Bruggen bouwen. Kan herstelrecht een meerwaarde betekenen bij intra familiaal geweld?

Sandra
Legrand

Bruggen bouwen. Kan herstelrecht een meerwaarde betekenen bij intra familiaal geweld?  

Inleiding 
Wat maakt dat een jongeman op een dag de pedalen verliest en hij in een vlaag van woede zijn moeder een kniestoot geeft? Wat kunnen de mogelijke gevolgen zijn van diens daden wanneer zijn moeder een klacht neerlegt tegen haar zoon? Maar vooral, hoe moet het verder met een gezin wanneer zij in hun diepste zijn, zijn geraakt? Kan de zoon, zijn daden goedmaken en het vertrouwen herstellen? 


Herstelrecht. Herstelbemiddeling 
Het antwoord op deze vragen is een volmondig JA! In mijn thesis heb ik getracht aan te tonen dat jongeren niet heel hun toekomst hoeven te hypothekeren omdat zij op één impulsief moment niet hebben nagedacht over hun daden. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat we alles met de mantel der liefde moeten bedekken. Wél wilde ik duidelijk maken dat we geweld niet met geweld kunnen of mogen bekampen. Jongeren die geweld hebben gebruikt, leren volgens mij niets uit hun daden wanneer we hen gaan opsluiten om dan in een gesloten jeugdinrichting gewoon hun tijd uit te zitten. In mijn zoektocht naar antwoorden hoe we een gezin in nood kunnen helpen, zonder het gezin nog meer schade te berokkenen, kwam ik terecht bij herstelrecht en het daarvan afgeleide herstelbemiddeling.  
Herstelrecht en herstelbemiddeling kunnen, volgens mij, daarop de mogelijke antwoorden op al deze vragen zijn. Deze beide afhandelingsvormen van omgaan met de gevolgen van geweld en criminele feiten worden sinds vijfentwintig jaar in ons land gebruikt om jongeren bij te staan nadat zij een MOF, een “als misdrijf omschreven feit”  hebben gepleegd.   
Herstelrecht is een nieuwe manier van kijken naar geweld, van kijken naar criminele feiten. Het wordt ook wel begrepen als een manier van ‘omgekeerde vergelding’: na een misdrijf wordt de rekening niet voldaan door de pleger een gedoseerde hoeveelheid schade (straf ) te geven, maar door de dader ervan net te verplichten het teweeggebrachte leed te gaan herstellen. Men kan herstelrecht bekijken als een nieuwe manier om met jongeren tot communicatie over te gaan tussen hen, het slachtoffer dat zij hebben gemaakt en de betrokken ouders. Het basisprincipe van herstelrecht is een, zowel eenvoudig als een maatschappelijk verantwoord antwoord op geweldplegingen. Het doel ervan is dat een jonge pleger, alvorens hij bij een rechter wordt voorgeleid, hij (of zij) de kans krijgt om met hun slachtoffer(s) te praten met het oog op herstelbemiddeling.  
Een direct gevolg van het herstelrecht is herstelbemiddeling. Hiermee wordt het ingrijpen tot het “bekomen van een verzoening” bedoeld. Herstelbemiddeling kan helpen om de dader het nodige inzicht te verwerven bij zijn daden, de gevolgen ervan maar ook in het herstel ervan. Pas wanneer een jongere durft stilstaan bij wàt hij heeft veroorzaakt, kan hij een inzicht verkrijgen dat hem doet beseffen dat, wat is gebeurd, nooit meer mag gebeuren. 
Belangrijk bij zowel herstelrecht als herstelbemiddeling is dat het allebei geheel vrijwillig wordt aangeboden en dit aan àlle betrokken partijen. Iedereen is even belangrijk in zo’n groepsgesprek. Het wordt geleid door een objectieve bemiddelaar die onafhankelijk voor justitie werkt en hij is er voor zowel de beklaagde als de getroffene.  Herstelbemiddeling gebeurt dan ook altijd in het bijzijn van zo een onderhandelaar en deze informeert naar de gedachten en inzichten van alle partijen die zijn betrokken in het conflict en doet dan een suggestie voor een mogelijke overeenkomst.  


Slot 
In mijn thesis  heb ik getracht uit te leggen wat herstelrecht is en ga ik op zoek naar de antwoorden op wat herstelbemiddeling kan betekenen wanneer een jongere de dader is van criminele feiten. Ik bekijk dit aan de hand van een casus waarin een zoon een pleger is van intra familiaal geweld naar zijn moeder toe. Ik leg de vinger op een taboe als intra familiaal geweld gepleegd door een jongere naar zijn moeder en ga na wat de oorzaken kunnen zijn maar ook wat de gevolgen zijn voor elk lid van het getroffen gezin. Ik ga op zoek naar welke hulp hierin kan geboden worden in vooral buitenlandse programma’s. Ik ga na wat de psychologische gevolgen van het geweld in huis kunnen zijn voor de leden van het gezin op korte, maar ook op lange termijn. Daarna zal ik enkele omgevingsstrategieën bespreken en veranderingsdoelen formuleren. Om dan tenslotte in een algemeen besluit te kunnen bevestigen dat herstelrecht volgens mij echt bruggen bouwt. 
Leonard Cohen zong ooit “There’s a crack in everything. Thats  where the light get’s  in.”  
Ik ben ervan overtuigd dat herstelrecht dit kan zijn voor jonge daders. Zij zijn immers onze toekomst. Zij moeten, als ongeleid projectiel, leren hoe zij onze maatschappij later kunnen helpen dragen. Als maatschappij mogen en kunnen wij crimineel gedrag niet tolereren. We kunnen het echter ook niet alleen bestraffen. We moeten het aanpakken. De bron proberen zoeken van waar het geweld komt. De context exploreren en proberen begrijpen. Maar bovenal moeten we proberen om jonge daders hun kijk op het gewelddadige gedrag en het veroorzaakte leed te veranderen. Alleen op die manier kunnen we de toekomst van onze maatschappij garanderen. Dit is een taak waar we als samenleving samen moeten aan werken. Herstelrecht en herstelbemiddeling kan daar, waar het even is misgegaan, het licht zijn dat zij nodig hebben om uit een donkere periode te worden geloodst. Ik geloof niet in de heilzame werking van enkel straffen. Maar wel in herstelrecht.  
Sandra Legrand

Download scriptie (1.21 MB)
Universiteit of Hogeschool
Andere
Thesis jaar
2015