Jongeren en rouwen - ondersteuning vanuit een politiecontext

Liesbeth
Nauwelaerts

Het startpunt van mijn scriptie bestond uit de vaststelling van een hiaat tussen theorie en praktijk op mijn stageplaats. Ondanks de overvloed aan theorie bleek het in praktijk moeilijk tot heel moeilijk om slecht nieuws te melden aan minderjarigen. Zo kwam ik tot de onderzoeksvraag “Hoe kan je kinderen en jongeren tot 18 jaar oud ondersteunen bij het verwerken van een rouwproces vanuit een politiecontext?”. Om een antwoord te formuleren op mijn onderzoeksvraag, moest ik theorie en praktijk onder de loep nemen.

Daarom ben ik eerst nagegaan wat de aanleiding is van een rouwproces, wat rouwen is en wat een rouwproces inhoudt. Ik heb mij verdiept in alle uitingen van rouwen en trauma bij kinderen en jongeren. Uit het theoretische luik kan geconcludeerd worden dat het belangrijk is dat de slechtnieuwsmelding op een zo goed mogelijke manier gebeurt omdat een trauma of een verstoord rouwproces de ontwikkeling ernstig kan verstoren. Bij minderjarigen kan dit bijgevolg levensingrijpende gevolgen hebben.

Omdat politieambtenaren het slechte nieuws vaak moeten melden aan nabestaanden, wordt dit eveneens belicht in deze scriptie. Zorgverleners zijn vaak niet in staat om het slechte nieuws te brengen aan minderjarigen die met een verlies geconfronteerd worden. Daardoor komt deze taak vaak terecht op de schouders van de politiebeambte.

Na het onderzoeken van de theoretische zijde, werd mij duidelijk hoe belangrijk deze probleemstelling is. Daarom wou ik meer doen dan een probleem vaststellen, ik wou namelijk bijdragen tot een oplossing. Zo kwam ik op het idee om een hulpmiddel te maken voor politiebeambten, aangezien bestaande hulpmiddelen ontoereikend bleven.

Voor politieambtenaren is het niet vanzelfsprekend om zich te verdiepen in alle uitingen van rouwen bij kinderen en jongeren. Daarom heb ik, als eindproduct van deze scriptie, een hulpmiddel gecreëerd voor politieambtenaren. Hierbij heb ik de problemen die politieambtenaren ervaren gebundeld. Dit is enerzijds het melden van het slechte nieuws en daarnaast antwoorden geven op de vragen die zowel de kinderen als de nabestaanden nog kunnen hebben. Hierover heb ik theorieën opgezocht, cursussen gelezen en met ervaringsdeskundigen gepraat. Dit hulpmiddel is aangepast aan hun noden en vragen en bevat informatie die kan helpen bij een slechtnieuwsmelding aan een minderjarige.

Omdat politiebeambten slechts tijdelijk in het gezin aanwezig zijn, heb ik eveneens een hulpmiddel gemaakt dat politieambtenaren kunnen overhandigen aan de nabestaanden: ‘Ons verdriet’. Met dit hulpmiddel kunnen de zorgverleners concreet aan de slag want het biedt ondersteuning bij de opvolging van het rouwproces van de minderjarige.

Met behulp van het hulpmiddel heb ik de theorie geselecteerd in functie van de praktijk. Slecht nieuws is moeilijk voor alle partijen: de politiebeambte heeft het moeilijk om slecht nieuws te brengen, de minderjarige ondervindt moeilijkheden bij de confrontatie met een verlies en de nabestaande heeft moeite om naast het eigen rouwproces de minderjarige bij te staan. Het hulpmiddel voor Politie Mechelen dat ontstaan is uit deze scriptie, poogt een hulp en houvast te bieden voor alle partijen die te kampen hebben met slecht nieuws.

Download scriptie (692.15 KB)
Universiteit of Hogeschool
Karel De Grote Hogeschool
Thesis jaar
2014