Kinderen verkiezen Karrewiet, maar kijken toch naar Het Journaal

Lara
Rogiers

Kinderen van het vierde leerjaar verkiezen het jeugdjournaal Karrewiet boven het volwassenenjournaal Het Journaal, omdat ze Karrewiet beter begrijpen. Verrassend is echter dat veel kinderen toch regelmatig naar het volwassenenjournaal kijken. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Lara Rogiers, een masterstudente journalistiek aan de KU Leuven.

Uit eerder onderzoek bleek reeds dat kinderen steeds jonger en vaker dan gedacht naar het volwassenenjournaal kijken. In samenwerking met haar promotor professor Rozane De Cock besloot Lara Rogiers daarop een kwalitatief onderzoek te voeren naar de nieuwsvoorkeuren en motieven van kinderen uit het vierde leerjaar. Zestien kinderen uit Leuven en Heusden-Zolder kregen over drie onderwerpen telkens een fragment uit het jeugdjournaal en een fragment uit het volwassenenjournaal te zien, en moesten daarover vragen beantwoorden. Na vergelijking van de fragmenten verkozen de kinderen meestal het fragment van het jeugdjournaal.

Karrewiet is gemakkelijker

De keuze voor Karrewiet werd door verschillende elementen bepaald. Het vaakst aangehaalde motief was de begrijpelijkheid van de reportages: kinderen kijken liever naar Karrewiet omdat ze dat journaal beter begrijpen. Die begrijpelijkheid werd door een samenloop van factoren bepaald. Zo is een reportage van het jeugdjournaal doorgaans korter en is de gesproken tekst gemakkelijker. Bovendien is er in het jeugdjournaal vaak een semantische overlap, wat inhoudt dat beeld en tekst dezelfde inhoud hebben. Dankzij zo’n semantische overlap kunnen de kinderen de nieuwsfeiten beter begrijpen en beter onthouden. Naast de betere begrijpbaarheid kozen kinderen voor Karrewiet om die reportages minder schokkende beelden bevatten.

Hoewel de voorkeur voor Karrewiet de algemene trend is in het onderzoek, kozen enkele kinderen af en toe toch voor een reportage van het volwassenenjournaal. Hun motief was dat de Journaalreportage in kwestie meer informatie bevat dan die van Karrewiet. Die extra hoeveelheid informatie kan echter ook averechts werken. Als een Journaalreportage te veel informatie bevat, daalt de begrijpbaarheid en verkiezen de kinderen toch het makkelijkere Karrewietfragment.

De aanwezigheid van een presentator, een mogelijkheid om zichzelf te herkennen en de gevoelens van de kinderen bij de reportages zijn geen bepalende factoren voor de journaalvoorkeuren van kinderen uit het vierde leerjaar. Jongens en meisjes vertoonden geen verschillen op het vlak van nieuwsvoorkeur en bijhorende motieven.

Mama of papa kijken naar het volwassenenjournaal

Dat kinderen van negen en tien jaar in het algemeen liever naar Karrewiet kijken is niet verrassend, aangezien negen- tot twaalfjarigen behoren tot de doelgroep van het jeugdjournaal. Het is echter wel opmerkelijk dat een aantal van die kinderen regelmatig naar het volwassenenjournaal kijken. Van de zestien ondervraagde kinderen kijken maar liefst zes kinderen vaker naar het volwassenenjournaal dan naar het jeugdjournaal. Jongens blijken bovendien vaker naar het volwassenenjournaal te kijken dan meisjes. De meest aangehaalde reden om naar het ‘echte journaal’ te kijken is dat de kinderen in kwestie meekijken met mama of papa, die het volwassenenjournaal verkiezen.

Naast meekijken met mama of papa hebben kinderen van negen tot tien jaar nog andere motieven om het nieuws te volgen. Kinderen volgen het nieuws om op de hoogte te zijn van actuele gebeurtenissen, omdat ze het nuttig vinden, en/of omdat ze het leuk vinden. Meisjes volgen iets vaker dan jongens het nieuws omdat ze het leuk vinden, terwijl jongens vaker dan meisjes het nieuws volgen omdat ze meekijken met anderen.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over het onderzoek of toegang tot alle resultaten, kan u contact opnemen met Lara Rogiers (lara.rogiers@student.kuleuven.be) of professor Rozane De Cock ‘Rozane.decock@kuleuven.be)

Download scriptie (1.16 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Prof. Dr. Rozane De Cock