Vergelijkende studie tussen conventionele en microgolfgestimuleerde fixatie met formol en formolvervangende producten uitgevoerd

Bianca
Stals

 

21-jarige studente jaagt schadelijke stoffen weg uit het labo 


Nee hoor, dit is niet weer 1 van de saaie wetenschappelijke artikels. We houden het luchtig met af en toe nog eens een knipoogje. Voor de liefhebbers van de meer wetenschappelijke uitleg, blader gerust door de thesis. Maar dus, in het Mariaziekenhuis te Overpelt heeft de 21-jarige studente Bianca Stals haar uiterste best gedaan om de schadelijke stoffen formol en xyleen te verjagen uit het laboratorium pathologische ontleedkunde. 


MAAR WAT IS PATHOLOGISCHE ONTLEEDKUNDE? 
Pathologische ontleedkunde is een onderdeel van het laboratorium in het ziekenhuis waar alle weefsel worden afgenomen. Dit kan gaan van de amandelen die bij vele van ons getrokken zijn, ja hoor ook die van jou kunnen in dit labo langsgekomen zijn, tot een borsttumor of zelfs een stuk darm. Deze weefsels worden onderzocht of er afwijkingen zijn en of er misschien wel sprake is van kanker. 


MAAR WAARVOOR WORDEN DE STOFFEN FORMOL EN XYLEEN DAN GEBRUIKT? 
Formol wordt gebruikt voor het bewaren van de afgenomen weefsels (= fixeren). Het gaat ervoor zorgen dat deze niet gaan afsterven of rotten, want dat willen we natuurlijk niet! Xyleen wordt gebruikt nadat het weefsel gedehydrateerd is. Bij het dehydrateren gaan we al het water uit het weefsel halen en vervangen door alcohol. Ja het weefsel lust ook wel eens een glaasje! Daarna gaat het weefsel in een soort kaarsenvet gestopt worden nl. paraffine. En omdat dit niet mengbaar is met alcohol gaat er xyleen gebruikt worden als tussenstap. 


MAAR WAAROM HEEFT ZE HAAR TIJD HIERIN GESTOKEN? 
Formol is een erg gevaarlijke stof. Het is niet alleen schadelijk als we het inademen, het in contact komt met onze huid maar ook als we het doorslikken, wat we in dit onderzoek toch maar niet getest hebben. Maar de grootste reden waarom we formol geen onderdak meer willen bieden in het labo is omdat het kankerverwekkend is. Als we dit niet deden konden we er natuurlijk voor zorgen dat we ook onze eigen stalen mooi in het labo binnenkregen maar dat willen we toch liever niet! Xyleen is ook een schadelijke stof. Dit kan voor hoofdpijn, duizeligheid en andere ongemakken zorgen. Het zorgt ervoor dat we een beetje high worden, altijd fijn maar niet tijdens het werk hoor. 

MAAR HOE HEEFT ZE DAT ONDERZOEK DAN UITGEVOERD? 
Deze studente heeft de huidige manier van fixeren en dehydrateren vergeleken met een nieuwe manier. Hiervoor heeft ze het toestel LOGOS gebruikt. En ja logos, dit had veel voordelen. Dit toestel kon gebruik maken van microgolven, waardoor het weefsel sneller behandeld werd. Ja, ook stukjes mens kunnen even in de microgolf! Verder kon er met dit toestel ook gebruik gemaakt worden van een vervangproduct van formol, nl. finefix. En bovenop dit alles zei het toestel al meteen vaarwel tegen xyleen, want dat had het helemaal niet meer nodig. Ze heeft de huidige methode vergeleken met 4 alternatieven. Eerst formol met gewone verwarming, zonder xyleen. Dan formol met de microgolfverwarming, zonder xyleen. Ten derde finefix met de gewone verwarming, zonder xyleen en als laatste finefix met de microgolfverwarming, zonder xyleen. 


EN WAT ZIJN HAAR RESULTATEN DAN? 
Wel, die zie je op de figuurtjes in bijlage. Alle resultaten zien er goed uit maar voordat deze methoden in de praktijk gebruikt mogen worden moeten ze eerst gevalideerd worden, om er toch maar zeker van de zijn dat ze helemaal goed zijn natuurlijk! 

Figuur 1: rectum
Figuur 2: amandel 

Figuur 3: haarnestcyste
Figuur 4: baarmoederslijmvlies 


Download scriptie (5.56 MB)
Universiteit of Hogeschool
UC Leuven-Limburg
Thesis jaar
2014
Thema('s)