De uitstoting van minderheidsaandeelhouders uit een vennootschap: de minderheid in de kou?

Tom
Vos

96

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Stel je eens voor dat je je in de volgende situatie bevindt: je bent een kleine minderheidsaandeelhouder in een beursgenoteerde vennootschap. Op een dag verneem je dat een grote multinational een openbaar bod op al de aandelen van die vennootschap heeft gelanceerd. Je vindt de prijs echter te laag en beslist niet in te gaan op het bod. Je mede-aandeelhouders denken er blijkbaar anders over en gaan massaal in op het bod, zodat de bieder meer dan 95% van de aandelen in handen krijgt. Onder de Belgische wetgeving is dit voldoende om de resterende aandeelhouders te verplichten om hun aandelen toch te verkopen, aan dezelfde prijs als die van het bod. Als kleine minderheidsaandeelhouder wordt je dus eigenlijk van je aandelen “onteigend” door de grote bieder-multinational, ook al vind je de prijs te laag. Klinkt oneerlijk en ondemocratisch, toch?

Niet helemaal. Uit dit onderzoek blijkt immers dat een dergelijke uitstoting van aandeelhouders (een zogenaamde “freeze-out”) toch een economische bestaansreden heeft. Dit was de conclusie van een rechtsvergelijkend en rechtseconomisch onderzoek naar wat precies een efficiënt regime is voor de uitstoting van minderheidsaandeelhouders.

Er zijn veel economische voordelen aan een uitstoting van minderheidsaandeelhouders en de daaropvolgende beursexit. Een beursnotering is immers een kostelijke aangelegenheid voor een vennootschap: extra verslaggevingsverplichtingen, regels over handel in aandelen met voorkennis en een waslijst aan andere verplichtingen. Daarnaast is het organiseren van een jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders ook erg duur en omslachtig met een dergelijk groot aantal aandeelhouders. Dit alles maakt de minderheidsaandeelhouders tot een zekere last.

Minderheidsaandeelhouders beseffen vaak ook dat ze een dergelijke last vormen voor de bieder. De sympathieke, kleine minderheidsaandeelhouders blijken immers in de praktijk meestal hedge funds te zijn die een overname blokkeren om een onredelijk hoge prijs te eisen. Deze minderheid redeneert immers dat als ze in de vennootschap blijft zitten, ze gratis kan meeliften op de extra waarde die de meerderheidsaandeelhouder aan de vennootschap zal toevoegen na de overname (het zogenaamde “free rider” probleem. Daarnaast kan de minderheid ook hopen dat als ze blijft zitten en vervelend gaat doen, ze later een hogere prijs van de bieder zal ontvangen om toch maar te vertrekken (het “holdout probleem”).

De wetgeving in de meeste landen laat toe om vanaf een bepaald percentage de minderheid uit een vennootschap te stoten. Toch verschillen landen sterk in de manier van aanpak. Zo bleek uit het onderzoek dat het in de VS een stuk gemakkelijker is om minderheidsaandeelhouders uit te stoten dan in de lidstaten van de EU.

In de VS kunnen minderheidsaandeelhouders al uit de vennootschap gestoten worden door een meerderheid van 50% van de aandelen. Concreet fuseert de vennootschap van de meerderheid in dat geval met de doelvennootschap, waarbij de minderheidsaandeelhouders in de plaats van hun aandelen cash ontvangen (een zogenaamde “cash merger”). In de VS is zo’n cash merger om de minderheid uit te stoten toegelaten als dit plaats vindt onmiddellijk na en aan dezelfde voorwaarden als een succesvol openbaar bod van een onafhankelijke partij. In dat geval gaat het Amerikaans recht er immers van uit dat de prijs van het bod hoog genoeg is, aangezien het is goedgekeurd door een meerderheid van de aandeelhouders. Als de uitstoting echter plaatsvindt nadat de meerderheidsaandeelhouder al langere tijd de controle heeft over de vennootschap, dan is er een groter risico op misbruik door de meerderheidsaandeelhouder. Het Amerikaans recht stelt dat er in dat geval een comité van onafhankelijke bestuurders moet aangesteld worden dat onderhandelt met de meerderheidsaandeelhouder over de voorwaarden van de uitstoting. Tevens moet de uitstoting worden goedgekeurd door een “meerderheid van de minderheidsaandeelhouders”. Op die manier bereikt het Amerikaans recht een evenwicht tussen enerzijds flexibiliteit en anderzijds de bescherming van de minderheidsaandeelhouders.

De Europese regelgeving op het gebied van de uitstoting is daarentegen veel strenger. Weliswaar hebben alle Europese landen in hun wetgeving een procedure om de minderheidsaandeelhouders uit te stoten, de squeeze-out. Echter, de drempel om hiervan gebruik te maken ligt tussen de 90% en 95% van de aandelen, een heel stuk hoger dan de drempel van 50% in de VS. Ook de controle op een eerlijke prijs is veel strenger: de prijs van een voorafgaand openbaar bod geldt slechts als vermoeden van een eerlijke prijs bij aanvaarding door 90% van de aandeelhouders, veel hoger dan de 50% die vereist is door de VS. Indien deze voorwaarde niet is vervuld, dan is er een controle op de prijs door de rechter, de financiële toezichthouder en/of een onafhankelijk expert. Dit onderzoek besluit echter dat deze vergaande bescherming een “overkill” is: de Europese regeling is te weinig flexibel, wat ertoe leidt dat de free rider en holdout problemen blijven bestaan.

Binnen de EU is Nederland echter een speciaal geval. Geïnspireerd door de uitstotingstechnieken van de VS, hebben Nederlandse advocaten gebruikt gemaakt van alternatieve uitstotingstechnieken op basis van de fusie, hoewel deze technieken oorspronkelijk niet bedoeld waren om de minderheid uit te stoten. Op deze manier kan toch een uitstoting bereikt worden aan een lagere drempel dan 95%. De Nederlandse rechtbanken hebben dit ook toegestaan, hoewel slechts schoorvoetend. Zo leggen Nederlandse rechtbanken nog steeds op dat de fusie ook een “andere doelstelling” moet hebben dan het uitstoten van de minderheid. Hier was men in de VS al lang van afgestapt, en in de praktijk lijkt dit ook in Nederland makkelijk te omzeilen. De conclusie blijft evenwel dat het Nederlands recht van uitstoting steeds meer naar dat van de VS toe groeit.

Het onderzoek besluit dat de Amerikaanse benadering van de uitstoting te verkiezen is boven de Europese, omdat ze economisch efficiënter is. Vooral de hoge drempel van 90-95% en de zware procedure in de EU moet worden aangepast. Het voorbeeld van Nederland, dat al convergeert naar het Amerikaans model, kan dienen als inspiratie voor andere landen van de EU. Zo’n flexible regeling voor uitstoting van minderheidsaandeelhouders lijkt misschien oneerlijk, maar is dat niet noodzakelijk: door de vele beschermingsmaatregelen wordt een eerlijke prijs gegarandeerd aan de minderheidsaandeelhouders, wat uiteindelijk hun hoofdbekommernis is. 

Bibliografie

The Netherlands

 

Bartman, H.M., “Note under Supreme Court 14 September 2007 (Versatel II)”, JOR 2007/239.

 

de Groot, C., “De drie Versatel-uitspraken (note under Supreme Court 14 September 2007)”, O&F 2008, 16-22.

 

de Vries, P.P., “Exit voor minderheidsaandeelhouders: uitkoop en alternatieven”, O&F 2004, 39-44.

 

Hermans, R.H., “De Ondernemingskamer geeft richtlijnen voor de behandeling van minderheidsaandeelhouders die niet op een openbaar bod zijn ingegaan (note under Commercial Chamber 14 December 2005)”, Ondernemingsrecht 2006, 110-115.

 

Kuijpers, W.B., and van der Krans, A., “De positie van minderheidsaandeelhouders en het openbaar bod”, O&F 2014, 19-31.

 

Leijten, A.F.J.A., “Tien jaar uitkoop- en geschillenregeling (deel 1)”, Ondernemingsrecht 1999, 204.

 

Meijer, G.C., “Over de juridische fusie na een openbaar bod”, Vennootschap & Onderneming 2005, 166-169.

 

Olden, P.D., “Uitstoting- en verkoopprocedure” in M.P. Nieuwe Weme, G. van Solinge, R.P. ten Have and L.J. Hijmans van den Bergh (eds.), Handboek openbaar bod, Deventer, Kluwer, 2008, 835-852.

 

Raaijmakers, M., “Uitstoting minderheid na gestanddoening van een openbaar overnamebod: inspiratie uit Nederland?” in H. De Wulf and C. Van Der Elst (eds.), De Belgische overnamewetgeving na de hervorming van 2007, Antwerpen, Intersentia, 2008, 377-410 (cited as: M. Raaijmakers, “Uitstoting minderheid”).

 

Raaijmakers, M., “Versatel: werkt Code Tabaksblat nog na gestanddoening openbaar bod? (note under Commercial Chamber 27 September 2005 (Versatel I) and 14 December 2005 (Versatel II))”, AA 2006, 198-207.

 

Raaijmakers, M., and van der Schee, P.A., “Regulering en handhaving van overnamebiedingen in perspectief” in M.P. Nieuwe Weme, G. van Solinge, R.P. ten Have and L.J. Hijmans van den Bergh (eds.), Handboek openbaar bod, Deventer, Kluwer, 2008, 1125-1174 (referred to as “M. Raaijmakers, “Uitstoting minderheid”).

 

Rebers, E.H., and Maatman, R.H., “De rol van aandeelhouders bij een openbaar bod” in M.P. Nieuwe Weme, G. van Solinge, R.P. ten Have & L.J. Hijmans van den Bergh (eds.), Handboek openbaar bod, Deventer, Kluwer, 2008, 375-399.

 

Scheepbouwer, L., “Post-closing herstructurering: goede ideeën beginnen met goede koffie”, V&O 2013, n° 12, 204-208.

 

van den Heuvel, M.W.H., “De driehoeksfusie, tracking stock en beperking van voorkeursrechten als mogelijk uitstootmiddel in de Versatel-jurisprudentie”, Vennootschap & Onderneming 2007, 154-159.

 

van der Korst, P.J., “Minderheidsaandeelhouders na een geslaagd bod” in M.P. Nieuwe Weme, G. van Solinge, R.P. ten Have and L.J. Hijmans van den Bergh (eds.), Handboek openbaar bod, Deventer, Kluwer, 2008, 853-868.

 

Van Leeuwen, P.H.C., “De activa/passiva-transactie als uitstotingsmethode”, V&O 2011, n° 7/8, 137-142.

 

Belgium

 

Byttebier, K., and Wera, T., “Modellen van minderheidsbescherming in de wet van 1 april 2007 en haar uitvoeringsbesluiten. Een kritische analyse” in K. Byttebier and T. Wera (eds.), Actuele evoluties inzake overnames en herstructureringen, Antwerpen, Intersentia, 2014, 177-246.

 

Byttebier, K., Handboek fusies en overnames, Antwerp, Intersentia, 2012, 1083 p.

 

Caprasse, O., and Aydogdu, R., “l’abus de droit de vote et ses sanctions” in G.-A. Dal and M. Fyon (eds.), Le droit des sociétés aujourd’hui: principes, évolutions et perspectives, Brussel, Editions du jeune barreau de Bruxelles, 2008, 279-349.

 

Coppens, P., “Du caractère intentionnel de l’abus de majorité”, RPS 1955, 292-295.

 

Coppens, P., L’abus de majorité dans les sociétés anonymes, Gembloux, Duculot, 1947, 267 p.

 

De Schryver, V., “Informatieplichten in het kader van een vrijwillig openbaar overnamebod” in H. De Wulf and C. Van Der Elst (eds.), De Belgische overnamewetgeving na de hervorming van 2007, Antwerpen, Intersentia, 2008, 73-128.

 

De Wulf, H., and Van Der Elst, C., “Squeeze-out en sell-out of uitwringen en opdringen van effecten” in H. De Wulf and C. Van Der Elst (eds.), De Belgische overnamewetgeving na de hervorming van 2007, Antwerpen, Intersentia, 2008, 331-375.

 

Della Faille, P., Fusions, acquisitions et évaluations d’entreprises”, Brussels, Larcier, 2001, 617 p.

 

Dieux, X., “Nouvelles observations sur l’abus de majorité ou de minorité dans les personnes morales fonctionnant selon le principe majoritaire”, TBBR 1998, 8-22.

 

Duplat, M., “Le 'squeeze-out' et le 'sell-out' après la loi du 1er avril 2007 sur les offres publiques d'acquisition” in Centre d’études Jean Renauld (ed.), La réforme de la réglementation sur les offres publiques d'acquisition, Waterloo, Kluwer, 2007, 249-272.

 

Fyon, M., “La réforme du droit des offres publiques d’acquisition (première partie)”, Bank Fin. R. 2007, 242-280.

Geens, K., “De jurisprudentiële bescherming van de minderheidsaandeelhouder tegen door de meerderheid opgezette beschermingsconstructies”, TRV 1988, extra edition, 72 p.

 

Geens, K., “Helpt ‘good corporate governance’? Over regels voor behoorlijk bestuur in vennootschappen” in P. D’Hoine and B. Pattyn (eds.), Over grenzen en generaties heen. Lessen voor de eenentwintigste eeuw, Leuven, Leuven Universitaire Pers, 2012, 73-98.

 

Geens, K., “Hoe het vennootschapsrecht zich met een reverse take over verweert tegen een overnamepoging door het ‘beginsel van de juiste prijs’” in X, Synthèse de droit bancaire et financier. Liber Amicorum André Bruyneel, Brussels, Bruylant, 2008, 451-468.

 

Geens, K., and Wyckaert, M., Verenigingen en vennootschappen, II.A, Algemeen Deel in Beginselen van Belgisch Privaatrecht, Mechelen, Kluwer, 2011, 906 p.

 

Heene, M., Squeeze-out (uitkoopbod), Mechelen, Kluwer, 2012, 57 p.

 

Lievens, J., De Broe, L., and Maselis, P., Fusies & splitsingen. Juridisch, fiscal, draaiboeken en modellen, Ghent, Mys & Breesch, 1993, 200 p.

 

Merchiers, Y., “La nullité des décisions d’organes de sociétés et en particulier pour violation d’un principe général de droit” (note under Brussels 13 January 1971, RCJB 1973, 269-287.

 

Nelissen Grade, J.-M., “Het vrijwillig openbaar bod” in Jan Ronse Instituut (ed.), Openbaar bod en transparantie 2007, Kalmthout, Biblo, 2008, 11-57.

 

Nelissen Grade, J.-M., “Note under Court of Commerce Brussels 31 May 1991”, TBH 1991, 935-937.

 

Nieuwdorp, R., and Palmaers, G., “Squeeze-out en sell-out na de inwerkingtreding van de nieuwe overnamewetgeving”, T.Fin.R. 2008, 179-209.

 

Simont, L., “Réflexions sur l’abus de minorité” in G. Baert (ed.), Liber Amicorum Jan Ronse, Brussels, Story-Scientia, 1986, 307-334.

 

Tilleman, B., “Art. 64 W.Venn.” in H. Braeckmans, K. Geens and E. Wymeersch (eds.), Vennootschappen en verenigingen. Artikelsgewijze commentaar met overzicht van rechtspraak en rechtsleer, Mechelen, Kluwer, loose-leaf.

 

Tilleman, B., De geldigheid van besluiten van de algemene vergadering. Het nieuwe artikel 190bis W.Venn., Kalmthout, Biblo, 1994, 245 p.

 

Tilquin, T., Traité des fusions et scissions, Brussel, Kluwer 1993, 659 p.

 

Van Bael, J., Fusies en splitsingen, Deurne, Kluwer, 1993, 528 p.

 

Van der Elst, C., Aandeelhouderschap van beursgenoteerde vennootschappen: economisch-juridische analyse, Brussels, Larcier, 2001, 397 p.

 

Van Der Haegen, M., “Les nouvelles dispositions concernant le squeeze-out et le sell-out et la position des actionnaires minoritaires” in R. Feltkamp, B. Feron and G. T’Jonck (eds.), De nieuwe OBA-wet, Brussel, Buylant, 2008, 317-361.

 

Van Gerven, D., “Moet de aandeelhouder wel stemmen in het vennootschapsbelang?”, TRV 2013, 671-672.

 

Verhoest, T., “De 'squeeze-out' en de 'sell-out' onder nieuw recht” in Jan Ronse Instituut (ed.), Openbaar bod en Transparantie 2007, Kalmthout, Biblo, 2008, 172-202.

 

United States

 

Abramczyk, J.E., Cincilla, J.A., and Honaker, J.D., “Going-private ‘dilemma’? - Not in Delaware”, The Business Lawyer 2003, 1351-1371.

 

Allen, W.T., Jacobs, J.B., and Strine, L.E, “Function over form: a reassessment of standards of review in Delaware corporation law”, The Business Lawyer 2001, 1287-1321.

 

Aronstam, B.R., Balotti, R.F., Rehbock, T., “Delaware’s going-private dilemma: fostering protections for minority shareholders in the wake of Siliconix and Unocal Exploration”, The Business Lawyer 2003, 519-558.

 

Bainbridge, S.M., Mergers and acquisitions, New York, Foundation Press, 2003, 454 p.

 

Balotti, R.F., and Hanks, J.J., “Rejudging the Business Judgment Rule
”, The Business Lawyer 1993, 1337-1353.

 

Bitton, M., and Minnes, O., “Exploring the standard of review of transactions with controlling shareholders after In Re MFW Shareholders litigation (decided May 29th, 2013)”, Business, Entrepreneurship & the Law 2014, 447-466.

 

Brudney, V., and Chirelstein, M.A., “A restatement of corporate freezeouts”, The Yale Law Journal 1978, 1354-1376.

 

Cannon, K.C., “Augmenting the duties of directors to protect minority shareholders in the context of going-private transactions: the case for obligating directors to express a valuation opinion in unilateral tender offers after Siliconix, Aquila and Pure Resources”, Columbia Business Law Review 2003, 191-252.

 

Cox, J., and Hazen, T., Business organizations law, St. Paul, West, 2011, 838 p.

 

Gevurtz, F.A., Corporation law, St. Paul, West, 2000, 838 p.

 

Gilson, R.J., and Gordon, J.N., “Controlling Controlling Shareholders”, University of Pennsylvania Law Review 2003, 785-843.

 

Gilson, R.J., The law and finance of corporate acquisitions, New York, Foundation Press, 1986, 1184 p.

 

Greene, E.F., “Corporate Freeze-out Mergers: A Proposed Analysis
”, Stanford Law Review 1976, 487-519.

 

Gupta, P., “Freezeouts in Delaware: an exploration of the appropriate standard of review”, Columbia Business Law Review 2012, 707-745.

 

Hetherington, J.A.C., “Defining the scope of controlling shareholders’ fiduciary responsibilities”, Wake Forest Law Review 1987, 9-40.

 

Kenyon-Slade, S., Mergers and takeovers in the US and UK. Law and practice, Oxford, Oxford University Press, 2004, 832 p.

 

Kraakman, R., Armour, J., Davies, P., Enriques, L., and Hansmann, H., (eds.), The anatomy of corporate law. A comparative and functional approach, Oxford, Oxford University Press, 2009, 322 p.

 

Lazarus, L.H., “Standards of review in conflict transactions: an examination of decisions rendered on motions to dismiss”, Delaware Journal of Corporate Law 2001, 911-926.

 

Letsou, P.V., and Haas, S.M., “The dilemma that should never have been: minority freeze outs in Delaware”, The Business Lawyer 2005, 25-94.

 

Levy, E.R., “Freeze-out transactions the Pure way: reconciling judicial asymmetry between tender offers and negotiated mergers”, West Virginia Law Review 2004, 305-357.

 

O’Dea, G., Long, J., and Smyth, A., Schemes of arrangement. Law and Practice, Oxford, Oxford University Press, 315 p.

 

Pinta, L., “The U.S. and Italy: controlling shareholders’ fiduciary duties in freeze out mergers and tender offers”, NYU Journal of Law & Business 2011, 931-977.

 

Pritchard, A.C., “Tender offers by controlling shareholders: the specter of coercion and fair price”, Berkeley Business Law Journal 2004, 83-111.

 

Resnick, B.M., “Recent Delaware decisions may prove to be ‘entirely unfair’ to minority shareholders in parent merger with partially owned subsidiary”, Columbia Business Law Review 2003, 253-283.

 

Restrepo, F., “Do different standards of judicial review affect the gains of minority shareholders in freeze-out transactions? A re-examination of Siliconix”, Harvard Business Law Review 2013, 321-359.

 

Restrepo, F., and Subramanian, G., “The effect of Delaware doctrine on freeze-out structure and outcomes: evidence on the unified approach”, Harvard Business Law Review 2015, 205-236.

 

Rock, E.B., “Corporate law doctrine and the legacy of American legal realism”, University of Pennsylvania Law Review 2015, 2019-2053.

 

Seligman, J., “Reappraising the Appraisal Remedy”, The George Washington Law Review 1984, 829-871.

 

Stevelman, F., “Going Private at the Intersection of the Market and the Law”, The Business Lawyer 2007, 775-912.

 

Subramanian, G., “Fixing Freezeouts”, Yale Law Journal 2005, 2-70.

 

Subramanian, G., “Post‐Siliconix Freeze‐Outs: Theory and Evidence”, The Journal of Legal Studies 2007, 1-26.

 

Thompson, R.B., “Exit, majority and liquidity rule: appraisal’s role in corporate law”, The Georgetown Law Journal 1995, 1-60.

 

Ventoruzzo, M., “Freeze-outs: transcontinental analysis and reform proposals”, Virginia Journal of International Law 2010, 841-917.

 

Weiss, E.J., “The law of take out mergers: a historical perspective”, New York University Law Review 1981, 624-692.

 

Wertheimer, B.M., “The Shareholders' Appraisal Remedy and How Courts Determine Fair Value”, Duke Law Journal 1998, 613-715.

 

Wouters, J., “Harmonisering van de regels betreffende openbare biedingen in de Europese Gemeenschap. Een transatlantisch perspectief op het voorstel voor een dertiende richtlijn (deel 1)”, TRV 1991, 3-21.

 

European Union

 

Germain, M. (G. Ripert and R.Roblot, eds.), Traité de droit commercial, I.2 (les sociétés commerciales), Paris, L.G.D.J., 2002, 760 p.

 

Grundmann, S., European company law: organization, finance and capital markets, Antwerpen, Intersentia, 2012, 984 p.

 

Kaisanlahti, T., “When is a tender price fair in a squeeze-out?”, European Business Organization Law Review 2007, 497-519.

 

Kraakman, R., Armour, J., Davies, P., Enriques, L., and Hansmann, H., (eds.), The anatomy of corporate law. A comparative and functional approach, Oxford, Oxford University Press, 2009, 322 p.

 

Marccus Partners (eds.), The Takeover Bids Directive Assessment Report, 2011, available at http://ec.europa.eu/internal_market/company/docs/takeoverbids/study/stu…, 393 p. (referred to as the “TOBD Assessment Report”).

 

The High Level Group of Company Law Experts, Report on issues related to takeover bids, 10 January 2012, available at http://ec.europa.eu/internal_market/company/docs/takeoverbids/2002-01-h…, 97 p. (referred to as the “Winter Report”).

 

Van der Elst, C., and Van den Steen, L., “Balancing the interests of minority and majority shareholders: a comparative analysis of squeeze-out and sell-out rights”, European Company and Financial Law Review 2009, 391-439.

 

Van der Elst, C., and Van den Steen, L., “Opportunities in the M&A Aftermarket: Squeezing Out and Selling Out”, Universiteit Gent Financial Law Institute Working Paper No. 2006-12, available at http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=933609, 57 p.

 

Ventoruzzo, M., “Freeze-outs: transcontinental analysis and reform proposals”, Virginia Journal of International Law 2010, 841-917.

 

Wouters, J., “Harmonisering van de regels betreffende openbare biedingen in de Europese Gemeenschap. Een transatlantisch perspectief op het voorstel voor een dertiende richtlijn (deel 1)”, TRV 1991, 3-21.

 

Law and economics

 

Amihud, Y., Kahan, M., and Sundaram, R.K., “The foundation of freeze-out laws in takeovers”, The Journal of Finance 2004, 1325-1344.

 

Bagnoli, M., and Lipman, B.L., “Succesful takeovers without exclusion”, The Review of Financial Studies 1988, 89-110.

 

Bebchuk, L.A., “The pressure to tender: an analysis and a proposed remedy”, Delaware Journal of Corporate Law 1987, 911-949.

 

Bebchuk, L.A., “The sole owner standard for takeover policy”, The Journal of Legal Studies 1988, 197-229.

 

Bebchuk, L.A., “Toward undistorted choice and equal treatment in corporate takeovers”, Harvard Law Review 1985, 1693-1808.

 

Bebchuk, L.A., and Hart, O.D., “Takeover bids vs. proxy fights in contests for corporate control”, The Harvard John M. Olin Discussion Paper Series, nr. 336 10/2001, available at http://www.law.harvard.edu/programs/olin_center/papers/pdf/336.pdf, 39 p.

 

Bebchuk, L.A., and Kahan, M., “Adverse selection and gains to controllers in corporate freeze-outs” in R.K. Morck, Concentrated Corporate Ownership, Chicago, University of Chicago Press, 2000, 247-259.

 

Bradley, M., “Interfirm Tender Offers and the Market for Corporate Control”, Journal of Business 1980, 345-376.

 

Burkart, M., and Panunzi, F., “Mandatory Bids, Squeeze-out, Sell-out and the Dynamics of the Tender Offer Process”, ECGI Working Paper Series in Law, nr. 10/2003, available at http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=420940, 30 p.

 

Cohen, L., “Holdouts and free riders”, The Journal of Legal Studies 1991, 351-362.

 

Cohen, L., “Why Tender Offers? The Efficient Market Hypothesis, the Supply of Stock, and Signaling”, The Journal of Legal Studies 1990, 113-143.

 

Faust, F., “Comparative law and economic analysis of law” in M. Reimann and R. Zimmermann (eds.), The Oxford Handbook of Comparative Law, Oxford, Oxford University Press, 2006, 837-865.

 

Fishman, M.J., “Preemptive bidding and the role of the medium of exchange in acquisitions”, Journal of Finance 1989, 41-57.

 

Gomes, A.R., “Takeovers, freezeouts and risk arbitrage”, PIER Working Paper nr. 01-027 and University of Pennsylvania Law School ILE Research Paper 01-10, March 2001, available at http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=277109, 46 p.

 

Grossman, S.J., and Hart, O.D., “Takeover bids, the free-rider problem and the theory of the corporation”, The Bell Journal of Economics 1980, 42-64.

 

Kaplow, L., “Rules versus standards: an economic analysis”, Duke Law Journal 1992, 557-629.

 

Kraakman, R., Armour, J., Davies, P., Enriques, L., and Hansmann, H., (eds.), The anatomy of corporate law. A comparative and functional approach, Oxford, Oxford University Press, 2009, 322 p.

 

Mattei, U., Antoniolli, L., and Rossato, A., “Comparative law & economics” in B. Bouckaert and G. De Geest (eds.), Encyclopedia of Law and Economics, Volume I. The History and Methodology of Law and Economics, Cheltenham, Edward Elgar, 2000, 505-538.

 

Mattei, U., Comparative law and economics, Ann Arbor, The University of Michigan Press, 1997, 266 p.

 

Michaels, R., “The second wave of comparative law & economics?”, University of Toronto Law Journal 2009, 197-213.

 

Schwarz, A., “The fairness of tender offer prices in utilitarian theory”, The Journal of Legal Studies 1988, 165-196.

 

Schwarz, A., “The sole owner standard reviewed”, The Journal of Legal Studies 1988, 231-235.

 

Van der Elst, C., and Van den Steen, L., “Opportunities in the M&A Aftermarket: Squeezing Out and Selling Out”, Universiteit Gent Financial Law Institute Working Paper No. 2006-12, available at http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=933609, 57 p.

 

Yarrow, G.K., “Shareholder protection, compulsory acquisition and the efficiency of the takeover process”, The Journal of Industrial Economics 1985, 3-16.

Download scriptie (1.04 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Marieke Wyckaert