Efficiëntiewinsten binnen de FOD Financiën - afdeling personenbelasting

Hedwig
Bollingh

Iedereen heeft baat bij efficiëntiewinst

Efficiëntiewinst kan overal of bij elke activiteit in het leven optreden en het loont de moeite om hierover na te denken. Of het nu gaat over een studietraject van een student of een dienstverlening van de overheid, zolang men de ingezette middelen van een bepaalde activiteit kan koppelen aan de resultaten, dan kan men efficiëntiewinst beginnen meten. Een belangrijke voorwaarde bij het meten van efficiëntiewinst is dat de kwaliteit van uw activiteit niet mag dalen.

Doelbewust omspringen met het concept efficiëntiewinst creëert voordelen. Het komt erop neer dat men per activiteit moet onderzoeken en meten welke middelen en hoeveel van die middelen er in de activiteit worden gepompt en wat is het resultaat of het product hiervan? Wat gebeurt er indien men evenveel maar goedkopere middelen inzet? Is het resultaat of het product hetzelfde of is de kwaliteit van het product gedaald? Wanneer het resultaat zowel kwantitatief als kwalitatief hetzelfde is gebleven met de inzet van dezelfde hoeveelheid middelen die weliswaar goedkoper zijn, is er een efficiëntiewinst gecreëerd. Het geld dat men heeft uitgespaard door de inzet van goedkopere middelen, kan men aan iets anders spenderen.

In het onderzoek naar efficiëntiewinsten binnen de FOD Financiën heeft de onderzoekster van de activiteit “het beheer van de aangifte” in de personenbelasting efficiëntiewinsten proberen te meten volgens een correcte wetenschappelijke methode.

De FOD Financiën moet ieder jaar van een klein zeven miljoen belastingplichtige burgers de aangiftes in de personenbelasting verwerken tot een correct aanslagbiljet. Sinds de economische crisis van 2008, moet elke overheid (dus ook de FOD Financiën) met minder middelen dezelfde diensten blijven verlenen. Hoe kan de FOD Financiën met minder middelen, hetzelfde of (in het betere geval) meer of beter resultaat bekomen? Of zijn er efficiëntiewinsten te meten binnen de FOD Financiën?

Om efficiëntiewinsten te kunnen meten, heeft men specifieke data nodig. Zo heeft men voor de activiteit het “beheer van de aangifte” data nodig van al de ingezette middelen en de data van de resultaten. Deze data waren voor het onderzoek niet in perfecte vorm voorhanden. Toch heeft de onderzoekster in beperkte mate efficiëntiewinsten kunnen meten hetgeen goed nieuws is. Dit onderzoek is hopelijk een aanzet geweest naar een efficiëntiewinstenproject waarbij de hele FOD Financiën per activiteit op zoek gaat naar het creëren van efficiëntiewinsten. Met minder middelen hetzelfde aantal of zelfs meer diensten leveren moet de ambitie blijven binnen de FOD Financiën.

Efficiëntie is de relatie tussen de ingezette middelen en het resultaat waarbij men streeft naar een maximum aan resultaat gerealiseerd met een minimale inzet van middelen. Efficiëntiewinst is elke verhoging van de efficiëntie. Voor elke activiteit kan men deze teloefening doen; is er efficiëntiewinst te meten en gecreëerd? Door het onderzoek naar efficiëntiewinsten binnen de FOD Financiën kan men enerzijds stellen dat er in beperkte mate efficiëntiewinsten te meten zijn. En anderzijds kan men stellen dat dit onderzoek een begin mag zijn van een alternatieve wijze van meten. Volgens Gershon is het creëren van efficiëntiewinsten de optie die men moet volgen wanneer het verhogen van de belastingen en het verzwaren van de overheidsschuld geen te volgen opties zijn. Iedereen heeft baat bij efficiëntiewinst. Een opdracht aan de lezer is dan ook de volgende: Kies een activiteit en probeer efficiëntiewinst te meten. Gewoon doen!

 

Download scriptie (1.42 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2015