Doeboek voor slechtziende kleuters

Yana Dooms
Persbericht

Eerste doeboek voor slechtziende kleuters kent enorm succes

 

Handgemaakt doeboek

Yana Dooms, afkomstig uit Hemiksem en studente aan de AP Hogeschool, heeft een volledig nieuw boek gemaakt voor slechtziende kleuters. Het is het allereerste doeboek voor slechtziende kleuters, met veel verschillende spelletjes in. 

Leuke en grote uitdaging

Het leek haar een leuke en grote uitdaging om kinderen met visuele beperkingen te helpen en daarom koos ze ervoor om een aangepast doeboek te maken. “Zelf ken ik een slechtziende vrouw die in haar kinderjaren vaak problemen heeft ondervonden bij het gebruiken van boeken”, zegt Yana. “Ik wou hiervoor een oplossing door zelf een aangepast, optimaal doeboek te maken, met voorafgaand een uitgebreid onderzoek.”

Doel

Haar doel is om kleine kinderen die een slecht zicht hebben niet uit te sluiten om een boek te kunnen gebruiken. “Ook zij hebben behoefte aan goede spelboeken om zo de creativiteit en fijne motoriek te kunnen ontwikkelen.”

Verschillende speloefeningen

Het doeboek bevat verschillende speloefeningen, zowel schrijfoefeningen als beweegoefeningen en liedjes zingen. De uitleg van de oefeningen en de liedjes staan ook op een cd-rom. “Samen met een koor zong ik verschillende kinderliedjes in die passen bij de oefeningen. Hierdoor kunnen de kleuters ook auditief bezig zijn, wat belangrijk is voor hen.” Bij sommige oefeningen zijn er verschillende voelstructuren, zodat ook de tastzin wordt gestimuleerd. Het boek is stevig gemaakt met gelamineerde bladzijden waardoor de hanteerbaarheid optimaal is voor slechtziende kleuters.

Interesse

Nadat haar boek volledig afgewerkt was (handgemaakt), kreeg ze verschillende berichtjes van onder meer kleuterjuffen en ouders die interesse toonden in haar boek. “Ze vroegen aan me waar ze mijn boek konden kopen. Dat is natuurlijk leuk om te horen, maar ik heb nog geen uitgeverij gevonden die mijn boek wil of kan uitgeven.”

Prijzen

Yana neemt deel aan verschillende wedstrijden om geldbedragen te winnen, namelijk de Rob Van Vlietprijs, de Vlaamse Scriptieprijs en de Febelgra-prijs. “Hoe meer geld en persaandacht ik zou krijgen, hoe groter de kans is dat ik mijn boek op de markt zou kunnen brengen”.

Bibliografie

 

Pagina 1

Pagina 2

Universiteit of Hogeschool
Grafische en Digitale Media
Publicatiejaar
2018
Promotor(en)
/
Kernwoorden
Share this on: