Via sociale media kindermishandeling voorkomen?

Kirsten
Vandeput

Via sociale media kindermishandeling voorkomen?

Stel dat je met een eenvoudige ‘like’ of het delen van een filmpje kindermishandeling kan voorkomen. Zou je dan enkele seconden van je tijd hieraan spenderen? Het Shaken Infant Syndrome is een vorm van kindermishandeling die nog relatief vaak voorkomt. Té vaak. Dat syndroom kan ernstige gevolgen met zich meebrengen, zelfs overlijden. Ben jij bereid om je sociale media in te schakelen om je steentje bij te dragen aan de preventie?

 

Niet shaken, maar spreken

Beeld je de volgende situatie eens in: je bent moe, je werk blijft zich opstapelen, je baby (of een baby waar je op past) huilt onophoudelijk, je bent gefrustreerd, je verliest je zelfbeheersing en uit onmacht ga je de baby schudden. Waarschijnlijk denk je bij jezelf: “Dit zal mij nooit overkomen!”. Zeg nooit nooit…

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling van Oost-Vlaanderen spreekt van ongeveer 35 gevallen van het Shaken Infant Syndrome per jaar, bekend bij de verschillende Vertrouwenscentra. In Nederland stelt men dat jaarlijks ongeveer vijf kinderen overlijden ten gevolge van die vorm van kindermishandeling. De kans dat je er in je omgeving mee te maken krijgt, is dus niet onbestaande.

Het Shaken Infant Syndrome, ook wel Shaken Baby Syndroom genoemd, is een term die men gebruikt om het door elkaar schudden van een baby of jong kind te beschrijven. Baby’s tot 12 maanden lopen het grootste risico bij het ‘schudden’, maar het syndroom kan ook voorkomen bij peuters (tot 3 jaar). Het is een ernstige vorm van kindermishandeling. Sterker, het is één van de levensbedreigende vormen van mishandeling bij jonge kinderen.

Vaak is het een gevolg van schudden uit onmacht. De ‘schudder’ heeft meestal niet de intentie om het kind pijn te doen, men realiseert zich vaak niet welke risico’s zijn gedrag inhoudt. In de meeste gevallen gebeurt het schudden door een persoon uit de directe omgeving van het kind. Niet alleen ouders, maar ook grootouders, onthaalmoeders, broers/zussen, … kortom iedereen die instaat voor de verzorging van en verantwoordelijk is voor het kind, kan het uit onmacht doen.

Preventie is niet alleen heel belangrijk om het thema onder de aandacht te brengen, maar ook voor de bewustwording van de gevoeligheid en kwetsbaarheid van de hoofd- en nekregio van een baby. Hoe meer het thema onder de aandacht komt, hoe meer mensen de risico’s leren kennen, hoe minder kinderen geschud zullen worden.

 

Voorkom het shaken door massaal te delen

Sociale media zijn alomtegenwoordig, toegankelijk en bereiken een groot publiek. Preventie via dat medium is in deze tijden dus zeker een aanrader. Daarom werd een preventiefilmpje gemaakt om via sociale media te verspreiden. Één van de belangrijkste doelen van het filmpje is om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het de bedoeling om aan de kijker een bepaalde boodschap mee te geven. Zo moet het bijvoorbeeld aantonen dat het iedereen kan overkomen, iedereen kan op een bepaald moment zo radeloos zijn dat men overgaat tot schudden. Hierdoor zal men ‘schudders’ hopelijk minder snel veroordelen en beseffen dat ze niet het doel hadden om schade te berokkenen. Het is vanzelfsprekend dat de boodschap dat men niet mag schudden duidelijk naar voor komt. Het filmpje bekijken en delen via je sociale media is de boodschap: “Niet shaken, maar spreken!”. Het is te bekijken via volgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=UkYIsMYXwZE

Prinses Astrid liet reeds via haar woordvoerder in een brief weten onder de indruk te zijn van het filmpje. Na één maand werd het filmpje ongeveer 1.000 keer bekeken op YouTube en werd het meer dan 140 keer gedeeld via Facebook. Onder andere Wouter Beke, partijvoorzitter van CD&V, heeft het filmpje al gedeeld via zijn Facebook-profiel.  

Het Shaken Infant Syndrome zou volledig voorkomen kunnen worden, preventie is dus ontzettend belangrijk.  Elk kind dat geschud wordt, is er één teveel. Help jij mee het schudden te voorkomen?

Download scriptie (903.41 KB)
Universiteit of Hogeschool
Erasmushogeschool Brussel
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Johan Marchand en Leen Eyckmans