Nieuws

Literatuur met een accent
Artikel

Van Kader Abdolah, Lulu Wang tot Fikry El Azzouzi: Nederlandstalige auteurs met een migratie-achtergrond vinden vandaag vlot de weg naar onze boekenkasten. Geïnspireerd door deze literatuur, ontwikkelden Machteld Poriau, Lisa Depraetere en Sarah De Witte (Arteveldehogeschool) een lessenpakket met zes aantrekkelijke magazines.

Tolken europarlement
Artikel

Van scheldwoorden, ironische opmerkingen, minachtende bijnamen tot zelfs dreigementen: sommige Europarlementsleden schuwen de beledigingen niet. Master in het tolken Geertrui Goiris (KU Leuven) onderzocht in haar masterproef of de aanwezige tolken deze onbeleefde uitingen correct vertalen.

Stralingsdosis berekenen met behulp van spelcamera’s
Artikel

Ingenieur nucleaire technologie Nick Staut (UHasselt / KU Leuven) berekende de stralingsdosis van patiënten tijdens een chirurgische ingreep, onder meer met behulp van camera’s uit de gamingwereld.

 Makkelijk lezen op maat van jongeren
Artikel

Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan en Robbe Pessemier (Arteveldehogeschool) ontwikkelden samen met verschillende professionele auteurs, waaronder Herman Brusselmans en Fikry El Azzouzi, 'Overhaald’, een literatuurhandboek op maat van laagtaalvaardige jongeren.

Geld is een gas
Artikel

Wat heeft fysica met economie te maken? Weinig, zou je denken. Toch bestaat er een wetenschappelijke stroming die economie probeert te verklaren aan de hand van modellen uit de fysica.

Single vrouwen met kinderwens zijn psychologisch gezonder
Artikel

Alleenstaande vrouwen met een kinderwens vertonen gemiddeld minder psychologische problemen dan de doorsnee populatie, blijkt uit masterproefonderzoek van Helena Demey en Stephanie Dekempe (UGent). Nochtans heerst al jaren wereldwijd controverse rond de kwestie.

De rioolradiator slaat aan
Artikel

Je huis verwarmen met afvalwater, voor de meeste mensen is het geen aantrekkelijke gedachte. Maar ingenieurs Stefaan Jacobs en Timon Vankeirsbilck (KU Leuven) geloven er wél in. Zij onderzochten het potentieel van riothermie, een methode om rioolwater als warmtebron te gebruiken: “We betalen voor ons warm water, het is dus een logische stap om hier maximaal gebruik van te maken.”

Münchhausen by Proxy
Artikel

Münchhausen by Proxy is een ernstige vorm van kindermishandeling. Annelies Wendrickx (Thomas More) schreef er haar bachelorproef over. "De dader, meestal de biologische moeder, verzint allerlei symptomen waaraan het kind zou lijden. En dat met maar één doel: artsen en verpleegkundigen om de tuin te leiden zodat ze het slachtoffer behandelen of onderzoeken.”

Verlegen in de klas
Artikel

Uit haar eigen ervaring wist ze dat kinderen niet zomaar over hun verlegenheid heen groeien, zoals velen denken. Daarom ontwikkelde Emma De Ras (Odisee) 'Dapper': een schildpad die bang is om te praten in de klas, maar helemaal zichzelf kan zijn als hij thuis is.