Nieuws

Wetenschapscafé Gent
Agenda

Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Geen aula of monoloog, maar een informele bijeenkomst waar wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd. Op 23 oktober staat het Wetenschapscafé Gent in teken van energie.

Artikel

Vlaamse afstudeerders vonden dit jaar opnieuw vlot de weg naar de Vlaamse Scriptieprijs. We ontvingen immers maar liefst 592 inzendingen. Bekijk hier wat statistieken over de deelnemers.

Troep in het hoofd
Scriptie

Hoe steun je iemand met depressie? Als een familielid of vriend door een moeilijke periode gaat, is dit een logische, maar moeilijk te beantwoorden vraag. Marie Van Oost en Florian Cassier (VUB) zagen dat er nood was aan meer informatie en ontwikkelden een website. “Eerst wilden we pasklare antwoorden aanbieden. Maar na gesprekken met experten werd al snel duidelijk dat dit niet mogelijk is.”

Vlaamse ScriptieKrant september 2018
Artikel

De nieuwste editie van de ScriptieKrant staat opnieuw vol bijzonder boeiende scripties: wat denk je van mijnbouw op de maan of bijlerende computers? Pik je exemplaar op in je lokale bibliotheek of doorblader de krant digitaal!

Arteveldehogeschool - Diversiteit in prentenboeken
Scriptie

Onze samenleving en scholen worden steeds diverser. Daisy Van Der Sypt en Joke Velghe (Arteveldehogeschool) zochten naar manieren om interculturele prentenboeken te integreren in de kleuterklas.

Scriptie

Een algoritme dat de populaire met de kieskeurige types aan elkaar matcht? Ja, het gaat hier inderdaad over de bloemetjes en de bijtjes, maar dan in het echt. Bio-ingenieur Sarah Vanbesien (Universiteit Gent) verbond via machine learning de juiste bij met de juiste bloem en helpt zo biologen het bijengedrag beter te begrijpen.

Uitgebluste leerkrachten bij de les houden?
Scriptie

Schooldirecteurs zoeken oplossingen om uitgebluste leerkrachten bij de les te houden. Student onderwijswetenschappen Mohamed Louarroudi (Universiteit Antwerpen): "Leerlingen die bij zulke leerkrachten terechtkomen presteren duidelijk minder. De verantwoordelijkheid is dus groot."

Studentes UCLL onderzoeken tocofobie
Scriptie

Bang zijn om te bevallen: het heet tocofobie en het is een belangrijk probleem bij zwangere vrouwen. Want als vrouwen angstig zijn om te bevallen, krijgen ze vaker een keizersnede. Oud-studentes bachelor in de vroedkunde Naomi Loisen, Elles Plees, Stefanie Put en Joyce Vanacker (UC Leuven-Limburg) schreven hun scriptie over dit onderwerp. 

Thesis mijnbouw op de maan
Scriptie

Een schaarste aan natuurlijke rijkdommen op aarde? Vandaag kijken ondernemingen verder. Want ook in de ruimte is mijnbouw mogelijk. Onder begeleiding van dr. Philip De Man onderzocht rechtenstudent Corneel Bogaert (KU Leuven) in zijn thesis of dit oplevert met het internationale recht.