerwaarde dat gericht is op de 1ste graad zowel voor de A als de B-stroom. Techniek duikt in het dagelijkse leven van de leerlingen overal op. Vandaar dat het een plaats hoort te hebben binnen de algemene vorming van alle leerlingen. Techniek is immers voor zowel denkers als doeners. Centraal staat het denkend handelen en al doende leren.

Het is bruikbaar in het vak techniek maar ook binnen vakoverschrijdende projecten. Voor alle opdrachten werden vraagkaartjes, die starten vanuit een concrete probleemstelling, uitgewerkt.

375 speelkaarten verspreid over de toepassingsgebieden en 25 kanskaarten zorgen ervoor dat geen enkel spel hetzelfde is. De spelregels zijn eenvoudig en snel aan te leren.

Het is een educatief bordspel waarin de spelers als racepiloten hun traject zelf bepalen. Onderweg los je vragen op die je punten opleveren. Dompel je onder in de wereld van de techniekgebruiker en win de race!

Materiaal tot 24 spelers is aanwezig in de speldoos waardoor gedifferentieerd kan gespeeld worden.

Dit is een verhaal over techniek. Over de gereedschappen en materialen die je gebruikt, de beroepen in de verschillende gebieden, de veiligheid die je steeds in acht dient te nemen en de kennis om een project te realiseren.

Het educatief gezelschapsspel ‘De Techniekrace’ neemt je mee in de wereld van de techniekgebruiker.

 

Download scriptie (5.36 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Joke Lippens