Nut van de ontwikkeling van een zorgpad voor chronische pancreatitis

Stéphanie
Cornette

Eenduidigheid bij chronische pancreatitis

Wist u dat chronische pancreatitis of een chronische ontsteking van de alvleesklier vooral wordt ontwikkeld door een overmatig alcohol- en/of rookgebruik? Binnen België zijn er ieder jaar 550 tot 1320 nieuwe personen die gediagnosticeerd worden met deze ziekte.

Chronische pancreatitis (CP) is een ernstige ontsteking van de alvleesklier of pancreas. De alvleesklier is een orgaan dat gelegen is tussen de maag en de dunne darm binnen de buikholte. Bovendien speelt de pancreas een belangrijke rol in ons lichaam aangezien het instaat voor zowel de hormoonproductie als de productie van voedsel- en vetverteringssappen. Chronische pancreatitis gaat gepaard met verschillende symptomen en ongemakken zoals pijn, gewichtsverlies, slechte vertering, … Ondanks de vele wetenschappelijke onderzoeken rond dit thema is de aandoening tot op vandaag nog niet te genezen, vandaar ook de nadruk op een symptomatische behandeling. Door zich te richten op de symptomen is het mogelijk om de ziekte dragelijker te maken en de levenskwaliteit te verhogen.

Door de grote complexiteit van de aandoening en het steeds toenemend aantal zorgvragers met CP, is het noodzakelijk om doorheen het traject van de zorgvrager met CP eenduidigheid te creëren. Dit wordt verwezenlijkt door binnen dit werkstuk een zorgpad op te stellen voor een zorgvrager met CP.

Er is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd in het UZ Gent en hieruit blijkt dat opgenomen patiënten met chronische pancreatitis momenteel nog geen eenduidig traject doorlopen. De ene zorgvrager zal in contact komen met een diëtiste of rookstopbegeleider, terwijl de andere deze disciplines niet ziet, ondanks dat beiden bijvoorbeeld roken. Door in gesprek te gaan met de zorgvrager met CP, wetenschappelijk artikels/onderzoeken te lezen en het huidig traject te analyseren, is het mogelijk om een beginnend zorgpad te beschrijven. Uit de resultaten is het duidelijk dat er een verschillende disciplines gemist worden binnen het huidig traject en dat er meer moet worden doorverwezen naar bijvoorbeeld rookstop- en/of alcoholstopbegeleiding. Tevens is er een tekort aan communicatie binnen deze groep van zorgvragers en vandaar de opstart van een multidisciplinair team binnen het UZ Gent.

Het opgestelde zorgpad voor het UZ Gent is het eerste zorgpad voor CP binnen België. Het zorgpad is afgestemd op de organisatie in een ziekenhuis en kan een basis vormen voor andere ziekenhuizen of instellingen. Het zorgpad moet bijdragen aan meer eenduidigheid en minder complexiteit voor een zorgvrager met CP en zijn/haar traject. Verder moet er nog meer onderzoek verricht worden naar de implementatie van dit zorgpad in de praktijk.

 

Download scriptie (2.02 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2015
Promotor(en)
Prof. Dr. Frederik Berrevoet