Ideale verpakking voor food delivery services

Glenn Verhaege
NOMM is een product-dienst-systeem dat inspeelt op de huidige en toekomstige problematiek waar de food delivery services mee te kampen hebben waaronder de gebreken bij de huidige verpakking maar ook de maatschappelijke signalen om het gebruik van single-use plastics in de toekomst te beperken. Met NOMM wordt er getracht een meerwaarde te creëren voor elke stakeholder van het food delivery proces. NOMM is een systeem dat bestaat uit een nieuw ontworpen herbruikbare verpakking en een daaraan gekoppeld nieuw systeem.

Student ontwikkelt een vernieuwde en herbruikbare verpakking voor food delivery services, conform aan toekomstige Europese wetgevingen op wegwerpplastics.

In het masterproefrapport van Glenn Verhaege, Masterstudent Productontwikkeling, werd de ideale verpakking voor food delivery services gedefinieerd. Dit omvat niet enkel de ideale verpakking voor de consument, maar ook alle andere betrokkenen zoals de restaurants en de koeriers die dagdagelijks deze verpakking gebruiken of vervoeren.

 

De food delivery sector heeft recent zijn opmars gemaakt. Door de snelheid waarmee deze services groeien hebben zij keuzes moeten maken op welke problemen zij hun focus leggen. Tot op heden lag deze op het logistieke aspect, dat blijkt uit interviews met Deliveroo, UberEATS en Smartmat. Toch zijn er nog tal van andere elementen die verbeterd kunnen worden, waaronder de verpakking.

 

In Nederland alleen is de markt van maaltijdbezorging en afhaalvoeding jaarlijks goed voor meer dan 876 miljoen porties. (Gossink, 2016) Hierdoor belanden er jaarlijks miljarden verpakkingen in de vuilbak. Steeds vaker zien we dat er vanuit de maatschappij een signaal komt dat het belangrijker wordt om het gebruik van single-use plastics te beperken. Voorbeelden zoals het recente succes van de actie Mei Plasticvrij (Willocx, 2017) of de verstrengde Europese wetgevingen op wegwerpplastics (Rik Arnoudt, et al, 2018) geven aan dat het hoog tijd is om in te grijpen in de enorme hoeveelheid plastic afval.

 

De verpakking van deze services speelt bovendien ook een belangrijke rol voor de restaurants aangezien dit één van de enige fysieke aspecten is tussen hen en de consument. Momenteel hebben deze verpakkingen nog te kampen met een aantal problemen, zowel voor de restaurants als de koeriers.  Het onderzoek naar welke elementen in de verpakking verbeterd kunnen worden werd daarom het uitgangspunt van deze masterproef.

 

Na verschillende analyses, enquêtes, observaties en testen ontstond Nomm.

Met Nomm werd er een nieuw verpakkingssysteem gecreëerd dat sterk verschilt van de huidige verpakkingsalternatieven. Zo is er getracht om een meerwaarde te creëren voor elke stakeholder van het food delivery proces. Doordat iedereen baat zal hebben bij het nieuwe systeem, zal de drempel om het gehele systeem te implementeren, verlaagd worden.

Na uitgebreid onderzoek is er uiteindelijk een herbruikbaar systeem ontstaan waarbij de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met dit systeem, verdeeld worden onder de verschillende stakeholders.

 

De consumenten ontvangen vanaf nu een mooiere en kwalitatievere verpakking wanneer ze eten bestellen via food delivery services. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van de geleverde maaltijden ook toeneemt en het aangenamer is om de restaurantmaaltijd thuis te consumeren. Door één klik in de app wordt de herbruikbare verpakking weer opgehaald en wordt er een enorme ecologische impact gecreëerd op de single-use-plastics in de food delivery sector.

 

Restaurants zullen via de ondersteuning van Nomm maar liefst jaarlijks ongeveer 32.740 verpakkingen kunnen besparen en zich weer volledig kunnen focussen op het runnen van hun restaurant. De mooier ogende, kwalitatieve en herbruikbare verpakking zal enkel een positief effect hebben op het imago van hun restaurant.

 

De delivery services zien tenslotte met Nomm een verpakking ontstaan die volledig in functie van hun business ontworpen is. De meest voorkomende problemen zoals het lekken of omvallen van de verpakking worden volledig opgelost.

 

Onderstaand worden de belangrijkste kenmerken van de nieuwe verpakking opgesomd:

  • Makkelijk te reinigen én stapelen
  • Te gebruiken als bord of kom
  • Lekvrij
  • Antislip
  • Isolerende sleeve die extra stevigheid biedt
  • Persoonlijke touch
  • Slimme verpakking
  • Betere experience

Bovendien biedt dit project ook een oplossing voor de opkomende EU-maatregelen omtrent verpakking, die potentieel een bedreiging vormen voor het voortbestaan van deze sector.

 

Bibliografie

 

Bollen, K. (2015) Deliveroo – So, how does it make money?, thebusinessoftech. Available at: https://thebusinessoftech.wordpress.com/2016/05/08/deliveroo/ (Accessed: 3 November 2017).

 

BPF (2018) Expanded Polypropylene (EPP). Available at: http://www.bpf.co.uk/plastipedia/polymers/Expanded_Polypropylene_EPP.as… (Accessed: 24 March 2018).

 

Calluy, K. (2017) Deliveroo krijgt wind van voren na nieuw statuut voor koeriers, VRT NWS. Available at: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/26/deliveroo-krijgt-wind-van-voren… (Accessed: 14 October 2017).

 

Cepi (2013) ‘CEPI SUSTAINABILITY REPORT’.

 

Collet S., 2017. Meeting Deliveroo Brussel [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 20 November 2017). 

 

ContiTech AG. (2014) ‘TEPEO Protect’.

 

 

De Bock, J. (2015) Bio-Planet-klanten laten eigen potjes vullen aan de bedieningstoog | Gondola. Available at: http://www.gondola.be/nl/news/retail/bio-planet-klanten-laten-eigen-pot… (Accessed: 13 February 2018).

 

De Bock, J. (2016) Carrefour biedt maaltijdboxen al aan in 60 winkels, Gondola. Available at: http://www.gondola.be/nl/news/digital/carrefour-biedt-maaltijdboxen-al-… (Accessed: 15 October 2017)

 

De Bock, J. (2016) Familie Colruyt investeert in maaltijdboxen van Smartmat, Gondola. Available at: http://www.gondola.be/nl/news/retail/familie-colruyt-investeert-maaltij… (Accessed: 15 October 2017).

 

De Tijd (2017) ‘Met maaltijden bezorgen maak je geen winst’. Available at: https://www.tijd.be/ondernemen/horeca/Met-maaltijden-bezorgen-maak-je-g… (Accessed: 22 October 2017).

Deliveroo (2017) Deliveroo. Available at: https://deliveroo.be/nl-be (Accessed: 10 October 2017).

 

Deliveroo (no date) Deliveroo Editions: Bringing The Best Restaurants To You, Deliveroo Foodscene. Available at: https://foodscene.deliveroo.co.uk/promotions/deliveroo-editions.html (Accessed: 9 November 2017).

 

deSter (2016) deSter – we shape your future. Available at: http://www.dester.com/home (Accessed: 21 October 2017).

 

Dickey, M. R. (2017) On-demand food startup Sprig is shutting down today, TechCrunch. Available at: https://techcrunch.com/2017/05/26/on-demand-food-startup-sprig-is-shutt… (Accessed: 28 October 2017).

 

Dickey, M. R. (2017) Food startup Maple shuts down operations in New York to join Deliveroo, TechCrunch. Available at: https://techcrunch.com/2017/05/08/maple-shuts-down/ (Accessed: 16 October 2017).

 

Dooley, R. (2014) Starbucks Personalization - Evil, Funny, Or Brilliant? Available at: https://www.forbes.com/sites/rogerdooley/2014/09/15/starbucks-personali… (Accessed: 19 April 2018).

 

Driessen, S. (2017) Maaltijdbezorging nog nooit zo populair, ABN Amro. Available at: https://insights.abnamro.nl/2017/10/maaltijdbezorging-nog-nooit-zo-popu… (Accessed: 25 November 2017).

 

Ecommerce News (2017) HelloFresh is Europe’s fastest-growing company. Available at: https://ecommercenews.eu/hellofresh-europes-fastest-growing-company/ (Accessed: 16 October 2017).

 

Efoodconsult (2017) Intelligente monitoring. Available at: http://efoodconsult.be/nl/feature/4 (Accessed: 14 October 2017).

 

Engberts, T. (no date) Contextual Inquiry©, HT Toolbox. Available at: https://httoolbox.weebly.com/contextual-inquirycopy.html (Accessed: 19 November 2017).

 

FDA (2017) ‘Consumers - Melamine in Tableware: Questions and Answers’. Center for Food Safety and Applied Nutrition. Available at: https://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm199525.htm (Accessed: 2 April 2018).

 

FN Dish editor (no date) Humidity and Cookies — Fix My Dish, Food Network. Available at: http://www.foodnetwork.com/fn-dish/how-to/2011/08/humidity-and-cookies (Accessed: 26 November 2017).

 

Fost Plus (2017) ‘papier-karton recycleren’. Available at: https://www.fostplus.be/nl/sorteren-recycleren/alles-over-recyclage/pap… (Accessed: 3 December 2017).

 

Fost Plus (2017) Plastic flessen en flacons recycleren. Available at: https://www.fostplus.be/nl/sorteren-recycleren/alles-over-recyclage/pmd… (Accessed: 3 December 2017).

 

 

Fransen F., 2017. Kennismakingsgesprek Dester [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 10 oktober 2017). 

 

Fransen F., 2018. Opvolgingsgesperk 1  [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 21  februari 2018)

 

Fransen F., 2018. Opvolgingsgesperk 2  [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 4 mei 2018)

 

Fransen F., 2018. Opvolgingsgesperk 3  [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 30 mei 2018)

 

Gelria (2018) Rubber Afdichting -Diverse soorten, maten en afmetingen. Available at: https://www.gelria.nl/rubber-afdichting/ (Accessed: 26 May 2018).

 

Gonzales, D. (2016) Coca-Cola experiments with turning packaging into a VR headset, Geek.com. Available at: https://www.geek.com/geek-cetera/coca-cola-experiments-with-turning-pac… (Accessed: 13 November 2017).

 

Gossink, W. (2016) Markt voor maaltijdbezorging en afhalen groeit: 876 miljoen porties per jaa, Het Financieele Dagblad. Available at: https://fd.nl/ondernemen/1147333/markt-voor-maaltijdbezorging-groeit-te… (Accessed: 23 November 2017).

 

Hardeepsingh, V 2015, Automatic melamine crockery molding machine, 21 mei 2018, <https://www.youtube.com/watch?v=pBiV07HpWJc&gt;.

 

Hekkert, M., Joosten, L. and Worrell, E. (2000) ‘Material Efficiency Improvement for European Packaging in the Period 2000 - 2020’, (2050).

 

Herring, Louise, et al. (2017) The future of grocery-in store and online, McKinsey & Company Company. Available at: https://www.mckinsey.com/industries/retail/our-insights/the-future-of-g… (Accessed: 17 October 2017).

 

Heskins (2015) The Different Grades of Anti Slip Tape , Heskins blog, Available at: https://www.heskins.com/the-different-grades-of-anti-slip-tape (Accessed 07/04/2018)

 

Hirschberg, Carsten, et al. (2016) The changing market for food delivery, McKinsey & Company. Available at: https://www.mckinsey.com/industries/high-tech/our-insights/the-changing… (Accessed: 15 October 2017).

 

Van Dorsselaer K., 2018. materiaalkeuze [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 3 maart 2018)

 

Kesseler, A. (2014) Kun je alle plastics recyclen? Available at: https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/kun-alle-plastics-recyclen/ (Accessed: 10 May 2018).

 

Krill, P. (2017) Google releases SDK for augmented reality apps on Android, InfoWorld. Available at: https://www.infoworld.com/article/3221620/apis/google-releases-sdk-for-… (Accessed: 9 November 2017).

 

Krul, A. (2014) Hoe doe je deskresearch?, Scribbr. Available at: https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/hoe-doe-je-deskresearch/ (Accessed: 18 November 2017).

 

Lai, F. (2017) How far is the future? My summary of VR, AR and MR, Prototypr. Available at: https://blog.prototypr.io/how-far-is-the-future-my-summary-of-vr-ar-and… (Accessed: 13 November 2017).

 

Lester, K. (2013) How to open, close, and care for EasyLunchboxes bento food containers so they last, EasyLunchboxes. Available at: http://www.easylunchboxes.com/blog/how-to-open-close-and-care-for-easyl… (Accessed: 28 November 2017).

 

MAAKBAAR (2017) MAAKBAAR. Available at: http://www.duurzaamdesign.be/ (Accessed: 21 October 2017).

 

Manly, A. (2015) Waarom PET het meest dominante verpakkingsmateriaal van dit decennium wordt, Verpakkingsprofs. Available at: https://www.verpakkingsprofs.nl/kennisbank/waarom-pet-het-meest-dominan… (Accessed: 1 December 2017).

 

Marni Evans (2017) The 3 R’s: Reduce, Reuse, and Recycle. Available at: https://www.thebalance.com/the-3-r-s-reduce-reuse-and-recycle-3157809 (Accessed: 19 October 2017).

 

Mealpal (2017) MealPal - Meals for less than $6. Available at: https://www.mealpal.com/ (Accessed: 16 November 2017).

 

Michelman (2018) SofTak® 201. Available at: https://www.michelman.com/Softak/SofTak(r)-201/ (Accessed: 29 April 2018).

 

Mignot, M. (2015) The Billion Dollar Food Delivery Wars, TechCrunch. Available at: https://techcrunch.com/2015/07/11/the-billion-dollar-food-delivery-wars/ (Accessed: 14 October 2017).

 

Mrst (2016) De gevaren van polyethyleentereftalaat (PET), Mens en Gezondheid. Available at: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/146266-de-gevaren-… (Accessed: 30 November 2017).

 

Nefab (2016) Vochtabsorberende zakjes. Available at: https://www.nefab.com/nl/benelux/Verpakkingsoplossingen/binnenverpakkin… (Accessed: 27 November 2017).

 

Nield, D. (2017) Everything You Need to Know About Augmented Reality Now That It’s Invading Your Phone, Gizmodo. Available at: http://fieldguide.gizmodo.com/everything-you-need-to-know-about-augment… (Accessed: 12 November 2017).

 

Nur (2014) Melamine keukengerei: veilig of giftig? Available at: http://duurzaamheidskompas.nl/blogs/melamine-keukengerei-veilig-of-gift… (Accessed: 8 May 2018).

 

Ohan, I. (2017) Going Deep On Food Tech: A Look At Digital Disruption In The Food Industry, Entrepreneur. Available at: https://www.entrepreneur.com/article/297069 (Accessed: 14 October 2017).

 

O’Hear, S. (2016) Deliveroo begins investing in kitchen space to bring more restaurants to your area, TechCrunch. Available at: https://techcrunch.com/2016/04/28/soul-kitchen/ (Accessed: 13 October 2017).

OZZI (2018) A Green OZZI. Available at: http://agreenozzi.com/ (Accessed: 23 February 2018).

 

Penne K., 2017. Gesprek met Du Caju op EM packaging beurs te Mechelen [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 10 oktober 2017). 

 

Perfotec (2014) Proces. Available at: http://perfotec.com/nl/hoe-werkt-het/proces/ (Accessed: 18 October 2017).

 

Platts, D. (2017) UberEATS Hosts Dialexa to Showcase Drone Delivery, Dialexa. Available at: https://by.dialexa.com/dialexa-and-ubereats-launch-delivery-drones-over… (Accessed: 7 November 2017).

 

Pudwell, S. (2017) How Deliveroo Is Using Big Data To Power Food Delivery, Silicon. Available at: http://www.silicon.co.uk/data-storage/bigdata/deliveroo-big-data-delive… (Accessed: 13 October 2017).

 

Quatre Mains (no date) Quatre Mains. Available at: http://www.quatremains.be/en (Accessed: 21 October 2017).

 

Ragaert P., 2017. Gesprek met Packaging4food op EM packaging beurs te Mechelen [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 10 oktober 2017). 

 

Rap (2016) optimiser : pistes pour des solutions durables. Brussel.

 

Recycling.com (2017) Waste Hierarchy: Lansink’s Ladder by Ad Lansink. Available at: http://www.recycling.com/downloads/waste-hierarchy-lansinks-ladder/ (Accessed: 3 December 2017).

 

Recycling.nl (2018) Wat is EPP piepschuim. Available at: http://www.recycling.nl/recycling/piepschuim-recycling-eps-epp-epe-recy… (Accessed: 18 March 2018).

 

Reichheld, A. J. S. O. P. S. P. G. (2017) Through guests ’ eyes Serving up a great restaurant customer experience.

 

Rigg, J. (2017) Deliveroo’s delivery fee-dodging subscription is going nationwide, Engadget. Available at: https://www.engadget.com/2017/11/08/deliveroo-plus-subscription-expansi… (Accessed: 9 November 2017).

 

Roberti, M. (2011, Augustus 8). How much energy is extracted by a passive tag from the reader? [Online forum comment]. Message posted to http://www.rfidjournal.com/blogs/experts/entry?8701

 

Rousseau, S. (2017) Strijd tussen maaltijdkoeriers escaleert, De Tijd. Available at: https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/Strijd-tussen-maaltijdkoer… (Accessed: 13 October 2017).

 

SC NG (2007) ‘PELTIER HEAT PUMP’. Available at: https://www.physics.nus.edu.sg/~L3000/Level3manuals/peltier heat pump.pdf (Accessed: 7 May 2018).

 

Sequin, M. (2017) Icelanders can get burgers and beer by drone, and we’re all moving, Mashable. Available at: http://mashable.com/2017/08/28/iceland-flytrex-drone-food-delivery/#hmJ… (Accessed: 5 November 2017).

 

Singh, S. (2016) High-tech takeaways: How technology is transforming food delivery, Campaign. Available at: https://www.campaignlive.co.uk/article/high-tech-takeaways-technology-t… (Accessed: 13 October 2017).

 

Soylent (2017) Soylent - Ready to drink meal. Available at: https://www.soylent.com/product/drink/ (Accessed: 14 November 2017).

 

Stas A., 2017. Meeting Deliveroo Brussel [conversatie] (Persoonlijke communicatie, 20 November 2017). 

 

Swinnen, W. (2017) Slimme verpakkingen: 5 innovaties waardoor winkelen nooit meer hetzelfde zal zijn, EOS. Available at: https://eostrace.be/artikelen/slimme-verpakkingen-5-innovaties-waardoor… (Accessed: 14 October 2017).

 

Takeaway.com (2017) Takeaway.com. Available at: https://www.takeaway.com/belgium/ (Accessed: 13 November 2017).

 

Takeaway.com (2016) Pizza.be start eigen bezorgdienst met e-bikes in Brussel, Takeaway.com blog. Available at: https://www.takeaway.com/belgium/blog/pizza-be-start-eigen-bezorgdienst… (Accessed: 24 October 2017).

 

Tatti, E. (2016) Check out how virtual reality is being used in these restaurants, Typsy. Available at: http://blog.typsy.com/check-out-how-virtual-reality-is-being-used-in-re… (Accessed: 14 November 2017).

 

Tiffin (2017) Tiffin Brussels, enfin une lunchbox réutilisable à Bruxelles ! Available at: http://tiffin.be/ (Accessed: 20 February 2018).

 

True (2017) We are true. Available at: http://www.trueagency.eu/ (Accessed: 21 October 2017).

 

TwinPlast (2011) Materiaal eigenschappen: PP (polypropyleen). Available at: https://www.twinplast.be/slagvast-pp (Accessed: 1 December 2017).

 

Unknown (2017) Know Your Industries: 90+ Market Maps Covering Fintech, CPG, Auto Tech, Healthcare, And More, CB Insights. Available at: https://www.cbinsights.com/research/industry-market-map-landscape/?utm_… Drips&utm_source=hs_automation&utm_medium=email&utm_content=42684268&_hsenc=p2ANqtz-9vD5_OwMxjv-z9KiPoNiL6A2MaJ5wtweAQaV2PqFuzs9fW0K_VmQMPSI2WhBZ_7Qk_As4rR6WtV35H64uI4 (Accessed: 14 November 2017).

 

Vandercammen, M. (2009) ‘MILIEU-IMPACT VAN VERPAKKINGEN’, Ovio Bim, p. 41.

 

Van Gansewinkel (2017) Papier en karton. Available at: https://www.vangansewinkel.be/zakelijk/soorten-afval/papier-en-karton (Accessed: 12 October 2017).

 

Van Haverbeke C., 2017. Strategy van uber eats [telefoon gesprek] (Persoonlijke communicatie, 11 November 2017). 

 

Van Nieuwenhove, J. (2017) Zo is het om te werken voor Deliveroo: &quot;Hoe sneller ik fiets, hoe verder de app me stuurt&quot;, VRT NWS. Available at: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/20/zo-is-het-werken-voor-deliveroo… (Accessed: 4 November 2017).

 

Vermeulen, A. (2014) Minerale olie, een oude kennis - Pack4Food, Pack4food. Available at: http://www.pack4food.be/newsletter/migratie/minerale-olie-een-oude-kenn… (Accessed: 12 October 2017).

 

VerpakkingsProfs (2015) Wat is RFID en hoe werkt het bij verpakkingen? Available at: https://www.verpakkingsprofs.nl/nieuws/wat-is-rfid-en-hoe-werkt-het-bij… (Accessed: 14 October 2017).

 

VGI (2013) ‘Een andere kijk op de duurzaamheid van glas’. Available at: http://www.vgi-fiv.be. (Accessed: 12 October 2017).

 

Volkert, D. (2011) Wat is RFID?, Computerworld. Available at: http://computerworld.nl/security/73461-wat-is-rfid (Accessed: 14 October 2017).

 

Willocx C. (2017) Actie ‘Mei Plasticvrij’ zet mensen aan om milieubewuster te denken: “Slechts vijf procent van de flessen wordt effectief gerecycleerd”, Gazet van Antwerpen, Available at: https://www.gva.be/cnt/dmf20180504_03498300/actie-mei-plasticvrij-zet-m… 

 

Yraola, G. (2014) The App that Turns Your Häagen Dazs Container Into a Classical Concert Out of Star Wars - Alto Riot, AltoRiot. Available at: http://www.altoriot.com/the-app-that-turns-your-haagen-dazs-container-i… (Accessed: 12 November 2017). 

 

Het Financieele Dagblad (2016) Het financieel dagblad. Available at: https://fd.nl/ondernemen/1147333/markt-voor-maaltijdbezorging-groeit-te… (Accessed: 19 October 2017).

 

Smartmat (no date). Available at: https://www.smartmat.be/nl/over-smartmat/ (Accessed: 8 October 2017).

 

Universiteit of Hogeschool
Productontwikkeling (strategisch design)
Publicatiejaar
2018
Promotor(en)
Els Du Bois (UA) & Filip Fransen (DeSter)
Kernwoorden
@GlennVerhaege