Screening and Analysis of Saffold Virus

Helena
Vandesande

Mini – Maffia: the New Kid in Town

Virussen. Een woord met veel betekenissen, gaande van een wat vervelende snotneus tot een moordende pandemie die de hele wereld in een wurggreep houdt. Hoe klein ze ook zijn, virussen zijn perfecte kleine misdadigers, altijd aanwezig, en altijd klaar om je aan je bed te kluisteren en je te doen wensen dat je nooit geboren was.

Zoals elk zichzelf respecterend crimineel kartel bevat de virusfamilie een aantal kleine vissen – kleine boefjes die klusjes opknappen aan de rand van de stad, en over het algemeen slechts een wat vervelende bijkomstigheid zijn.  Ze stellen niets voor in vergelijking met de Don Corleones in de hiërarchie, de HIV’s en de influenzas, die in staat zijn hele landen te terroriseren en dood en verderf te zaaien als ze hun zin niet krijgen.

En ergens tussenin zitten die misdadigers die er in eerste instantie niet zo vreselijk slecht uitzien, maar onder de juiste omstandigheden toch ernstige schade kunnen aanrichten. De NOROAD-virussen – norovirus, rotavirus en adenovirus – zijn gewoonlijk van voorbijgaande aard, en hoewel ze levensbedreigend kunnen zijn in zuigelingen en immuun-deficiënte personen, dwingen ze hun slachtoffers vaak enkel in een zeer intieme relatie met de toiletpot. Deze drie virussen zijn verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van alle gevallen van virus-geassocieerde diarree, een aandoening die wereldwijd gemiddeld 2 200 kinderen per dag doodt. Dit betekent dat in een derde van de gevallen de dader nog onbekend is – en dit is waar ons onderzoek  in beeld komt.

In 2007 werd een nieuwe verdachte geïdentificeerd. Deze gangster, genaamd Saffold virus (SAFV), bleek wereldwijd verspreid te zijn en kinderen te infecteren op zeer jonge leeftijd. Meer dan 90 % van de volwassen bevolking heeft ooit wel eens een Saffold virusinfectie doorgemaakt tijdens hun leven – en meestal beseffen ze het niet eens. Ondanks het feit dat dit virus gelinkt is aan een hele resem aandoeningen, waaronder gastro-intestinale ziekten, respiratoire ziekten en type 1 diabetes, blijft het onduidelijk of dit kleine beestje ook werkelijk de dader is, of slechts een onschuldige omstaander. Feit is dat, vanwege de relatief recente ontdekking van het virus, er zeer weinig over deze ziekteverwekker geweten is. Dus, zoals elke goeie detective sprongen we er meteen bovenop.

‘Ken jezelf, ken je vijand.’ De grote Chinese strateeg Sun Tzu realiseerde zich vele honderden jaren geleden al dat de sleutel tot de overwinning je tegenstander begrijpen was. Hoe gedraagt ​​hij zich? Wat zijn z’n sterke punten; zijn zwakke punten? Deze tactiek vormde de basis van het eerste deel van deze studie, waarin we probeerden een idee te krijgen van hoe het virus zich gedraagt en hoe het werkt. We pasten een Saffold virusstam aan een menselijke tumorcellijn aan, maten de hoeveelheid virus die in de cellen werd geproduceerd, en probeerden een idee te krijgen van zijn capaciteit om cellen binnen te dringen en te vernietigen. De ervaring die tijdens dit deel van het onderzoek vergaard werd zal nuttig blijken wanneer we het onderzoek naar deze ziekteverwekker in een later stadium verderzetten.

In het tweede deel van het project screenden we 238 stalen van patiënten op sporen van Saffold virus – net zoals een detective een plaats delict afspeurt op zoek naar bewijs. Deze feces -en vomitusstalen waren afkomstig van NOROAD-negatieve bejaarde patiënten met acute gastro-enteritis in het Universitair Ziekenhuis van Linköping in Zweden. In totaal bleken 10 stalen (4%) positief te zijn; echter, om onweerlegbaar te bewijzen dat dit virus daadwerkelijk circuleert in  deze patiënten is verder onderzoek nodig. Wanneer we dan de aanwezigheid van Saffold virus kunnen bevestigen in deze patiënten, is de volgende stap te bepalen om welke virusstammen het gaat – en, als we geluk hebben, nieuwe Zweedse Saffold virusstammen te isoleren.

Maar misschien is dit beestje gewoon op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Zijn aanwezigheid in deze patiënten betekent niet noodzakelijk dat het ook verantwoordelijk is voor hun ziekte – misschien is het gewoon een onschuldige ooggetuige. Misschien is het er gewoon, gaat het rustig zijn gangetje in het louche deel van de stad, totdat een andere onderwereldfiguur voorbijkomt en hem meesleurt in zijn val. Een grote studie met patiënten en gezonde controles dient daarom te worden uitgevoerd om de precieze rol van Saffold virus te bepalen: vriend – of vijand?

Dit proefschrift is onderdeel van een groter project omtrent Saffold virus, waarin we hopen enig inzicht te verwerven in het replicatiegedrag, de functie van de verschillende eiwitten, en het gevaar dat dit virus vormt voor de bevolking. Is het echt een gezworen bendelid, of is het gewoon een onschuldige toeschouwer? En wat voor ziekten veroorzaakt het? Het virus hult zichzelf nog steeds in mysterie – maar we zitten het op de hielen.

Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2015
Thema('s)