De ontzetting van het kiesrecht bij veroordeelde personen: Een Belgische casestudie

Maïté
Bernardi

Britten weigeren gevangenen stemrecht te geven

De Britse premier Cameron wil gevangenen geen stemrecht geven

De Britten trekken zich niets aan van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die rechtbank maande hen een stemverbod voor gevangenen te herzien.

De Britse premier David Cameron zei woensdag dat hij zich geen beleid laat voorschrijven door een ‘buitenlandse rechtbank’. De minister-president kreeg in het parlement vragen van wetgevers die vinden dat de Britse soevereiniteit in het geding is.

Oordeel
In 2005 oordeelde het mensenrechtenhof dat gevangenen in het Verenigd Koninkrijk wel stemrecht zouden moeten hebben. Sindsdien is er niets aan de situatie veranderd.

Het Britse Lagerhuis stemde vorig jaar nog met een overweldigende meerderheid van 243 tegen 22 stemmen in met een motie die het stemverbod bekrachtigde.

Ontzegging
Woensdag voegde Cameron daaraan toe: ‘Ik heb altijd geloofd dat wanneer je naar de gevangenis wordt gestuurd, je bepaalde rechten verliest. Een van die rechten is het recht te stemmen.’

In Nederland wordt criminelen het stemrecht ontnomen bij minstens een jaar gevangenisstraf. Tijdens het uitzitten van de straf en twee tot vijf jaar daarna mogen zij niet deelnemen aan verkiezingen.

Door Nick Ottens

Cameron uitte eerder kritiek op het Europese hof toen deze bepaalde dat Engeland een radicale moslimprediker niet mocht uitzetten. Lees: Cameron: Mensenrechtenhof brengt ons in gevaar

 

Bron:

Nick Ottens (2012) ’Britten weigeren gevangenen stemrecht te geven’. Weekblad Elsevier, http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2012/5/Britten-weigeren-gevangenen-stemrecht-te-geven-ELSEVIER339414W/, 23 mei 2012, 1p.

Download scriptie (118.19 KB)
Universiteit of Hogeschool
Vrije Universiteit Brussel
Thesis jaar
2015