Bier

Vincent
de Laat
  • Johan
    De Sadeleer
  • Lander
    Monné
  • Niels
    Monserez

Voor veel Belgen is het een ideaal beeld: op een warme zomerdag een lekker fris pintje drinken. Wij Belgen zijn wereldwijd bekend om ons bier. Maar wat zijn de geheimen van dit typisch Belgisch product? Wij hebben besloten om ons te verdiepen in de interessante wereld van bier en om antwoord te geven op de vragen die diep in ons leven wanneer we eens diep nadenken over dit onderwerp.

Waar komt bier vandaan, hoe is het ontstaan? Wat zijn de ingrediënten, waartoe dienen ze om van bier iets smakelijk te maken en hoe reageren ze met elkaar? Bier is en blijft tenslotte een knap staaltje biochemie. Kan bier culinair zijn, en wat denken bekroonde chef-koks daarover? Hoeveel kan er misgaan tijdens het brouwproces en van welke factoren hangt dit af?
We zijn zo enthousiast over dit onderwerp dat we op zondag 18 september reeds hop gaan plukken zijn in Asse. Het betreft de nieuwe soort Assese hop ' nugget ', de trots van Assese hopboeren.
Ons eindwerk wekte daar veel enthousiasme op bij de hopboeren en bierkenners alsook die van journalisten. We hebben namelijk het regionale nieuws van twee nationale kranten gehaald met onze hoppepluk. Sinds de publicatie krijgen we van verscheidene culturele diensten en brouwers raad en aanvragen tot een rondleiding. Deze artikels hebben ons een serieuze stap vooruit gebracht naar ons einddoel; het hele brouwproces van bier onderzoeken, volop experimenteren met de mogelijkheden van bier: bier met of zonder fruit, met een tweede gisting of zonder, verschillende soorten suiker en granen toevoegen.  En uiteindelijk ons eigen perfecte biertje produceren.
Natuurlijk zal ons dit niet onmiddellijk lukken. Bier brouwen vergt namelijk veel ervaring.
Dat is de reden voor onze deelname aan een workshop bier brouwen op zaterdag 24 september.
Hier zullen we de kneepjes van het vak geleerd krijgen en veel raad en uitleg krijgen van een deskundige.

Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2012
Thema('s)