Maak kennis met Erik Pelicaen - genomineerd voor Vlaamse Scriptieprijs én de EOS-prijs

Erik Pelicaen 

Soms zag ik het enthousiasme van mijn promotors in hun ogen fonkelen

Erik Pelicaen 
Master of Architectural Engineering - Vrije Universiteit Brussel
Scriptie "De natuur als bakermat voor architectuur"

Erik Pelicaen liet zich in zijn masterproef architectuur inspireren door de natuur. Bij zogenaamde biomimetica ga je de werking van een organisme doorgronden om dit vervolgens na te bootsen en om te zetten naar technologie. Door de krokus (de bloem) als uitgangspunt te nemen, werkte Pelicaen aan het ontwerp van een dynamische zonwering die aangedreven wordt zonder elektriciteit.

Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?

Mijn onderwerp lag al zo goed als vast in mijn derde bachelorjaar. Ik was geïntrigeerd door een kleine paragraaf in een vak over passieve bouwtechnieken. Het stukje tekst ging over een gebouw in Zimbabwe waarbij de natuurlijke ventilatie geïnspireerd is door die van termietenheuvels. Het gebouw kan op die manier veel meer energie besparen dan traditionele gebouwen in dat gebied. Dat idee vond ik toen zó interessant dat ik sindsdien begon na te denken over een onderzoeksvraag binnen 'biomimicry'.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?

Dat is moeilijk om uit te kiezen. Zo zijn er momenten geweest waarbij ik het enthousiasme van mijn promotors in hun ogen zag fonkelen, tot kleine eureka-uitbarstingen wanneer ik mijn prototype zag werken. Misschien was het mooiste moment wel ergens in het begin, toen ik op een slapeloze nacht een ingeving kreeg en tot in de ochtend plezier had in het uitwerken van mijn concept. Daar word ik soms zelfs nostalgisch van.

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?

De breuk met mijn vriendin gebeurde kort voor het indienen. Toen heb ik veel stress en verdriet gehad, maar gaven de resultaten van mijn onderzoek me genoeg moed om te blijven doorzetten.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?

Milieudoelstellingen zijn belangrijker dan ooit, voor ons en voor onze planeet. Deze scriptie leert je hoe de intelligentie en elegantie van de natuur ons kan inspireren om meer efficiënte systemen te bedenken die materialen en energie kunnen besparen. Je komt te weten hoe biologie en architectuur met elkaar in aanraking komen en leert meer over het ontwerpen van een dynamische zonwering geïnspireerd door bewegingen in planten en bloemen. 

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?

Momenteel ben ik veel aan het reizen: ik vind het belangrijk om nieuwe dingen te blijven ontdekken. Dat kan volgens mij alleen maar je visie verbreden en je creativiteit stimuleren.